reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2017

Ja drugie prenatalne miałam pod koniec 20 tygodnia (w piątek). Pani badała też szyjkę w badaniu wewnętrznym USG (mała nie chciała się tak ułożyć, żeby szyjkę było widać przy badaniu brzusznym ;)).
Dwa tygodnie wcześniej miałam pierwsze (!) badanie ginekologiczne w ciąży i lekarka oceniła, że szyjka długa i twarda, więc wszystko gra.

Na szczęście u mnie (tfu, tfu) wszystko dobrze. W środę robię morfologię - ciekawa jestem, czy nadal wszystkie wyniki będą dobre..

reklama
Czyli chyba wszedzie cenowo podobnie.

A Wy dziewczyny na zwolnieniach czy pracujecie?
Ja mam pakiet w Medicoverze, więc wszystkie badania na szczęście w jego ramach (89zł miesięcznie i mam spokój :)).
Ja póki co jeszcze pracuję. Szukamy w firmie kogoś na moje miejsce i wtedy na spokojnie udam się na L4 :)

Witaj asia333podlasie, ja miałam badanie w 19 tyg i 6 dniu u nie lekarz stwierdził ze wszystko ładnie widać i określił ze dziecko starsze na 21 tydz i 1 dzień, mój gin tez mi powiedział, ze zbada szyjkę ale dopiero za 2 - 3 tyg, ja już dawno na l -4,

Aha to pocieszylas mnie ze nie tylko u mnie nie badala jak narazie byc moze zbada na kolejnej wizycie. Ja mam otylosc z przed ciazy wiec nie bede tak sie spieszyc czym pozniej to lepiej u mnie widac.

Dziewczyny czy Wam sennosc minela w 2 trymestrze? Bo mi wcale mogłabym spac 24 na dobe.

Ja prawie od początku jestem na l-4. Co do senności i zmęczenia w pierwszym trymestrze mogłabym spać cały czas, teraz już dużo lepiej, bo w ciagu dnia rzadko kiedy zdarzy mi sie pospać, ale o żadnym powerze tez nie ma mowy :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja jeszcze sie nie umowilam podobno robia je miedzy 20 a 24 tyg ale niby najlepiej w 22 tyg a ile placilyscie u siebie za prenatalne ja za pierwsze 350 za drugie patrzylsm to 200 bo to bez krwi.

A jak tam u Was dziewczyny najczestrze problemy w ciąży czyli cukier i ciśnienie?

Ja tam wczesniej czytalam to gdzies byl temat o szyjkach macicy ja tez na tym etapie ciazy najbardziej boje sie ze zacznie sie otwierac czy cos takiego a moja P. Doktor robi mi tylko usg przez brzuch od 12 tyg i nawet sie nie rozbieram to jej pytalam ostatnio czy nie powinno sie tej szyjki badac a ona do mnie ze jesli nic sie nie dzieje to nie bo mozna do infekcji doprowadzic i tylko tyle ale skad mam wiedziec czy nic zlego sie nie dzieje skoro to moja pierwsza tak zaawansowana ciaza. Jak u Was jest z tym badaniem szyjki.

Myslę, że to bzdura, co szyjka może się szybko skracać, ja byłam w szpitalu i dziewczyna miała różnicę w badaniach 3 tygodnie i na drugiej wizycie lekarz jej powiedział, że szyjka jej się skraca i żeby chodziła do pracy jak chce, nic jej nie zalecił,ona szybko do innego lekarza poszła i wysłał ją do szpitala, miała przyszywaną szyjkę. Przecież skracająca się szyjka to rozpoczęcie porodu. A często nic się nie czuje. Ja tam lekarza pytam jak szyjka :)

Ja też ostatnio rozmawiałam o szyjce i mówił gin że ok, ale nie wiem czemu nie zrobił badania ile ma szyjka, dopiero stwierdził że na usg zrobi

reklama
Ja mam badanie ginekologiczne na kazdej wizycie (co 4 tygodnie). wydaje mi sie że jest to w standardzie NFZ. Ostatnio gin mi mówił że na kazdej wizycie mam oddać mocz, zważyc sie, zmierzyc cisnienie i na fotel.

Ja juz nie mam senności, tylko w pierwszym trymestrze moglam zasnąć na stojąco, pozniej jakis czas temu znow bylam ciagle zmeczona i okazalo sie ze mam anemie, odkąd biorę żelazo jest duzo lepien[emoji5]

Do góry