reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2017

Hehe ja tez o tym wczoraj czytałam.. I tez sie zastanawiam.. Bo ja juz mam 22 dzien liczac od poczecia.. Bo juz zglupialam jak to sie w koncu liczy..

Tygodnie ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Nie liczy się od zapłodnienia bo nie wiadomo kiedy było :)
Na przykład: Jeśli ktoś ma 28 dniowe cykle to w dniu kiedy powinien pojawić się okres (czyli 28 dni od pierwszego dnia ostatniej miesiączki) a się nie pojawił i były 2 kreski na teście ma już 4 tydzień ciąży.
Przypuszczalny termin porodu wylicza się tak, że do pierwszego dnia ostatniej miesiączki dodaje się 9 miesięcy i siedem dni: np. ostatni okres był 1.08.2016 To 1.08 + 9 miesięcy + 7 dni = 8 maja.

I to tyle jeśli chodzi o wyliczenia kalendarzowe. USG i Badania BetaHCG mogą pokazywać inaczej trochę, bo to bada faktyczny stan rozwoju sytuacji w brzuchu :)

reklama
Wróciłam od lekarza. Tak jak beta wskazywała to jest dopiero początek 4tc. Na usg powiedziała, że widać ciaze i na tym etapie ciężko cokolwiek stwierdzić. Mam przyjść za 3 tygodnie

Tygodnie ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Nie liczy się od zapłodnienia bo nie wiadomo kiedy było :)
Na przykład: Jeśli ktoś ma 28 dniowe cykle to w dniu kiedy powinien pojawić się okres (czyli 28 dni od pierwszego dnia ostatniej miesiączki) a się nie pojawił i były 2 kreski na teście ma już 4 tydzień ciąży.
Przypuszczalny termin porodu wylicza się tak, że do pierwszego dnia ostatniej miesiączki dodaje się 9 miesięcy i siedem dni: np. ostatni okres był 1.08.2016 To 1.08 + 9 miesięcy + 7 dni = 8 maja.

I to tyle jeśli chodzi o wyliczenia kalendarzowe. USG i Badania BetaHCG mogą pokazywać inaczej trochę, bo to bada faktyczny stan rozwoju sytuacji w brzuchu :)
Hehe Kochana ja wiem ze tak sie liczy.. Od pierwszego dnia miesiaczki dlatego mi teraz leci 5 tydzien ciazy.. Ale nam chodzilo o bicie serduszka, ze zaczyna bic w 22 dniu od zaplodnienia. O to nam chodzilo:) i liczac od zaplodnienia mi dzis wychodzi 22 dzien, teoretycznie powinno bic serce jesli wierzac temu co pisza ale praktycznie wiemy ze nie zawsze sie to sprawdza..

Jagi- ja na przeziębienie piłam wodę z miodem i cytryną w ilościach bardzo dużych, do tego herbatkę malinową i herbatę z imbirem (świeżym), jak boli Cię gardło możesz psiknąć tamtum verde, wypić mleko z masłem i miodem, popłukać gardło wodą z solą. W aptekach są preparaty dla kobiet w ciąży, *spam*, ja kupiłam syrop, ale myślę, że bez niego też by mi przeszło. Odpoczywać, śpij, wygrzewaj się. A na gorączkę tylko paracetamol. Jak masz możliwość to zadzwoń do gina i spytaj czy możesz. Mierzyłaś tą temperaturę? Ja polecem imbir, on jest bakteriobójczy no i syrop z cebuli ale ja np nie mogłam go przełknąć...feee
Dzieki za super rady:)Mierzylam i 37 wiec nie ma stanu podgoraczkowego ale tak sie czuje.Przespalam caly dzien,jest mi zimno i goraco na przemian.Gdybym nie byla wciazy to pomyslalabym ze mam menopauze :))
Na dodatek te mdlosci.Lodowki nie moge otworzyc:(
Chcialabym cos zjesc ale wszystko mi stoi w gardle.Wogole czuje sie b.slaba.
Corka tez narzeka na gardlo.
A gdzie dopiero jesien i zima.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry