Dokładnie te zauwazylam ze wiek ma znaczenie.Zmienila na 36 (moj wiek)i wyniki wyszly duzo gorsze.Wiec wiek ma ogromne znaczenie.no dobra, obejrzałam. Fakt, test pappa pokazuje większe prawdopodobieństwo, ale zmieniła jej wiek przy tych samych parametrach i prawdopodobieństwo wystąpienia wady się zwiększyło, czyli wiek ma znaczenie. Aby mieć 100% pewność trzeba by było zrobić amniopunkcję. Ja amniopunkcji nie będę robiła, bałabym się chyba, ale bez tego to nie ma sensu robić pappy.
Ja ide 12.10 ale lekarz mi nie proponowal chyba ze ona mi zaproponuje i wtedy nie wiem co zrobię.
A jesli wyjdzie zle to wtedy co mi zostaje?Do konca ciazy sie martwic i miec nadzieje ze bedzie dobrze?Albo niffty (drogi)albo amiopunkcja(ryzyko poronienia)
Macie racje w tym ze jesli tobic papp-a to tylko wtedy gdy rozwaza sie niffty badz amio.W innym wypadku nie ma sensu.
Cześć,
Wczoraj byłam na badaniach i lekko się podlamalam. Dzieci nie są dwuowodniowe a jednoowodniowe. Katastrofa. Syn chory. M.idzie w niedzielę do szpitala i cały miesiąc go nie będzie. Mam dość.
No niestety masz rację. Wiek ma wpływ , bo nasze komórki się starzeją. Statysztycznie częściej na zawał serca zapadają osoby po 50 -ce co nie znaczy , że muszą, i nie znaczy , że młodsze nie mogą.
Jeżeli wiesz , że nie będziesz robiła kolejnych badań po ewentualnych testach PAPPA to masz racje , nie ma sensu byś ten test robiła, tylko cię zdenerwuje , zestresuje do końca ciąży , a nie wiadomo jak ten stres wpłynie no rozwijające się w brzuszku maleństwo. Dletego ja uważam , że kobiety powinny mieć wolny wybór czy to badanie robić a nie być zmuszane przez lekarzy "bo kazał i koniec" . Poza tym temat testu PAPPA powinien być każdej takiej ciężarnej wytłumaczony łopatologicznie , nie jak dziecku, tylko jak 3 latkowi - trzeba dodać , że hormony w ciąży powodują , że często kobiety maja problemy z rozumieniem tego co się do nich mówi (ja tak mam)
Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom