reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2017

Hehe ja tez o tym wczoraj czytałam.. I tez sie zastanawiam.. Bo ja juz mam 22 dzien liczac od poczecia.. Bo juz zglupialam jak to sie w koncu liczy..

Tygodnie ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Nie liczy się od zapłodnienia bo nie wiadomo kiedy było :)
Na przykład: Jeśli ktoś ma 28 dniowe cykle to w dniu kiedy powinien pojawić się okres (czyli 28 dni od pierwszego dnia ostatniej miesiączki) a się nie pojawił i były 2 kreski na teście ma już 4 tydzień ciąży.
Przypuszczalny termin porodu wylicza się tak, że do pierwszego dnia ostatniej miesiączki dodaje się 9 miesięcy i siedem dni: np. ostatni okres był 1.08.2016 To 1.08 + 9 miesięcy + 7 dni = 8 maja.

I to tyle jeśli chodzi o wyliczenia kalendarzowe. USG i Badania BetaHCG mogą pokazywać inaczej trochę, bo to bada faktyczny stan rozwoju sytuacji w brzuchu :)

reklama
Wróciłam od lekarza. Tak jak beta wskazywała to jest dopiero początek 4tc. Na usg powiedziała, że widać ciaze i na tym etapie ciężko cokolwiek stwierdzić. Mam przyjść za 3 tygodnie

Tygodnie ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Nie liczy się od zapłodnienia bo nie wiadomo kiedy było :)
Na przykład: Jeśli ktoś ma 28 dniowe cykle to w dniu kiedy powinien pojawić się okres (czyli 28 dni od pierwszego dnia ostatniej miesiączki) a się nie pojawił i były 2 kreski na teście ma już 4 tydzień ciąży.
Przypuszczalny termin porodu wylicza się tak, że do pierwszego dnia ostatniej miesiączki dodaje się 9 miesięcy i siedem dni: np. ostatni okres był 1.08.2016 To 1.08 + 9 miesięcy + 7 dni = 8 maja.

I to tyle jeśli chodzi o wyliczenia kalendarzowe. USG i Badania BetaHCG mogą pokazywać inaczej trochę, bo to bada faktyczny stan rozwoju sytuacji w brzuchu :)
Hehe Kochana ja wiem ze tak sie liczy.. Od pierwszego dnia miesiaczki dlatego mi teraz leci 5 tydzien ciazy.. Ale nam chodzilo o bicie serduszka, ze zaczyna bic w 22 dniu od zaplodnienia. O to nam chodzilo:) i liczac od zaplodnienia mi dzis wychodzi 22 dzien, teoretycznie powinno bic serce jesli wierzac temu co pisza ale praktycznie wiemy ze nie zawsze sie to sprawdza..

Jagi- ja na przeziębienie piłam wodę z miodem i cytryną w ilościach bardzo dużych, do tego herbatkę malinową i herbatę z imbirem (świeżym), jak boli Cię gardło możesz psiknąć tamtum verde, wypić mleko z masłem i miodem, popłukać gardło wodą z solą. W aptekach są preparaty dla kobiet w ciąży, *spam*, ja kupiłam syrop, ale myślę, że bez niego też by mi przeszło. Odpoczywać, śpij, wygrzewaj się. A na gorączkę tylko paracetamol. Jak masz możliwość to zadzwoń do gina i spytaj czy możesz. Mierzyłaś tą temperaturę? Ja polecem imbir, on jest bakteriobójczy no i syrop z cebuli ale ja np nie mogłam go przełknąć...feee
Dzieki za super rady:)Mierzylam i 37 wiec nie ma stanu podgoraczkowego ale tak sie czuje.Przespalam caly dzien,jest mi zimno i goraco na przemian.Gdybym nie byla wciazy to pomyslalabym ze mam menopauze :))
Na dodatek te mdlosci.Lodowki nie moge otworzyc:(
Chcialabym cos zjesc ale wszystko mi stoi w gardle.Wogole czuje sie b.slaba.
Corka tez narzeka na gardlo.
A gdzie dopiero jesien i zima.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry