reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2017

No i właśnie to jest polska szkoła. Ona ma 20 a nie jego jednego....Zero indywidualnego podejścia....masakra, dupa nie nauczyciel, sorry, ale taka prawda. Jej obowiązkiem jest o to zadbać aby dziecko nauczyło się zapisywać, w jakiś sposób to skontrolować. To jest jej zaniedbanie. A dzieci są cwane i to wykorzystują. Moja też nie raz tak próbowała, ale dostała raz czy drugi minusa albo pałę za brak pracy domowej to się nauczyła. I jak się dowiem, że nie zapisała zadania albo go nie zrobiła to nie zwalnia jej z obowiązku zrobienia, ma w tedy dwa razy więcej roboty, bo zaległe i bieżące, więc jej się odechciało takich numerów.
Teraz ma za karę przepisać cały zeszyt do soboty, może coś zrozumie. Założyłam mu nowy od wczoraj, a tamten będzie przepisywal.
Nie jestem zadowolona z tej nauczycielki. Na poczatku wszyscy ją chwalili, ze taka wymagająca i dobrze uczy, a tymczasem jest niesystematyczna bardzo i wymagajaca też. Tylko, że zawala te dzieci dyktandami, a nie znają nawet podstaw ortografii. Jest dyktando i trzy poprawy dyktanda, bo żadne dziecko nie jest w stanie tak dlugiego tekstu napisać bezbłędnie. Na wywiadówkch trudno się z nią dogadać bo ma swoje racje. Muszę mu sama pomóc bo na nią nie ma co liczyć

Napisane na LG-D280 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
kontrolną mam 7 listopada, co miesiąc mamy się spotykać.
Ja też więcej energii, też mniej śpię. Na początku spałam całymi dniami, zwalało mnie z nóg, teraz już nie, ale jednak te wieczory jeszcze mnie męczą, wczoraj przez te mdłości od 19 już byłam w łóżku ledwo ciepła. Mąż o 20 pyta jak się czuje, mówię że słabo i zaraz chyba puszcze pawia;) ale chyba bym coś zjadła haha. No i zjadłam :p Pomogło na chwile.

Gosiam- takiego nauczyciela się już nie zmieni.
Ja z nauczycielki polskiego też nie jestem zadowolona, też jest bardzo wymagająca. Wstawia tylko komentarze na czerwono. PATRYCJA< UCZ SIĘ....i nic więcej z tym nie robi. Teraz po 1,5 roki nauki w końcu zauważyła, że problem może być głębszy i wysłała ją do pedagoga który skierował nas na badanie dysleksji. To powinna zrobić w zeszłym roku. A dzieci dyslektyczne mają problem nie tylko z pisownią, ogólnie z nauką, skupieniem uwagi, czytaniem ze zrozumieniem. Idziemy w listopadzie.
W której klasie jest Twój syn?

Ja mamw poniedziałek wizytę, ale tylko badanie, chyba że coś źle wyjdzie to zrobi usg. To bedzie 9tydz 5dzien i trzy tygodnie później będzie usg czyli w 12tyg 5 dniu. O ile nie umowi mi wcześniej wizyty

Gosiam- takiego nauczyciela się już nie zmieni.
Ja z nauczycielki polskiego też nie jestem zadowolona, też jest bardzo wymagająca. Wstawia tylko komentarze na czerwono. PATRYCJA< UCZ SIĘ....i nic więcej z tym nie robi. Teraz po 1,5 roki nauki w końcu zauważyła, że problem może być głębszy i wysłała ją do pedagoga który skierował nas na badanie dysleksji. To powinna zrobić w zeszłym roku. A dzieci dyslektyczne mają problem nie tylko z pisownią, ogólnie z nauką, skupieniem uwagi, czytaniem ze zrozumieniem. Idziemy w listopadzie.
W której klasie jest Twój syn?

W drugiej jest, a twoja? Też zauważyłam u niego duże problemy z pisownią. Zamienia p na b, t na d, s na z i odwrotnie mimo, że literuje dobrze. Jak poszłam do niej z tym to stwierdziła, że ona nie może do poradni wysłać bo to za wcześnie itp, itd. Mały żeby się skupić na czymś potrzebuje czasu, mam porownanie z młodą, która przychodziła ze szkoły jadła obiad i lecialysmy z lekcjami. Ja gotowałam, ona czytała na głos i tylko trochę jej pomagałam. Z małym trzeba usiąść. Najpierw go wyciszyć, a później wszystko po kolei z nim robić, bo zdarza się że liniatury nie trzyma, albo literuje dobrze, a pisze źle. Moj P jest dyslektykiem

Gosiam im wcześniej podejmie się kroki tym lepiej, zagrożenie dysleksją można zdiagnozować już w przedszkolu, zacząć terapię. Moja jest w 5 klasie. Największe problemy ma z ortografią, nie jest w stanie się tego nauczyć no i zamienia głoski np potrafi napisać ftorek - bo tak słyszy. Ja jestem przekonana że ma dyskleksje, zobaczymy co wyjdzie po diagnozie.
Zagonić moją córkę do nauki nie jest łatwo, teraz jestem w domu to mam kontrolę i jakoś idzie ale jakby mnie nie było nic by nie zrobiła. Jak chodziłam do pracy to zostawiałam jej codziennie listę co ma zrobić, posprzątać w pokoju, wyjść z psem, zjeść obiad, zrobić lekcje- bez listy nic by nie zrobiła. Moja starsza córka jest wymagającym dzieckiem. Jest samodzielna, bo umie zrobić to wszystko sama, ale jak palcem jej się nie pokaże to ani rusz. Okres dojrzewania będzie ciężki, dla mnie. Pamiętam siebie z tego okresu- o matko ile Ci moi rodzice nabawili się siwych włosów....

Dadzi moja młoda ma 13 lat i to samo. Teraz wraca ze szkoły, robi lekcje, zabieram jej telefon i mówię po kolei co ma zrobić, bo ona nie czuje potrzeby posprzątać, nawet woli nie jeść bo mie chce jej się samej szykować. No ale teraz jestem w domu to się wzięłam za nią no i za resztę.
No i właśnie mały też tak pisze, nawet na badaniu słuchu z nim byłam i do logopedy chodzi i nic nie pomaga. No właśnie też mi sie wydawało, że im wcześniej tym lepiej i sama napisałam wniosek do poradni bo nauczycielka stwierdziła, że jej nie wolno
Moj P tak ma. Muszę mu po kolei wsztstko napisać co chcę żeby dla mnie zrobił, bo jak mu powiem to zajmie się swoimi sprawami i nic nie zrobi

reklama
Dziewczyny a wy co ile macie wizyty? Ja mam co 4 tygodnie chodzic. Do teraz mialam wszystkie 3 z usg, ale nastepne juz bez usg [emoji45] niby można dopłacić za usg jak sie chce bo chodze na kase chorych ale to chyba bez sensu. Staram sie byc teraz bardziej oszczędna bo duzo kasy wydawalam na glupoty[emoji39]

Ja mam 2 listopada zwyka wizytę.

Do góry