reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Luty 2015

U nas totalnie zasypalo ale jedziemy wiec w stresie bo 70km w jedna strone. Mam nadzieje ze autostrada chociaż czarna. Nie wiem jak jutro sie dostane do gin :-(

Kika dzieki za przepis. Mam na mojej liscie ten garnek do kupienia ale jakos ostatnio zakupy kuchenne od ktorych jestem troche uzalezniona zeszły na drugi plan.

Vanilijka - możesz kupic od razu woreczki do zamrazania pokarmu. Ja jak mialam nawaly to odciagalam i mrozilam i bylo jak znalazl gdy gdzies musialm pojechać albo gdy piersi mialy okres buntu :-)

Moj P to sie nie moze nadziwic ze sie przejmuje jakimis porodami innych lutowek jakby to moj byl. Ale tak jak Katska pisze czuje sie zzyta z Wami i mam nadzieje ze po porodach watek bedzie kontynuowany ;-)

reklama
Super Vanilijka ze ruszylo! Dziewczyny dobrze radza, odciagaj jak juz piers jest mega pelna, tylko malutko (im wiecej odciagniesz, tym bardziej napedzisz pozniejsza produkcje). Odstaw herbatki pobudzajace laktacje o ile pijesz, czy np. herbate z kopru wloskiego. Herbata mietowa z kolei wycisza laktacje, ale z nia bardzo ostroznie, bo jak przesadzisz to mozesz zbyt ostro zahamowac i zakonczyc przygode z karmieniem. Poza tym sa swietne srodki homeopatyczne np. Belladonna(wilcza jagoda, globulki) albo Phytolaca. Uwazaj tez zeby ogolnie za duzo nie pic, to tez pomoze przystopowac. Przeciwzapalnie super dziala wspomniana rozgnieciona kapusta, schlodzony twarog. Usmiezy bol coldpack, czy zwykly zimny oklad choc krocej dziala. Obserwuj piersi czy nie robia sie w pewnym miejscu gorace/czerwone/twarde to bardzo niepokojacy objaw zatoru kanalikow mlecznych. Gdy taki sie pojawi mozesz go delikatnie rozmasowac, najlepiej tez w czasie karmienia/odciagania pokarmu jakbys chciala go przepchnac do sutka. Polecane sa tez przy zlogach masaze woda z raczki prysznica - ale z tym radzilabym ostroznie, bo ja sobie tym zaszkodzilam. I bardzo wazne: regularnie zmieniaj pozycje w ktorych karmisz! Prosta zasada: zuchwa malucha pracuje efektywniej niz szczeka czyli po prostu przykladaj tak, zeby Nadia miala brode po tej stronie piersi, gdzie pojawi sie ew. zlog. Zapobieganie oszczedzi Ci wielu cierpien!
Nakladki na sutek - tez korzystalam choc pozniej niestety dlugo walczylam z odzwyczajeniem malej (a troche z tym zachodu - musi byc zawsze pod reka, trzeba go regularnie myc).

Drago urodziła Smoczka :-D cięcie w terminie wszystko dobrze. Pisała o tym na zamkniętym wątku.
Pisałam do Madzi o dostęp dla Ciebie do zamkniętego, dostaniesz wiadomość prywatną z linkiem dostępowym do forum :tak:

Super wiadomości o Drago i smoczęciu :-)

Madzia napisała mi ostatnio, że jak będzie miała linka to podeśle.
Dzięki.

Tych nakładek silikonowych to też są podobno różne rodzaje. Ale niestety nie pamiętam szczegółów ze szkoły, więc teraz nie pomogę więcej :-(
Jutro poszukam w sieci.

Anii, wydaję mi się, że również kształtem. Te standardowe miały jakieś słabe punkty (nie wiem czy nie chodziło o to, że maluch musi stymulować otoczkę, a w nakładkach to przeszkadza). Ale głowy nie daję, chyba trochę rozkojarzona byłam na zajęciach. Muszę przeanalizować ten temat. Jak coś znajdę na sieci to dam znać.

Ostatnia edycja:
Stokrotka, trzymam kciuki i wierzę, że wszystko jest ok :-)
Macie może tam śnieg, bo w PL wiosna... Ja tu przewiduję prawo Murphiego, pewnie zmrozi i zaśnieży jak malucha trzeba będzie przywieźć.

śniegu tutaj nie było i raczej nie będzie :sorry:

Stokrotka zawsze myślałam że co jak co ale norwegia to ma lepsze standardy opieki niż PL. Dobrze że Twoja ciążą przebiega prawidłowo bo nie musisz się martwić.

Ach zaborczosc poporodowa... nawet się nie wypowiadam bo bym wątek zapchala :p

Anikaaa już ostatni dzwonek na glaskanie brzusia :-) życzę poprawy samopoczucia :-)

Ale się wyspalam! Do 9 czyli prawie 11 godzin oczywiście nie ciągiem bo to już by było zbyt piękne :p Całe szczęście samopoczucie nawet nawet aż chyba porządki jakieś zrobię. I czekamy na kolejne wieści z porodowki! Dziewczyny kciuki za Was i maluszki!

no standardy opieki podczas porodu i po są rewelacyjne ;-) gorzej z tym czasem przed :no: cóż ja też mam nadzieję,że wsio będzie z małą ok

Vani tylko pamietaj ze dziecko musi lapac brodawke cala buzia
, jak bedzie lapala sam sutek to Ci go porani a nie bedzie lecialo,
Co do nawalu to kapusta, delikatne odciaganie, mnie tez sikalo pod prysznicem a puscilam wode, rozmasowywanie albo maz ktory delilatnie moze sciagnac ustami pokarmi troche

reklama
Ja znowu mam problem dostalam w koncu pokarm mam taki nawal pokarmu ze sobie nie moge poradzic bo mala nie moze zlapac sutka bo prawie ich nie mam plaskie sa jak nic wiec mala nie chce ssac dostalam laktator reczny zeby sciagac ale caly czas piersi bola juz nie wiem jak sobie radzic

kapusta biala jest dobra a potem stosuj masci na sutki takie c nie trzeba zmywac przed karmieniem, silikonowe nakładki

Do góry