reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Luty 2015

reklama
Witam sie bylam u ginekologa. Nie wie. Czemu taak jest nasilone na hiv i aids badania. Musze zrobic glukoze i mi powiedziala ze ona na prenatalne mnie nie moze wyslac bo za pozno a prywatnie to drofo czy cos się stanie jak nie zrobie tego badania? Jak pojde prywatnie to nie bedziemy miec co jeść. W tym mc i poprzednim pochlonoa mi zab pieniądze.
Dzi sie dowiedziałam ze bedzie dziewczynka tak na 80% ona nie widziala siusiaka pomiędzy nogami. Seerduszko bije wszystko jest oki musze pic wiecej jogurtu naturalnego nie zebym przepadala.

Dowiedziala

Jak nie ma wskazań do prenatalnych i lekarz nic złego nie dostrzegł to napewno jest wszystko ok. U mnie w Żorach badanie prenatalne w II trymestrze 3D kosztuje 400 zl. Powiedziałam lekarzowi czy musze je robić a on stwierdził że jak zauważy cos co go choć troszkę zaniepokoi to mnie wyślę. Więc jest wszystko ok i nie poszłam. A odnośnie zębów to my kobietki w ciąży mamy wszystko za darmo na Nfz tzn. Znieczulenie białe plomby swiatłoutwardzalne. Więc ja wszystkie sobie wymieniłam. Wystarczy donieść ksero karty ciąży.

Tak jak kropelka860 jeśli nie ma wskazań ,to nie trzeba ich robić. Ja też drugie prenatalne, czyli połówkowe robiłam w żorach i za zwykłe 2d płaciłam 270 zł, jak dla mnie 3 czy 4D to zbędny bajer, bo na 2D też ładnie widać dzidzie a co najważniejsze lekarz może dokładnie ocenić czy wszystko ok..Dużo osób, kt. robiło sobie 3 lub 4 D powiedziało że to strata pieniędzy i że kolejny raz robiliby sobie 2 D więc tym się sugerowaliśmy.
.kropelka860 gratulacje córki !!:-)

An82 prenatalne są chyba najważniejsze te pierwsze, ja na drugie poszłam w sumie z ciekawości. Płaciłam 250zł, dostałam kilka zdjęć, oraz filmik na płycie, w tym kilka ujęć 3d. Na trzecie się nie wybieram, chyba że gin prowadząca powie, że coś ją niepokoi i warto iść sprawdzić.

An82 prenatalne są chyba najważniejsze te pierwsze, ja na drugie poszłam w sumie z ciekawości. Płaciłam 250zł, dostałam kilka zdjęć, oraz filmik na płycie, w tym kilka ujęć 3d. Na trzecie się nie wybieram, chyba że gin prowadząca powie, że coś ją niepokoi i warto iść sprawdzić.

Właśnie zapomniałam o tym wspomnieć pierwsze badania prenatalne są najważniejsze :)

reklama
W ciąży 3 usg, te prenatalne przysługują na NFZ. Trzeba mieć skierowanie i znaleźć przychodnię/szpital, w którym je przeprowadzają. Nie trzeba wtedy płacić, dopiero dokładniejsze badania prenatalne (czyli poza usg) bez wskazań i przed 35 rż są płatne

Do góry