reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2017

Cześć dziewczyny , bardzo Wam dziękuję za ciepłe słowa .. i miłe przyjęcie . Chciałam zapytać o Wasze samopoczucie ? Miewam bóle okresowe , kucie w brzuchu ( jajników ) również odczuwam ale to może też być spowodowane noszeniem małej Laury na rękach .. Wczoraj musiałam nospę wziąść i chwile odpocząć .. Przyjmuje witaminy od wtorku dopiero - odkąd wiem o dzidzi .. Femibion i magnez .. zastanawiam się nad kupnem żelaza dodatkowo bo w tych witaminach tego nie ma .. a tak to strasznie nerwowa jestem bym pozabijała domowników a po południami po obiedzie bym tylko spała i spała .. Aaa i pochłaniam nie ograniczone ilości jedzenia .. owoce soki lody wszystko co mam w lodówce

reklama
Ja biorę kompleks witamin razem z kwasem foliowym. Tak jak w 5-7 tyg miałam apetyt tak teraz wszystko mi śmierdzi, na nic ochoty nie mam, tylko paluszki i lody. Ciężko mi coś innego zjeść a gotowanie i robienie zakupów to już tragedia. Także wole sobie uzupełnic braki i mam nadzieje, ze ten wstręt za niedługo przejdzie.

Witaj, Klauduska!

Mi lekarze powiedzieli, że kwas foliowy wystarczy. Przed ciążą brałam magnez, ale zaczęły się biegunki i lekarz kazał mi odstawić. Także biorę tylko Folik. Teraz co prawda zastanawiam się czy nie zacząć się jednak czymś suplementować, bo dużo wymiotuję i nie jestem pewna czy to pozostaje bez wpływu na kondycję organizmu. Za tydzień robię morfologię i inne badania, zawsze miałam górną granicę normy, więc jeśli coś się popsuło to chyba trzeba będzie interweniować. ;)

Bardzo dziękuję za odpowiedź! :) Ja póki co nie odczuwam mdłości, ani nie mam problemów z zapachami. Ale martwię sie o wage i zmęczenie. Schudłam już 3kg i patrząc na bmi mam niedowage ;l Zmeczona jestem tak, że śpię całe dnie. Alola26 chodzisz do ginekologa prywatnie czy na NFZ?

Dziewczyny, jestem pierwszy raz w ciąży. Mam 21 lat i bąbelek jest dla mnie i narzeczonego dużym zaskoczeniem. To dopiero koniec 6 tygodnia ze względu na drażliwą atmosferę między mną a rodzicami nie mam z kim porozmawiać o wszystkim co mnie trapi. Mam nadzieje, że czytając wasze wpisy chociaż trochę dowiem się co i jak :) Powiedzcie mi na początku, bierzecie jakieś witaminy oprócz kwasu foliowego? Co prawda lekarz nic więcej nie kazał brać ale wiem, że mama w ostatniej ciąży brała też jakieś dodatkowe suplementy. :)

Ja w poprzedniej ciąży tylko Folik brałam i córcia zdrowa:)
W drugim i trzecim trymestrze są polecane witaminy z dha. Jednak mi gin kazał nie brać bo wyniki w normie i szykowałam się na poród SN a po tych witaminach się dzieci większe rodzą.

Ja już gadałam ze swoim lekarzem to powiedział, że mam leżeć, odpoczywać i obserwować czy to tylko takie trochę czy będzie więcej. No więc patrzę i teraz już ok. Biały śluz, taki jak od początku ciąży. Więc w sumie to były dwa takie paski różowego śluzu. Jeden wczoraj rano i drugi dziś rano. Lekarz każe mi nie panikować póki co, ale jak jutro znowu będzie różowy pasek w śluzie to idę do innego, znajomego ginekologa, niech rzuci okiem.

Ja zaplamiłam też tylko dwa razy i to były takie różowo brązowe nitki. Na wizycie okazało się, że mam krwiaka.

