reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Niezbyt dobry wynik analizy moczu a kontakt z lekarzem prowadzącym

Hej,

Witam serdecznie wszystkie Mamy! Właśnie kończę 9 tydzień pierwszej ciąży. Wczoraj zrobiłam ogólną analizę moczu z osadem (jedno z badań zleconych przez lekarza prowadzącego) i wynik niestety mnie zaniepokoił. :( Najbliższą wizytę u swojego lekarza mam dopiero 15 grudnia (wcześniej nie mogę się tam udać ze względów finansowych, wizyta kosztuje ponad 100 zł, a w ciągu ostatnich 3 tygodni byłam już dwa razy). Zastanawiam się, czy sytuacja jest na tyle nagląca, by kontaktować się z lekarzem telefonicznie, ale może na początku umieszczę swoje wyniki:

Mocz analiza ogólna
Przejrzystość - przejrzysty
Barwa - żółty
Glukoza - ujemny
Białko - ujemny
Bilirubina - ujemny
pH - 7 (w normie)
Ciężar właściwy - 1015 (w normie)
Leukocyty - ujemny
Erytrocyty - ujemny
Azotyny - ujemny
Ketony - 5,00 mg/dl (trochę za dużo)
Kwas askorbinowy - ujemny
Urobilinogen - 0,20 (w normie)

OSAD MOCZU
Nabłonki płaskie - pojedyncze wpw
Leukocyty - 1-2
Erytrocyty - 0-1
Pasma śluzu - dość liczne
Flora bakteryjna - dość liczne

Niepokoi mnie zwłaszcza flora bakteryjna. :( Nie wiem, czy sytuacja jest na tyle nagląca, żeby dzwonić do lekarza prowadzącego. Co prawda na pieczątce w karcie ciąży jest podany numer telefonu komórkowego, ale lekarz nic nie mówił o możliwości dzwonienia do niego. :( A nie chciałabym zawracać mu głowy, jeśli sprawa jest błaha... Może powinnam po prostu samodzielnie się zakwaszać (kefiry, witamina c, sok z żurawiny) i dopiero 15 grudnia pójść na wizytę? Z drugiej strony boję się przechodzonej infekcji. :( Objawów co prawa nie mam praktycznie żadnych, ale są i infekcje bezobjawowe, również niebezpieczne... Czy telefon do lekarza w takiej sprawie nie byłby przesadą? Bez jego opinii wolałabym nie brać nawet leków bez recepty...

Będę Wam wdzięczna za wszelkie rady i sugestie!

reklama
Zadzwon do lekarza. Forum to nie ginekolog. A skoro jest numer tel to ja bym zadzwonila, nie bez powodu placisz za wizyty.

Wyniki bez tragedii. Polecam odstawić cukier i dużo pić, szczególnie wodę i niesłodzony sok z żurawiny, np. Żuravital :-) Jak się bardzo obawiasz tych bakterii to zrób posiew moczu.

też nie wydaje mi się, że jest bardzo źle. lekarz oceni, ale leukocytów wcale tak dużo nie ma, trochę bakterii i pasma śluzu niepokoją - trzeba oczyścić. też polecam preparaty żurawinowe i pij bardzo dużo i staraj się jak najczęściej załatwiać - nawet co pół godziny, zeby wypłukiwać bakterie. ja jeszcze polecam generalnie podmywanie się płynem o niskim pH (może być lacibios femina pregna - w ciąży super) lub chociaż przemywanie cewki chusteczkami też z kwasem mlekowym.

Do góry