reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2017

U mnie corcia jezdzila w gondoli ze 4 miesiace, gondola miala z 75cm i to byl totalny niewypal. Jeszcze miala wkladke ktora zajmowala kolejne 5 cm z dlugosci. Teraz jak bede kupowac to jak najwieksza. Spacerowke tez. Dla mnie byl to szok ze styczniu kiedy zuzia miala 10 miesiecy kupowalam parasolke bo spacerowka byla za krotka, jezdzilam nia dluzej ze wzgledu na snieg a w tej byly duze kola i duza budka ale corka ledwo sie miescila. Ja wiem ze zuzia wysoka jest tez, no ale bez przesady.

Napisane na G620S-L01 w aplikacji Forum BabyBoom
Ile cm powinna miec gondola wedlug Ciebie?Spotkalas sie z jakas wyjatkowa duza gondola?
Kochanan nie obalilam tylko napisalam jakie jest moje zdanie i jaki artykul np.czytalam od mamyginekolog.
Tyle ile lekarzy i osob bedzie mialo swoje zdanie.
Fakt nie zgadzam sie z energia cieplną i jej szkodliwoscią.
Ale widzę ze masz zal do mnie o ten komentarz wczoraj :(

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Jagi, no cos Ty, chciałam od razu wyprowadzić Pauli_ne z błędu. Moze powinnam wiecej emotow wrzucać, żeby nie brzmiało poważnie.

Ja mialam gondole ale moje dziecko wogole nie chcialo jezdzic w gondoli, fotelki wpinany w stelaz wozka dla mnie rewelacja, moj maly kochal to przestawal plakac byl jak aniolek.
Poza tym ja bardzo czesto jezdzila do Polski autem, to ok 18-20 godzin jazdy, oczywiscie w foteliku.Mozecie nie wierzyc ale moje dziecko spalo zawsze w aucie czy to podroz godzinna czy 15 godzinna, do tej pory jazda autem go usypia, nie przesypia calej podrozy ale ponad polowe zawsze spi

I tak uważam, ze to niezdrowe dla kręgosłupa dziecka. W samochodzie w foteliku, na spacerze w foteliku, pewnie jeszcze w domu jak cos się chce zrobić to w foteliku, bo i takie przypadki znam. Dla mnie stanowczo nie.

No zakup wózka jeszcze długo przede mną , ale z tą gondolą do grudnia to jestem ciekawa jak będzie. Licząc , że jesteśmy majówki to dzieciaki w grudniu będą miały 7 miesięcy. Moja córa w gondoli jeździła do końca 5 miesiąca. Dłużej nie dało rady , pomimo iż gondola z tych dużych. Sprawa pierwsza , że można powiedzieć się nie mieściła , było jej tam za ciasno, gdy leżała. A poza tym w 4 miesiącu wyła jak leżała, musiałam ją chociaż na 15 minut posadzić by wszystko widziała, wtedy był spokój. Moje dziecko fizycznie bardzo szybko się rozwijało. Jeśli drugie miałoby być z podobnym charakterkiem to w grudniu będę robiła kombinacje ze spacerówką. Kombinacje , bo na gondole za duże i zbyt ruchliwe, na spacerówkę za małe troszkę. Tak było z moją córą .
Co do wożenia dziecka w foteliku w stelażu wózka, jestem przeciwniczką . My Justynę w takim foteliku przewoziliśmy tylko wtedy gdy jechaliśmy na zakupy autem i nam w aucie usnęła , to wtedy jej nie budziliśmy tylko wypinaliśmy fotelik , wstawialiśmy go do wózka marketowego i tak robiliśmy zakupy.

Witamy :D A synek w którym roku się urodził ? Bo wkradł ci się błąd i ciężko się domyśleć

Mój jezdzil 7mcy z hakiem, nie pokazywałam mu innych pozycji, woec jezdzil grzecznie na leżąco, nawet później w spacerowce na leżąco, bo usiadł na 7,5mca dopiero.

