reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maj 2011

cześć dziewczyny, chyba do was dołącze, wczoraj zrobiłam test II kreseczki, w poniedziałek lekarz. zobaczymy, przedemną wyzwanie mam 6 miesięcznego synka.

reklama
ja mialam te badania w zeszlej ciazy na cyto , i toxo i cos jeszcze
ze wzgledu na to ze mam kota w domu...

ale to robilam bedac u polskiego gina, nie wiem czy tu mi zrobia badania skoro poprosze , bo ogolnie takie badanie robia po kilku poronieniach...
nic zobaczymy w poniedzialek... cos tam napewno badac beda... jak bedzie nie tak po usg to zapuytam o to pobranie krwi:tak: i to badanie

o apetytach piszemy na temacie "mam apetyt";-)

cześć dziewczyny, chyba do was dołącze, wczoraj zrobiłam test II kreseczki, w poniedziałek lekarz. zobaczymy, przedemną wyzwanie mam 6 miesięcznego synka.
a ja 3 miesiace starsza corke:-D
i bardzo sie staralismy o to malenstwo bo chcielismy miec dzieci rok po roku.. takze ciesz sie kobito:-p bo ja ci zzdroszcze hihih

aha ps... kiedys slyszalam , ze dzecko nie moze a raczej nie powinno byc dla rodzica wyzwaniem...

Gratulacje dla nowych zafasolkowanych :-) To już nam leci połowa maja ;-)

Mnie dopiero czekają wszystkie niezbędne badania. Niestety ale wszystkie te paskudne choroby można nabyć w trakcie ciąży, więc dobre wyniki teraz nie muszą znaczyć dobrych wyników za dwa, trzy miesiące :-( Najlepiej już mieć przeciwciała...
Mam nadzieję, że wszystkie spokojnie i szczęśliwie dotrwamy do końca i przywitamy zdrowe dzieci :-)

T1_05.jpg
Piąty tydzień ciąży | Drugi miesiąc ciąży
Mama:

Test
Dziecko:

Jeśli pod koniec zeszłego tygodnia doszło do poczęcia, to w tym tygodniu kształtuje się mały człowiek.

W piątym tygodniu ciąży, a trzecim tygodniu rozwoju zarodka następuje faza trzech listów zarodkowych, w przyszłości powstają z nich:

• zewnętrzna - ektoderma - układ nerwowy (mózg, rdzeń kręgowy), skóra, oczy i uszy.
  • środkowy - mezoderma - kości, mięśnie, tkanka łączna i układ moczowo płciowy.
  • wewnętrzna - endoderma - przewód pokarmowy, wątroba, drogi żółciowe, trzustka, gruczoł tarczowy i płuca.
Natomiast 3 tygodniowy zarodek ma szypułę brzuszną i to w niej tworzą się pierwsze zawiązki naczyń krwionośnych tzw. wysepki krwiotwórcze. Tworzy się także jelito tylne, które jest ślepo zakończone. Tworzą się naczynia pępowinowe.
Rady dla mamy:

Pamiętaj, żeby jeść regularnie 4-5 posiłków, ale nie obfitych. Unikaj jedzenia typu fasd food. Za to jedź wszystko, co jest zdrowe.
Rady dla taty:

Teraz Twoja partnerka może wykonać test ciążowy. Niecierpliwie czekaj na wieści. Ważna będzie dla niej Twoja reakcja. Postaraj się dać jej dużo wsparcia.
Czy wiesz, że:

W pierwszej połowie ciąży może dojść do zakłócenia pamięci i koncentracji. Może pojawić się również senność i zmęczenie.
T1_06.jpg
Szósty tydzień ciąży | Drugi miesiąc ciąży
Mama:

Mogą pojawić się dolegliwości ciążowe:

• Nudności, które zwykle trwają do 14-16 tygodnia ciąży;
  • Zachcianki np. na ogórki kiszone czy lody;
  • Wrażliwość na niektóre zapachy.
Należy jednak pamiętać, że nie u każdej przyszłej mamy pojawiają się takie objawy.
Dziecko:

Szósty tydzień ciąży, to tak naprawdę czwarty tydzień rozwoju malucha.
Zaczynają się tworzyć narządy wewnętrzne dziecka. Ten okres nazywamy: organogenezą i trwa do początku 3 miesiąca.

