reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Luty 2015

Witam! dzisiaj miałam ciężką noc, nie mogłam spać i chyba 4 razy się budziłam:/ czuję się tak zmęczona jakbym nie wiadomo co robiła:/
/może w dzień uda się odespać.
U mnie lekarz od razu zapytał czy chce zwolnienie, chodzę prywatnie, w sumie nigdy nie robił z tym problemów jak się coś działo, ale jak widać co lekarz to inne racje.

Miłego dnia:)

reklama
an82 ja też dostałam skierowanie na badanie glukozy, ale to chyba standard ;) rozumiem, że byłaś w poradni ginekologicznej?? dziwne, że na tamte badania nie dali skierowania na nfz

Hej dziewczyny ja też dostałam od razu zwolnienie ale to po poprzednich przejściach i kłopotach zdrowotnych jakie mam w ciąży, dodatkowo jeśli chodzi o nospe to nie pomaga mi masaż bo żeby to faktycznie były bólę z powodu rozciapania to bym się nie przejęła ale mam bóle z powodu pękniętej torbieli więc muszę brać lek, jak leżałam w szpitalu z krwiakiem i też dostawałam duże dawki nospy spytałam się lekarza czy ona jest szkodliwa, powiedział mi że nospa jest jedynym lekiem jaki mogą przyjmować kobiety w ciąży które mają problemy ciążowe jeśli by jej nie brały straciły by ciążę. A to czy szkodzi to nie jest w stu procentach udowodnione naukowo to jest tak"wiesz że może pomoc i uratować ciążę albo nie brać i ja stracić" tak samo jest z fenotyrolem nie szkodzi ciąży ale za to może poważnie zaszkodzić matce jest na bazie glukozy i w dużych dawkach powoduje cukrzycę a tak na sto procent też nie udowodniono czy nie szkodzi ciąży. Więc jeśli ktoś ma ciążę bezproblemowa to jak najbardziej nie powinien brać leków bo to nie cukierki ale jeśli są problemy to tylko i wyłącznie pod nadzorem lekarza musi brać jeśli chce mieć dziecko. Mnie jeśli nie boli to nospy nie biorę biorę tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem, ja uważam że życie trzeba ratować za wszelką cenę jeśli jest szansa na to że będzie maleństwo zdrowe.

Ostatnia edycja:
Ja mieszkałam przez dobrych kilka tak w holandii i tam jest przekonanie że leków się nie bierze wcale nie ma się opieki ginekologa tylko polozna pierwsze usg i wizyta dopiero w 12 tyg. Tam nie ma takiej opieki nad ciężarna jak w polsce. Jeśli coś się dzieje plamienia, krwawienia nie pomogą ci bo"jeśli się nie utrzyma to nie będzie kolejne" urodzi się wczesniak to go nie ratują tak jak u nas w polsce kładą do inkubatora i podłączaja tlen i to wszystko jeśli jest silne to przeżyje jeśli nie to umrze, więc jak dowiedziałam się że jestem w ciąży wróciłam na ten okres do pl bo wiem że tam by mi nie pomogli tu jest szacunek do życia i lekarze jak mogą tak je ratują a tam jak umierasz to umieraj jeszcze ci w tym pomogą żebyś szybciej umarł. Nie mówię że było mi tam źle ale tam jest inna mentalność i nie wszystko mi się podoba. Wrócimy do domu jak urodzę w pl.

Ostatnia edycja:
Czesc kobietki ja wczoraj mialam usg w Polsce (to juz 4 usg u mnie) termin przeskoczyl mi na 20 luty, a 19 sierpnia po powrocie z wakacji mam usg genetyczne i troche sie stresuje ;p maluch taki ruchliwy szkoda ze te usg trwa tak krotko czuje niedosyt :-D

Mam takie pytanko do Was czy macie jakies wewnetrzne przeczucie co do płci? Zastanawiam sie czy taka matczyna intuicja zadziala ;):-)

AniaJ co lekarz to inny ... u mnie nie było problemu z L4 nigdy.
A jesteś pewna że można masować brzuch w ciąży ? Bo pamiętam jak roniłam w styczniu to położna wręcz naskoczyła na mnie dlaczego masuję brzuch ( a bolał więc tak go sobie głaskałam - nie wiedziałam że ciąża obumarła ) Że to wywołuje skurcze, że nie wolno - zwłaszcza rytmicznie ! Więc teraz nie dotykam brzusia ...hahaha ... pogłaskam raz i tyle !

