reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2024

Też mam, założyli mi w kwietniu jak badałam betę i proga przy biochemie, później wykorzystałam tą szaloną zniżkę w maju 😅 na szczęście ginek ma umowę z NFZ i mam badania za darmo 🤭

Tak, jest i już dziewczyny produkują więc będziesz miała co czytać 😁

No właśnie widzę, jest co nadrabiać 😅

reklama
Musi być dobrze. Ostatnio tak przeżyłam bo zero objawów że coś złego się dzieje i dopiero w 9 tygodniu dowiedziałam się że ciąża obumarła i na zabieg jeszcze czekałam prawie 3 tygodnie. Bo nic się nie działo zero bóli krwawień, a nie było terminów w szpitalu. Także trochę mi to wlazło na psychikę. Ale teraz wierzę że będzie dobrze i tego się trzymam.
W 9 tygodniu ciążą obumarła, ale słyszałas wczesniej serduszko? Mi lekarz wczoraj powiedział, że jak jest serduszko, które bije prawidłowo tyle razy na minutę ile trzeba, to bardzo spada ryzyko poronienia i już teraz nic złego nie może się wydarzyć, chyba że pechowo znajde sie w 3% nieszczęśliwców.

W 9 tygodniu ciążą obumarła, ale słyszałas wczesniej serduszko? Mi lekarz wczoraj powiedział, że jak jest serduszko, które bije prawidłowo tyle razy na minutę ile trzeba, to bardzo spada ryzyko poronienia i już teraz nic złego nie może się wydarzyć, chyba że pechowo znajde sie w 3% nieszczęśliwców.
Mój lekarz niestety nie przekazał mi tej informacji, a wiedział, ze mocno się stresuje. Ostatnią wizytę miałam prawie 4 tygodnie temu w 7+4 i widziałam serduszko bijące 155 uderzeń na minute. Czy którejś z Was lekarz tez potwierdzał, ze jak widać bijące serduszko to ryzyko spada? Bardzo by mnie to uspokoiło 😊

Wcześniej byłam za wcześnie i nic nie było widać jeszcze, pęcherzyk normalnie sobie rósł do zabiegu, tylko był obumarły zarodek z około 7 tygodnia, więc na pewno nie było puste jajo tak mi lekarz powiedział. Pewnie był wadliwy od początku niestety.

Mój lekarz niestety nie przekazał mi tej informacji, a wiedział, ze mocno się stresuje. Ostatnią wizytę miałam prawie 4 tygodnie temu w 7+4 i widziałam serduszko bijące 155 uderzeń na minute. Czy którejś z Was lekarz tez potwierdzał, ze jak widać bijące serduszko to ryzyko spada? Bardzo by mnie to uspokoiło 😊

Na pewno spada. Trzeba myśleć pozytywnie jak widać serduszko to już jest dobrze tak mi lekarz powiedział.

Nie słyszałam nigdy nic takiego 🤔 U mnie w poprzedniej ciąży za to było w drugą stronę, serduszko biło tylko 109 uderzeń na minutę i lekarz od razu powiedział, że to za wolno i wygląda to źle. Faktycznie tydzień później nie biło już wcale

reklama
Dziewczyny stresuję się, że CRL jest małe, tylko 3.5 mm i wg CRL wiek ciąży to 6w+1d, a wg OM 6w+6d czyli wychodzi 5 dni różnicy, a ja mam cykle jak w zegarku co 28 dni i owulacje zawsze 14 dnia i zawsze wiem z którego jajnika uwalniane jest jajo, bo to czuję. Także nasze akcje z mężem skończyły się dzień po owulacji, a nie sądzę, że takie stare plemniki mogłyby tyle przeżyć w moich drogach rodnych:p Niby 5 dni różnicy to nie jest dużo, ale w pierwszej ciąży już od 20 tc aż do końca była hipotrofia płodu i chociaż córa urodziła się 53 cm i 3200 g to wolałabym w tej ciąży nie martwic się hipotrofią, a już CRL jest krótkie :(
Co do bicia serca to tętno poniżej normy wskazuje na bradykardię, która występuje przy aberracjach chromosomowych (trisomia 18 pary hromosomów), ale nie tylko, a tętno powyżej normy na tachykardię. Tyle się dowiedziałam jak spytałam czy 140 w 7 tc to prawidłowe, więcej nie powiedział, bo zawsze podkreśla, że rozmawia o faktach, a nie hipotezach.

Do góry