Ja będę robiła usg w 13tc i 20tc potem jeszcze coś po 30tc u dr Doering jest jeszcze dr Fiutkowski ale ten mi nie przypadł do gustu.
To nie za późno w 13 tc?
Dziś moja doktor wspominała o prenatalnych, da mi skierowanie na następnej wizycie, ale ode mnie zależy czy chce iść czy nie, ona mówi że to usg pozwala też wykryć inne wady, chora nerke, przepukline, to co można uratować jeszcze w łonie matki, więc myślę że się zdecyduje mimo iż koszt ok 400 zł, no ale za moją wizytę dziś nic nie wzięła ani grosza, byłam w szoku
Napisane na E2303 w aplikacji
Forum BabyBoom
Generalnie ja to usg w mniej więcej 12 tyg uważam za obowiązkowe. Jest nieinwazyjne i bardzo ważne. Dużo rzeczy można sprawdzić, wykryć, leczyć itp. Nie ma się nad czym zastanawiać. Każdy lekarz to wykonuje czy na NFZ czy prywatnie więc wg. mnie nie ma o czym gadać. Co innego te dodatkowe badania jak test PAPPA i inne - które nie są refundowane dla kobiet przed 35 rż. To już zależy od wskazań, od kobiety itd. Ale USG uważam za obowiązkowe.
A masazu szyjki mozna odmowic czy trzeba sie poddać??
Napisane na SM-G920F w aplikacji
Forum BabyBoom
Generalnie wszystkiego można odmówić. Ale trudno to zrobić, jeżeli ktoś cię nie uprzedza... albo gdy sie nie ma o tym pojęcia bo rodzi się pierwszy raz.
Ja przy pierwszym porodzie miałam masaż bez uprzedzenia oczywiście. To było mega mocne badanie. Nie miałam czasu na reakcję bo nikt mnie nie zapytał i nie uprzedził. Poród wtedy był wywoływany po terminie i widocznie chcieli przyspieszyć akcję. Za to pęcherz pękł sam.
Przy drugim porodzie nie było potrzeby masażu bo akcja szła szybko. Zaproponowano mi przebicie pęcherza na co się zgodziłam, nie rwało to długo i nie było bolesne, wykonywano to jakimś długim narzędziem.
A zakladanie tego cewnikan Foleya boli?A jak lewatywa taka w szpitalu boli?Sama sobie robisz w wc czy pielegrniarka wklada wrrr[emoji40]
Przepraszam ale nic nie wiem na te temat
Napisane na SM-G920F w aplikacji
Forum BabyBoom
Cewnik Foleya miałam przed pierwszym porodem bo próbowano go wywołać w ten sposób. Nie było to bolesne ale nieprzyjemne bo pani doktor musiała się tam jakoś dostać. No i chodzenie z tą rurką jakoś nie było komfortowe.
Lewatywę miałam zaproponowaną przy pierwszym porodzie prezz położną, zgodziłam sie na nią, nic nie bolało i było zrobione dyskretnie. Nic też nie przyspieszyło.
Generalnie ja przed pierwszym porodem bałam się i krępowałam tych wszystkich rzeczy fizjologicznych - lewatywy, ewentualnego cewnika, ew. golenia itp. Okazało się, że nie taki diabeł straszny i jak przyszło co do czego to ta lewatywa nie miały kompletnie dla mnie znaczenia. Wstyd został gdzieś daleko bo skupiona byłam na zadaniu. Jakoś tak to jest wszystko skonstruowane naturalnie. Nikt się nad tym nie pochyla dłużej niż kilka sekund i każdy traktuje to zupełnie naturalnie. Głowa do góry.
Dziewczyny z terminem na początku maja mialyscie teraz usg transwaginalne czy przez brzuch. Ja mialam transwaginalne i nie slyszalam serduszka, tylko widzialam. Mialam dzis pierwsze usg z 3 które sie robi w ciazy. Myslalam ze ze te 3 najważniejsze usg które sie robi w ciazy sa przez brzuch
Ja miałam przez pochwę. W moich poprzednich ciążach trzeba było robić przez pochwę tak do 13 tc. bo nic przez brzuch nie było widać. To chyba zależy od budowy ciała. Faktycznie nie słyszałam bicia serca tylko widziałam wykres. Coś się zmieniło w standardach bo w poprzedniej ciąży 4 lata temu mogłam od razu usłyszeć a teraz lekarz mówił że już się nie słuch tak wcześnie.
Dziewczyny, tak z innej beczki - powoli planuję budżet "niemowlęcy" (tak, wiem że jeszcze czas, ale kasa jest kasa
) i przydałyby mi się porady doświadczonych mam, jeśli chodzi o produkty, np. wózek. Myślicie, że dla tak obszernego wątku założyć może nowy temat, co sądzicie?
Koniecznie nowy wątek!!!
Teraz detektor tętna wykorzystuje między wizytami, ale fasolka ucieka przed nim.
Już działa u ciebie ten detektor? Od kiedy można tak słuchać? To jest bezpieczne?
Zastanawiam się natomiast nad składaną wanienką bo mam małą łazienkę.
Napisane na iPhone w aplikacji
Forum BabyBoom
Ja też się zastanawiam - konieczny jest wątek o wyprawce
ja chustę mam, będę na pewno używała
Ja też mam, z powodzeniem używałam w przy obu córkach i sobie chwalę. Najlepsza jest chusta tkana ze splotem skośno krzyżowym lub elastyczna dla maluszka. Tkana starczy na dłużej. Najlepsze porady znajdziecie w klubie kangura
Link do: Klub Kangura