Dziewczyny czym starsza jestem tym bardziej wsytdliwa jestem.Moze dlatego ze mam rozstepy tu i tam.Ze figura nie idealna.Jak lekarz mnie bada na fotelu to patrze w sufit i wtedy wydaje mi sie ze mnie nie widzi:)
Przy pierwszym porodzie nie darłam się bo wszystko szybciutko na teraz myslę "boze,co lekarz powie,co polozna,jak zaczne się drzeć"
A wy macie to gdzieś?Czy sie przejmujecie porodem?

Ja mam gdzies. Tlumacze sobie, ze te polozne, praktykantki, lekarze widza/robia to codziennie kilka razy. Lewatywa, golenie itd. Niektórzy od lat. A drugie tłumaczenie, to ze pewnie nigdy ich juz w zyciu nie zobaczę. A gin - skoro mi od 5ciu lat zagląda miedzy nogi, to nic nowego tam juz nie zobaczy. Nie chodzą do gina tylko 20-30latki, ale tez 50latki i jak one maja sie czuć, jak ciało juz nie takie? Naprawde, trzeba wyluzować, bo to tak jak ze szkola. Człowiek sie stresował, ze nie ma pracy domowej, a teraz tylko się mozna z tego śmiać, bo problemy bywają większe.

Ja mam i chustę i tule i będę na pewno korzystać przy drugim dziecku.

Gosam, mozesz wejść na fb do grupy Chusty Polska, tam jest wszystko o tym.
Niektórzy na początek kupują elastyczna, ale ona dlugo nie ponosi, wiec ja bym brala od razu tkana. Zwykle dziewczyny polecaja splot skosno-krzyzowy, bardzo popularne. Jest grupa chusty polska sprzedam kupie zamienię i tam sprzedają używane. Początkującym doradza sie albo uzywana chustę, bo jest zlamana, czyli troche mieksza, ewentualnie wybrac jakas, ktora od nowości jest w miarę miekka, najczęściej kojarzę, ze o Little Frog wspominają jako ze miekka. Ja kupilam używana i wiem ze sprzedam bez straty. Inne z polki cenowej do ok 200zl to Lenny Lamb, Natibaby, moze cos z Womaru. Byle nie splot prosty. No i kwestia dlugosci. Zalezy od wiązania i Twoich wymiarów. Są tabele i tam mozesz dobrać długość. Ja przy rozmiarze 40 kupilam 4,6m, do kieszonki idealna. Do kangura i plecaka za dluga, ale zawsze można sie jeszcze opleść. Mozesz tez pogadać z Rukmini, bo ona na pewno bardziej zaawansowana.

Jagi, no cos Ty, chciałam od razu wyprowadzić Pauli_ne z błędu. Moze powinnam wiecej emotow wrzucać, żeby nie brzmiało poważnie.

I tak uważam, ze to niezdrowe dla kręgosłupa dziecka. W samochodzie w foteliku, na spacerze w foteliku, pewnie jeszcze w domu jak cos się chce zrobić to w foteliku, bo i takie przypadki znam. Dla mnie stanowczo nie.

Mój jezdzil 7mcy z hakiem, nie pokazywałam mu innych pozycji, woec jezdzil grzecznie na leżąco, nawet później w spacerowce na leżąco, bo usiadł na 7,5mca dopiero.

Ja mam gdzies. Tlumacze sobie, ze te polozne, praktykantki, lekarze widza/robia to codziennie kilka razy. Lewatywa, golenie itd. Niektórzy od lat. A drugie tłumaczenie, to ze pewnie nigdy ich juz w zyciu nie zobaczę. A gin - skoro mi od 5ciu lat zagląda miedzy nogi, to nic nowego tam juz nie zobaczy. Nie chodzą do gina tylko 20-30latki, ale tez 50latki i jak one maja sie czuć, jak ciało juz nie takie? Naprawde, trzeba wyluzować, bo to tak jak ze szkola. Człowiek sie stresował, ze nie ma pracy domowej, a teraz tylko się mozna z tego śmiać, bo problemy bywają większe.