Asia88 przeczucie mam ... na dziewuszkę . Z córą do usg w którym rozłożyła nogi i pokazała co ma byłam pewna że noszę chłopca !

Vanilijka we Fr , USA i UK jest podobnie ... nie we wszystkich miejscach , bo są wyjątki. W UK nawet do ginekologa nie chodzisz tylko do rodzinnego i położnej ! USG dwa razy przez całe 9 miesięcy ... koszmar ! Jak dzisiaj głowa ? Boli ?

Czy któraś z Was ma bardzo lekki ból podbrzusza ( trochę jak na @) ??? Ja mam taki od wczoraj - jak już pisałam ... i nie wiem ...martwić się i panikować czy to jest normalne że tak pobolewa ?

AniaJ co lekarz to inny ... u mnie nie było problemu z L4 nigdy.
A jesteś pewna że można masować brzuch w ciąży ? Bo pamiętam jak roniłam w styczniu to położna wręcz naskoczyła na mnie dlaczego masuję brzuch ( a bolał więc tak go sobie głaskałam - nie wiedziałam że ciąża obumarła ) Że to wywołuje skurcze, że nie wolno - zwłaszcza rytmicznie ! Więc teraz nie dotykam brzusia ...hahaha ... pogłaskam raz i tyle !

Asia88 przeczucie mam ... na dziewuszkę . Z córą do usg w którym rozłożyła nogi i pokazała co ma byłam pewna że noszę chłopca !

Vanilijka we Fr , USA i UK jest podobnie ... nie we wszystkich miejscach , bo są wyjątki. W UK nawet do ginekologa nie chodzisz tylko do rodzinnego i położnej ! USG dwa razy przez całe 9 miesięcy ... koszmar ! Jak dzisiaj głowa ? Boli ?

Czy któraś z Was ma bardzo lekki ból podbrzusza ( trochę jak na @) ??? Ja mam taki od wczoraj - jak już pisałam ... i nie wiem ...martwić się i panikować czy to jest normalne że tak pobolewa ?

wiesz wcale nie boli jak narazie czuje sie super to pierwszy dzien od tyg kiedy czuje sie dobrze i glowa mi nie peka :D ja mam takie bole tylko ze ciezko jest je odroznic bo jak mialam krwiaka tez mialam taki bol jak mi peka torbiel tez tak bolalo a jak nic mi nie bylo a tak bolalo to gdy bylam u gin zbadal mnie i powiedzial ze wszystko ok kazal sie zrelaksowac oddychac wolno i gleboko wziac kapiel w letniej wodzie odprezyc się wypic melise jesli to nie pomoze pol tab. nospy jesli nie pomoze to mam przyjsc do niego chyba ze bol sie nasila to od razu do niego. A ostatnio to mi powiedzial zę lepiej przyjsc jeden raz za dużo niż za mało. Jesli czujesz niepokój to idz do lekarza lepiej sie poczujesz.

asia88 ja również mam usg genetyczne 19.08. :) na razie jeszcze się nie stresuje, ale pewnie dzień przed już zacznę :) co do płci to na razie nie mam żadnych przypuszczeń:) z tego co jem itp każdy mi wróży co innego hehe

Dorcia
u mnie bóle pojawiają się bardzo rzadko, ale jak byłam u lekarza ostatnio i pytałam o bóle podbrzusza i kłucie to powiedział że to normalne i zwłaszcza przy pierwszej ciąży może bardziej dokuczać, w razie czego zalecić brać nospe ;)

reklama
Czesc :) juz sie calkiem niezle czuje, wczoraj mdlosci juz jedynie na skutek jazdy samochodem i zmiany temperatury o 15 stopni w przeciagu godziny jazdy.
Pisalyscie o szkolach rodzenia. Ja nigdy nie chodzilam i nie wydaje mi sie, zeby rodzic w ogole mozna bylo sie nauczyc-kazda z nas ma te umiejetnosc. Ale na pewno fajnie o siebie zadbac, troche sie poruszac na macie czy pilce ;)
Co do badan prenatalnych, to tez nie korzystamy.
Jutro mamy rocznice slubu. Dzis przeczytalam na liscie zakupow haslo "kwiaty" i maz mi powiedzial, ze za kare juz ich nie dostane :p

Do góry