reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2017

Czy u Was juz wszyscy wiedza o ciazy?U mnie nadal tylko maz,pracodwaca i trojka przyjaciol i moja mama.Jak jest u Was?

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom
U mnie wiedział odrazu mąż. Potem dwie koleżanki z pracy, później musiałam powiedzieć szefowej. Następnie powiedziałam koleżance, która też jest w ciąży, tylko 2 mies. starszej. (mamy wspólne tematy).Tydzień temu dowiedziała się moja mama (po genetycznych). A dziś chyba m. wygadał się swojej siostrze.
Nie mówiliśmy długo. Dopiero po genetycznych trochę odetchnełam i stwierdziłam, że można zacząć mówić.

reklama
Czy u Was juz wszyscy wiedza o ciazy?U mnie nadal tylko maz,pracodwaca i trojka przyjaciol i moja mama.Jak jest u Was?

U mnie wie partner, para znajomych, bo zauważyli, że nie palę i zawsze na wyjsciach jestem kierowcą i wprooat zapytali. I dzisiaj pochwaliłam się koleżance, która też jest w ciąży. A tak to po genetycznych powiem rodzicom. :) czekam az zacznie sie II trymestr i na usg genetycznym wszystko bedzie dobrze!

U mnie wie P, dzieciaki, od dzisiaj moja mama i trzy kolezanki z pracy. Rodzinie P jeszcze nie mówiliśmy, bo jedna z sióstr nie będzie pewnie zadowolona, a gdyby coś poszło nie tak to nie chcę żeby wiedziala. Czekamy do drugiego trymestru żeby tej drugiej powiedzieć. No i P wszystkim z pracy się pochwalił, bo nie mógł wytrzymać.

Ja mam tylko leżaczek i nic więcej. Wszystko będziemy kupować, ale bez szału jak przy poprzednich dzieciach.

Napisane na LG-D280 w aplikacji Forum BabyBoom

Obdzwonilam dzisiaj wszystkie dietetyczki w poblizu miejsca zamieszkania i pierwsza wizyta to min 120 nawet do 250 zl i jadlospis na 2 tygodnie 200zl bo dla ciezarnej [emoji44]Noz cholera juz nie wiedza na kim zerowac.Chyba bym wolala aby ciezarna mniej zaplacila a kupila za to mandarynke niz sie nawpierniczala slodkiego!Czy tylko ja uwazam ze to troche za duzo 400 zl/msc?

Dziewczyny, a orientujecie się może, dlaczego w UK nie bada się ginekologiczne kobiet w ciąży?
Bo z tego powodu, mnie kolejne badania stresują, zamiast uspokajać. Jeśli w jakimś kraju coś jest "zakazane" dla dobra ciąży, to gdy mi to robią, zastanawiam się, czy to konieczne.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
W Irlandii też nie badają - według nich nie ma takiej potrzeby, może prowadzić do infekcji ( i chyba racją w tym jest) i przyspieszyć skracanie szyjki (tyle jak sprawdzić szyjkę bez takiego badania? :/ ) No i jeszcze pierwsze (państwowe) USG, badania krwi i moczu dopiero w 12tc :O Właśnie będę miała jutro, w szpitalu.

I mnie wiedzą rodzice i teście. Teście pewnie ogłosili to już całej rodzinie, bo lubią rozgłaszac nowiny. W pracy jeszcze nie mówiłam. Powiem za tydzień po drugim badaniu.
Niby wszystkie mamy terminy na maj a taka duża różnica. Mi do drugiego trymestru i genetycznego jeszcze hoho..
Dla dziecka mam już wózek i łóżeczko. Trochę ciuszkow jeśli będzie chłopczyk też mam. Będę potrzebowała materacy i pościele. Bo to po dziecku wyrzucilam. Miałam gryke, pianke i kokos. Nie widziałam tam robaków, ale jak tak mówicie fuj to już takiego nie kupię. Okropnie brzydze się robakami [emoji32]
Kurczę wytrzymać do 12 tygodnia z pierwszym usg musi być wielkim wyzwaniem.

U nas wie mąż, rodzice i w pracy też powiedziałam najbliższym współpracownikom i szefowi. Mój mąż to rozpowiedział niektórym kolegom a ja chyba 3 koleżankom bratu, bratowej i kuzynce. Podejrzewam że moja teściowa i mama juz wypeplaly bo ciężko im zachować tajemnice szczególnie taką. Mam nadzieje ze wszystko będzie ok. We wt genetyczne. Przy pierwszym dziecku byłam mniej świadoma i się tak nie denerowalam teraz to bardziej przeżywam, także te smutne historie z forum.
Jeśli chodzi o materac to miałam 4 lata temu kokos gryczny i nie miałam z tym problemów. Ale teraz nie kupię po tych historiach.
Ja lubię mieć zorganizowane dużo wcześniej, wiec napewno zaczęła kupować rzeczy wcześniej po to aby nie odczuć tak finansowo jak i mieć wszystko na swoim miejscu. To mi daje pewne poczucie kontroli i stabilności. Ja muszę lekko przeorganizowac meble, napewno dokupić komodę lub zrobić na wymiar szafki. Malowanie męża czeka w weekend. A po malu będę ciuszki gromadzić. Cześć może dostane. Mam nadzieje ze będzie to dziewczynka to wtedy większość będę musiała kupić bo wszędzie chłopcy.

W Irlandii też nie badają - według nich nie ma takiej potrzeby, może prowadzić do infekcji ( i chyba racją w tym jest) i przyspieszyć skracanie szyjki (tyle jak sprawdzić szyjkę bez takiego badania? :/ ) No i jeszcze pierwsze (państwowe) USG, badania krwi i moczu dopiero w 12tc :O Właśnie będę miała jutro, w szpitalu.
Kasieq85 w jakim szpitalu masz wizyty ? Ja genetyczne mam w Rotundzie 2 listopada i już się nie mogę doczekac, choć i tak pójdę wcześniej prywatnie bo podczas 1 ciąży lekarka w szpitalu nie mogla znalezc 2 raczki !!!!! Dobrze że bylam 2 dni wcześniej na usg prywatnym bo bym zawału dostala. Po kilku minutach sama się śmiała z siebie że jak mogła jej nie zauważyć :)

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
No niestety tak już jest też w UK że pierwsze usg jest też odrazu genetycznym. Wizyta u położonej co 2 mc. Chyba, że coś się dzieje to dzwonisz i mówisz w czym problem. Ja miałam położna mc temu i mam dopiero za mc. W przyszłym tyg genetyczne w 13tc. Następne usg w 20tc i to koniec, chyba że coś będzie się działo. Tutaj są tylko 2 usg przez całą ciążę. Wychodzą z założenia, że ciąża to nie choroba. Jeśli przebiega prawidłowo to trzeba ją zostawić samej sobie i pozwolić rosnąć. Zawsze jak masz jakieś obawy możesz zadzwonić do nich lub pojechać.

Do góry