Ja mam i chustę i tule i będę na pewno korzystać przy drugim dziecku.

Gosam, mozesz wejść na fb do grupy Chusty Polska, tam jest wszystko o tym.
Niektórzy na początek kupują elastyczna, ale ona dlugo nie ponosi, wiec ja bym brala od razu tkana. Zwykle dziewczyny polecaja splot skosno-krzyzowy, bardzo popularne. Jest grupa chusty polska sprzedam kupie zamienię i tam sprzedają używane. Początkującym doradza sie albo uzywana chustę, bo jest zlamana, czyli troche mieksza, ewentualnie wybrac jakas, ktora od nowości jest w miarę miekka, najczęściej kojarzę, ze o Little Frog wspominają jako ze miekka. Ja kupilam używana i wiem ze sprzedam bez straty. Inne z polki cenowej do ok 200zl to Lenny Lamb, Natibaby, moze cos z Womaru. Byle nie splot prosty. No i kwestia dlugosci. Zalezy od wiązania i Twoich wymiarów. Są tabele i tam mozesz dobrać długość. Ja przy rozmiarze 40 kupilam 4,6m, do kieszonki idealna. Do kangura i plecaka za dluga, ale zawsze można sie jeszcze opleść. Mozesz tez pogadać z Rukmini, bo ona na pewno bardziej zaawansowana.
[emoji11][emoji11][emoji11]

też uważam aby gondola był duża. Bo jak się dzidziuś urodzi tak ok 60 cm to długo się nie najeździ. Ja widziałam też wąskie gondole. Trzeba pooglądać różne modele i powiedzieć czego się oczekuje.
Ja w ciąży wyzbyłam się wstydu. To że była ogolona, zrobiona lewatywa itp. Później badania ginekologiczne, po cc jak jesteś na sali z innymi lekarz zadziera ci kieckę i patrzy czy ok. Karmienie na sali to samo, bolące piersi itp to dzień powszedni.

Ten paciorkowiec to bada sie chyba w 36 tc i to jest GBS?Ty kiedy te badanie robilas ze wiesz ze go masz?

Badałam przed ciążą w wykazie. Lekarz powiedział, co prawda dał antybiotyk w globulkach, ale powiedział, że on lubi nawracać i antybiotyk podaje się przy porodzie. Nie daje żadnych objawów a badalam, bo wszystko wtedy badałam. Tak pod koniec ciąży też powinni robić wymaz, trzeba tego dopilnować.

Myslisz ze drugi porod jest latwiejszy?
Ja mam szerokie biodra wprost stworzone do rodzenia:)Pierwszy porod byl szybki i wiadomo bole parte bolą ale nie miala krzyzowych.O tyle mialam troche komplikacji ze mala rodzila sie z raczka i nie umiala trafic w dziurę a nie chcieli jej barku wyrwać.
Bardzo sie boje drugiegom.Strach mnie sparalizowal...

Mój był łatwiejszy. Prawie jak nie poród :-p. Zdążyłam się zdrzemnąć przed finalem, bo młody o 5.24 rano przyszedł na świat.

reklama
Czyli robią Ci prenatalne na początku 11tyg? Ja zawsze myślałam że prenatalne robi się dopiero od 12tyg czyli 12-14tyg? U nas robią dopiero po skończonym 12tyg, ja będę miała 12t2d na prenatalnym
Profesor, do której chodzę powiedziała, że można przed 11 tygodniem i kazała mi przynieść na wtorkową wizytę wynik. Jak jest w praktyce tego się dowiem jutro. Nigdy takiego badania nie miałam i nie wiem o co kaman.

Do góry