reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Luty 2015

W ciąży 3 usg, te prenatalne przysługują na NFZ. Trzeba mieć skierowanie i znaleźć przychodnię/szpital, w którym je przeprowadzają. Nie trzeba wtedy płacić, dopiero dokładniejsze badania prenatalne (czyli poza usg) bez wskazań i przed 35 rż są płatne

Te 3 USG w ciąży to są normalne UsG, a nie prenatalne, a różnią się one dokładnością.. Prenatalne tylko w ciąży podwyższonego ryzyka..
Znalazłam fajny artykuł kiedyś:
Jakie badania w ramach NFZ przysługują ciężarnym? - Benc.pl

reklama
kropelka moja stomatolog wie ze jestemw ciąży i musiałam placic. znasz może jakas stronke gdzie bym mogla o tym poczytać i jej podsunąć może mi zwrócą.

badanie połówkowe o to gin chodziło. Nie nie chce robić 3 i 4d bo uważam że to jest wyłudzenie kasy jak ktoś ma pieniądze to niech sobie robi
ani - ale mi powiedziała ze drugie badanie prenatalne powinno się robic do 22 tyg i już za pozno żeby mnie skierowała do szpitala. wiec jej powiedziałam ze może prywatnie ale serio nie stać mnie nawet prywatnie na 2d wiec pewnie odpuszczę.

W tym tygodniu musze zrobić glukozę, czy robiliście badania na hiv i aids tez dostałam skierowanie

An82 kurcze, sprawdziłam to drugie usg i w zaleceniach faktycznie jest do 22 zalecane zrobienie. Dziwi mnie to że na poprzedniej wizycie nie dostalaś skierowania, bo przecież lekarka powinna wiedzieć żeby je zlecić. Sprawdź lepiej termin na 3 usg i dopilnuj skierowania.

elunia r. plan porodu? nic nie wiem, ale wybieram się do szkoły rodzenia to może mi coś rozjaśnią;-)
an 82 może po prostu powiedz swojej pani stomatolog o tym, że słyszałaś, że jest możliwość darmowego leczenia i koniec, a jeśli jest tak jak piszą dziewczyny to jeśli się nie zgodzi to może trzeba zmienić stomatologa, a na glukozę, hiv powinnaś dostać skierowanie na nfz;-)
kropelka gratulacje córeczki:-)

​Witam wszystkie mamusie.
an82
Ja juz dostałam skierowanie na glukozę i Hiv, z takich ''innych '' chorób to jeszcze na kiłę robiłam.

witam dziewczyny z kawą z ranka, dziecko odstawione do przedszkola wkurzylam się bo na dzien dobry kolega ja strzelil i byl ryk jak akurat mialam wychodzic i okazalo sie ze nie pierwszy raz ja uderzyl....dzis czeka mnie rozmowa z paniami na temat tego łobuza....

Ja tez robilam na hiv i przez akcje bodajze z Mujer, denerwowalam sie. Bo pierdyklabym na zawal jakby sie dodatnie okazalo, przeciez mam juz dziecko... ah nawet nie chce myslec. Te wszystkie badania sa teraz na nfz. Nie mialam tylko jeszcze badania na cytomegalie dodatkowo, ktora mialam w pierwszej ciazy. A za to w pierwdzej ciazy nie mialam na hiv. Kiedys jeszcze chyba nie dawali na to skierowania.

Dzisiaj zaczynam 24 tydz ? Aaaaaaaaaaa

reklama
Do góry