To właśnie koło 4 tygodnia rozwoju płodu cewa sercowa zaczyna bić około 100 tysięcy skurczy dziennie. A obieg krwi możemy już zaobserwować w tym tygodniu za pomocą USG.

Między 4 a 16 tygodniem u płodu zaczynają tworzyć się drogi oddechowe.
Rady dla mamy:

Pamiętaj o przyjmowaniu kwasu foliowego, możesz również zacząć przyjmować suplementy dla kobiet w ciąży.

Przyszłe mamy mogą obawiać się poronienia.
Do objawów sygnalizujących, że coś złego się dzieje należy:

• krwawienie,

• ból brzucha - nawet jeśli nie ma krwawienia, a gdy utrzymuje się ból w podbrzuszu po jednej stronie może oznaczać ciążę ektopową (pozamaciczną),
  • skurcze.

Krwawienie wcale nie musi sygnalizować poronienia. Są kobiety, które miały krwawienie na początku ciąży i rodzą zdrowe dzieci. Natomiast zawsze warto taki objaw zgłosić lekarzowi.
Rady dla taty:

Przyszły tato przynieś partnerce z rana do łóżka herbatkę, krakersy, płatki śniadaniowe bez mleka lub rodzynki.
Czy wiesz, że:

Ważną rolę w ciąży odgrywa pęcherzyk ciążowy, który wydziela hormony pozwalające utrzymać ciążę.
W ciąży nie powinnaś jeść surowego mięsa np. tatara lub próbować surowego mięsa kiedy robisz kotlety mielone. Ponieważ w nich może być trofozoity Toxoplasma gondii. Przeczytaj więcej na temat choroby pasożytniczej: Toksoplazmoza.

Cześć dziewczyny!

Wreszcie będę na bieżąco bo mam necik w domu:)

Byłam w piątek u lekarza, zobaczyłam bijące serduszko. A tak się denerwowałam.. Fasolka ma 10,7 mm co wskazuje na 7 tydzień ciąży , i datę 28.04. Ale jakoś tak się nastawiłam na maj że tu z Wami zostanę, jeśli mogę ?:)
Wyniki moczy mam kiepski (leukocyty , bakterię i wszytko inne co mogło wyjść źle). Cytomegalia i toxo ujemne.
Pani doktor dała skierowanie na badanie genetyczne w 12 tyg. A w przyszły piątek mam jeszcze przyjść do niej kontrolnie.

chucky ja chodzę w Poznaniu do dr Ochańskiej. Jest moją lekarką już 10 lat i nigdy mnie nie zawiodła. Prowadziła także moją pierwszą ciążę. Jeśli chcesz podam namiary na prive :)

Ewcia dobrze że z nami jesteś. Mocno trzymałam kciuki :)

Kurcze muszę zrobić córci kolację..a pokłócona z lodówką jestem :( ojj straszne to:(

reklama
Hejka ;)

Tak się rozpisałyście, że już nie pamiętam nawet, kto do nas dołączył ....

Ale witam WAS WSZYSTKIE :)!!!

chucky - znam dobrego lekarza w Poznaniu - dr Dmochowski, ale trudno sie do niego dostać. Jakby co, to mam gdzieś jego numer tel. Sama pewnie pojadę tylko w którymś momencie na konsultacje do niego, tak dla pewności, bo jestem spoza Poznania i niestety będę chodzić u siebie na Fundusz..

HOPE - z tymi porodami w czasie świątecznym masz rację... moja mama rodziła moją siostrę w takim czasie i dopiero, gdy lekarze po kilku dniach wrócili z urlopów podali jej antybiotyk, bo było juz z nią bardzo kiepsko (po cesarce i transfuzji)

Dziś powiedzieliśmy teściom :) a w pn jedziemy do moich rodziców :)
ale dla reszty to jeszcze tajemnica, czekamy na badania (wizyta dopiero 30 września...)

Do góry