reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2011

A ja się dzisiaj wam skarżyłam na ten stół - i alleluja, jutro przywożą pomalowany. Mam nadzieję że na dobry kolor :)
Skończyliśmy dzisiaj szkołę rodzenia, a ze miałam czas między jajeczkiem a szkołą to nakupowałam rupieci dla młodego. Mam już kremik, balsamik, odebrałam też ze sklepu internetowego płyn do prania, poduchę do karmienia, szczotkę, obcinak do pazurków i cośtam jeszcze.
Już coraz bliżej...

reklama
a właśnie salsera przypomniałaś mi o co miałam spytać!!

czy mogę dla maleństwa używac te same nożyczki i obcinaczki co uzywam dla Viki czy lepiej jak będą mieć swoje oddzielne??
to pytanie do mamusiek które mają już dzieci:tak:

Ja kupuję oddzielne bo to co mi Paula pod paznokciami znosi do domu z przedszkola i piaskownicy to wolałabym jednak żeby mały nie miał z tym styczności od razu. Chodzi mi głównie o takie groźniejsze bakterie lub nawet pasożyty - na to mu moje przeciwciała nie pomogą.

Vikamcia ja będę używać tej samej obcinaczki i nożyczek, które zakupiłam przy Gabi. To chyba nie ma znaczenia.

A ja też mam pytanko: czy aparat usg 2D potrafi określić wagę dziecka???? Bo ja miałam w sumie tylko 3x usg w ciąży i na żadnym z nich nie miałam podanej wagi maleństwa:baffled:

Ostatnia edycja:
Ja też się nad tym zastanawiałam i kupiłam osobny komplet. Grosze kosztuje a to jednak przedmiot higieny osobistej, podobnie jak szczotka do zębów, do włosów, czy gąbka, ręcznik, każdy ma swoje :-)

Vikamcia ja będę używać tej samej obcinaczki i nożyczek, które zakupiłam przy Gabi. To chyba nie ma znaczenia.

A ja też mam pytanko: czy aparat usg 2D potrafi określić wagę dziecka???? Bo ja miałam w sumie tylko 3x usg w ciąży i na żadnym z nich nie miałam podanej wagi maleństwa:baffled:

Ja ostatnie 3 usg miałam na 2d i podał mi wagę. Ale zawsze pytałam. A te opcje przy usg to nie tyle zależą od samego usg co od jego softwaru - tak mi gin mówił. Mi np nigdy nie powiedział jakie tętno ma dziecko. Ale coś tak podstawowego jak waga chyba powinno być. Może nikt nie powiedział bo nie pytałaś a dla nich jak widzą na monitorze to już wystarczy.

Lekarze oceniają stan dziecka głównie na podstawie USG 2D.
A wagę obliczają na podstawie wymiaru obwodu głowy, obwodu brzuszka i długości kości udowej :tak:

no własnie ja się zastanawiałam zeby kupić nowe te nożyczki bo jakby nie było to Viki grzebie w ziemi podnosi kamienie.. bawi się w piasku.. zrywa kwiatki i chwasty...
no więc coś ta pod tymi paznokciami ma.. a niemowlę nie....

ale chciałam się upewnić:tak:

Lekarze oceniają stan dziecka głównie na podstawie USG 2D.
A wagę obliczają na podstawie wymiaru obwodu głowy, obwodu brzuszka i długości kości udowej :tak:

No właśnie. Programik w aparacie usg przelicza to jakoś i mu wychodzi szacunkowa waga dziecka. Na usg mojego lekarza nie da się np. przeliczyć wagi jak usg jest robione dowcipnie bo wtedy wielkość jest podawana jako ciemieniowo-siedzeniowa a mają być poszczególne wymiary części ciała.

A jak byłam na usg u genetyka to tam do wyliczenia wagi było brane więcej danych bo chyba z 5 czy 6 - nie chce mi się szukać teraz ale byłam zdziwiona.

reklama
Dziewczyny od ponad godz czuję mocne ruchy dzidzi, jak siedzę i leżę, ale też mocne kłucie prawie przy hmm... pipce,tzn bardzo nisko, to trwa krótkie i od ostatnich 20 minut co 1-3 min. I mam lekko obolały brzuch. Lekarz mi mówił,że skurcze porodowe trwają dłużej niż chwilę.. więc co to jest ??

Do góry