reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2017

Gabiś, ja na zdjęciu nie widzę żeby była nierówna. Obserwuj przede wszystkim czy to się nie pogłębia. Oczywiście powinna leżeć na płaskim- nie wiem co ona tam ma w tym łóżeczku- to nie poduszka, prawda? No i Wit D koniecznie i jakby jednak nadal Cię wygląd głowy niepokoił, to zbadaj jej za jakiś czas poziom metabolitu 25OH (czyli Wit D) bo może być tak, że nie przyswaja dobrze.
Ale to już taka wersja hard, najprawdopodobniej wyprostuje się lepetynka jak będziesz ją równo układać. Chociaż Wiktoria moja już sama przekłada głowę jak jej wygodnie. W ciągu dnia jak nie śpi to kładź ją kilka razy dziennie na brzuchu.

reklama
Dziewczyny, tę D3 podajecie od razu do buziaka? Czy jak?
Ja jak miałam twist-off to dawałam od razu do buzi. Teraz Devikap kropię najpierw na łyżeczkę plastikową bo trudno mi odmierzyć jedną kroplę jak mały się trzęsie.

@Gabiś - ja też nie widzę jakiejś specjalnej różnicy. Blanka ppo prostu tak głowkę przekrzywiła. Ale MajaMaj ma rację obserwuj małą też czy sama nie lubi przekręcać się na jedną i tę samą stronę. Generalnie jeśli dziecko śpi ciągle na jednym boku to ten bok jest bardziej płaski. Ale skoro zmieniasz jej stony to nie powinno być problemu. A kiedy macie wizytę w pordni preluksacyjnej? Wtedy lekarz dokładnie powiniem Małą obejrzeć i ocenić.

@waraai- zazdroszczę gabarytów piersiowych :D Mała wygląda słodko :)

@DaWo- co za przystojniak z Twojego syna! I mina jaka poważna! Będzie miał powodzenie u płci pięknej, jeśli już nie ma :)

Olo, to jak już będziesz po nauce, to czekam na info czy warto było. A chustę już masz?
Jasne, dam znać! Chusty nie kupowałam, bo muszę najpierw obczaić, czy młodej się to w ogóle spodoba :)

@Gabiś - ja też nie widzę jakiejś specjalnej różnicy. Blanka ppo prostu tak głowkę przekrzywiła. Ale MajaMaj ma rację obserwuj małą też czy sama nie lubi przekręcać się na jedną i tę samą stronę. Generalnie jeśli dziecko śpi ciągle na jednym boku to ten bok jest bardziej płaski. Ale skoro zmieniasz jej stony to nie powinno być problemu. A kiedy macie wizytę w pordni preluksacyjnej? Wtedy lekarz dokładnie powiniem Małą obejrzeć i ocenić.
Na taką wizytę się normalnie dostaje skierowanie od pediatry? Bo my póki co mamy skierowanie tylko do ortopedy (swoją drogą napisałam do Ciebie w tym temacie na priv :))

MMY na skierowaniu mieliśmy "do poradni preluksacyjnej" a we wskazaniach "USG bioder" ale w przychodni na Romera powiedzieli właśnie ze najpierw jest wizyta a a USG dopiero jak lekarz zleci. Więc niby miałam takie skierowanie a i tak trafiłam do ortopedy :)

Hej[emoji16] mateczki czy któraś ma może albo tak jak ja zastanawia się nad tymi klinami pod głowę do łóżeczka i do wózka, jeśli macie to jak te cuda się sprawują? Bo latem to od tych poduszek mogą się potówki robić.... A na tym jednak bezpieczniej. Jak myślicie?

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom

Dawo- ja poduszek nie uznaje b.dlugo wiec moje dziecię leży na tetrze [emoji1]starsze tez wolą wciąż na płasko spać. Nawet jak zasypiają na czymś to w nocy są już bez niczego.
Olo- faza żarłoczna się Wam włączyła. Zobacz czy nie chce jeść z dwóch piersi bo mój tak ma teraz. Zasypia po 20-30 przy jednej podnoszę go wtedy zazwyczaj się ocknie i dziobie/szuka na nowo- to do drugiej.
Waraai- bezpośrednio do pyszczka d3.

Nadal bez kupy- dwa pełne dni. Dużo pruka. Już bym chciała kupę [emoji12]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

DaWo, my też bez poduszek ale w łóżeczku mamy klin pod materacem, tak nam położna doradziła.

MamaAWR, ja już też bylam na bioderkach i cala wizyta trwala minutę....odrazu USG i chwilę obejrzal Olenkę i koniec i wszystko oki i następna wizyta po 6 tygodniach. Pewnie co ortopeda to po swojemu robi. Nic nie mamy robić z nóżkami tylko kłaść czasami na brzuszku aby ćwiczyła mięśnie.

Milego dnia Kobietki....słoneczko na calego...dzis położna i to Jej chyba juz ostatnia wizyta. Pewnie Ole zważy mi brzuchol dotknie i tyle...aaaa i zapisalam moje dziecko juz do szczepienia mamy 22 czerwca...postanowialam ze szczepie 6w1 i pneumokoki.

Karlik, położna kiedyś mi mówiła, że na piersi nawet 10 dni bez kupy jest ok, ale pewnie w okolicach 5go bym zaczynała szaleć. U Was na razie 2 dni,cto chyba zupełnie nie ma się czym martwić...
Poduszek ani klinów też nie uznaję, teraz jak mała ma katar to wyjęłam z szafy monitor oddechu (akurat wczoraj w nocy).

reklama
My jeszcze gnijemy w łóżku. Wyprawiłam dziecię do szkoły i byłam pewna ze odespie ale sen niestety odszedł w zapomnienie :(
Karolek śpi za to na mojej klacie i pięknie nam z tym [emoji1]

Ja tez dziś zamówiłam masażyk i jeszcze dzień sprzątania mamy i czekam na wieczór na córcię z babcia. Upieke młodszej jej ukochane mufinki owsiane z truskawkami :)

A i chrzest już zamówiłam. Wakacje idą i mi się rozjeżdżają wszyscy wiec będziemy chrzcili na początku lipca już. 6 tygodni będzie miał [emoji7]

Majmaj- śniło mi się ze jechałyśmy razem autobusem MPK z placu bieganskiego w stronę Sienkiewicza :) nie wiem po co :)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Do góry