reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2011

reklama
Adeczna na pewno bo uwielbiam oba te miasteczka

Dziewczyny poddałam się, powiedziałam szefowej że za 2 tygodnie zaczynam macierzyński bo nie mam już siły i kręgosłup mi siada, nie mogę siedzieć chodzić stać w pracy mało co jestem w stanie zrobić brzuch coraz częściej robi się twardy a od połowy zmiany jak już twardnieje to tak zostaje, do tego stopy zaczynają mi puchnąć, a przez kręgosłup prawie nie śpię i cały czas zmęczona chodzę.

6o też dziwne że rok macierayńskiego..
u nas tak nie ma..
a masz cały rok płatny ??
u nas jest zwolnienie Healt&safety Health and Safety Benefit i to mam płatne ąż do miacierzyńskiego
a o macierzyńskim musiałabym powiedzieć conajmniej na 8 tyg przed samym pójściem , i złożyć i wysłac papiery ..

ale dobrze robisz że idziesz na zwolnienie jakiekolwiek by nie było...

Macierzyński to zdaje się najwcześniej 2 tyg przed terminem porodu?

Ale tu pustki dzisiaj! Idę sobie bułkę z serem zrobić.

Marzena w UK macierzyński można wziąść na 11 tygodni przed terminem porodu
Kamcia 9 miesięcy płatne reszta nie, te 9 miesięcy tylko dlatego że takie są ustalenia wewnętrzne dla pracowników NHS, normalnie jest tylko 6 miesięcy płatne. Ale każdemu przysługuje rok macierzyńskiego, mimo to za względu ma finanse dużo kobiet wraca po 6 miesiącach.

Generalnie sobie pogadałyśmy o macierzyńskim bo każda o sytuacji w swoim kraju :)

W Polsce najwcześniej można ale nie trzeba iść dwa tygodnie przed terminem porodu. Wymiar to 20 tygodni plus dodatkowe 2. Potem można jeszcze urlop wypoczynkowy wziąć i tyle niestety.

Kamcia u nas na macierzyński można iść dwa tygodnie prze porodem

aha to ja myślałam że w pl jest podobnie jak u mnie
bo słysząłam że są właśnie 22 tyg
u mnie jest 26 tyg
z tego możesz wziąść 16tyg przed porodem i tym sammym wraca się do pracy najpóźniej 8 tyg po porodzie
albo najpóźniej wziąść 2 tyg przed porodem i wraca się do pracy 22 tyg po porodzie
a poźńiej jest jeszcze mkożliwość bezpłatnego 16 tygodni

reklama
Do góry