Witaj, Klauduska!

Mi lekarze powiedzieli, że kwas foliowy wystarczy. Przed ciążą brałam magnez, ale zaczęły się biegunki i lekarz kazał mi odstawić. Także biorę tylko Folik. Teraz co prawda zastanawiam się czy nie zacząć się jednak czymś suplementować, bo dużo wymiotuję i nie jestem pewna czy to pozostaje bez wpływu na kondycję organizmu. Za tydzień robię morfologię i inne badania, zawsze miałam górną granicę normy, więc jeśli coś się popsuło to chyba trzeba będzie interweniować. ;)
W ciąży morfologia się całkiem rozjeżdża i te normy z tabelek nijak się mają do wyników.

Miciur-ka ja w tygodniu całe dnie bez dziecka (od 10 do 19), bo tak to bym w ogóle nie odpoczęła.

Ja dziś zwracam szybciej niż jem. Póki co to udało mi się utrzymać 2 cukierki i loda waniliowego :p
Któraś pisała o cukrzycy ciążowej... aż mam ciarki bo w poprzedniej ciąży słodycze mogły nie istnieć. A teraz to mnie nosi jak nie zjem czegoś słodkiego.

Ja do tej pory tez tylko kwas foliowy i czasem magnez. Na dzisiejszej wizycie zalecila witaminki do tego. Muszę się na jakieś zdecydowac :-) no i duphaston cały czas ale za dwa tygodnie mam zmniejszyć dawke. Ciekawe kiedy będę mogła go całkowicie odstawic. Ku mojemu zaskoczeniu dwa kilo do tylu a byłam pewna ze przytylam :-) brzuszek coraz wiekszy ale pewnie w głównej mierze to wzdecia

Napisane na LG-D290 w aplikacji Forum BabyBoom

alola26: Pierwsza wizyta była prywatnie bo chciałam tego samego dnia potwierdzić ciążę. A potem poszłam do lekarza na NFZ i nie narzekam. Dużo tłumaczy, chętnie odpowiada na pytania, sprzęt ma taki sam jak babeczka z prywatnego gabinetu ale zastanawia mnie kiedy zrobi pierwsze zdjęcie USG. Jak poszliśmy prywatnie to od razu dostaliśmy zdjęcie. A tutaj na nfz już echo serduszka było ale zdjęcia nie zrobił. Mam przyjść dopiero w 10 tygodniu i do tego czasu zrobić wszystkie badania. Ja w sumie jeszcze nie wiedząc, że jestem w ciąży wyjadłam wszystko ze spiżarki. Były dni, że na kolację jadłam buraczki widelcem i nic do tego :D

Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze narzeczony tak się zaangażował w pilnowanie mojej diety. Ja marze teraz o jakimś fast foodzie a on mi każe same owoce i warzywa jeść... Nie jestem w stanie zjeść nawet kanapki.

Jak czytam o waszych mdłościach to czuję ulgę, że ja tak spokojnie przechodzę póki co ciążę. Ale chyba po mału przechodzę jakiś kryzys. Siedzę w domu całe dnie, nie pracuje, mieszkamy 250km od rodziny, znajome wyjechały do domów na wakacje (studentki), narzeczony całe dnie w pracy. A ja siedzę całe dnie w domu i nie mogę się do niczego zabrać. Najchętniej bym z łóżka nie wychodziła. Nawet nie mam z kim porozmawiać. Koleżanki żyją pełnią życia studenckiego, z rodzicami póki co tematu dziecka nie chce poruszać bo zadowoleni nie są. Czy to przejściowe?

Dziewczyny!
Czy każda z was bierze duphaston? Mój ginekolog na wizycie nawet o nim nie wspomniał.

Klauduska współczuję sytuacji z rodzicami, rozumiem że to po tym jak dowiedzieli się o ciąży ?

Ja narazie biorę tylko kwas foliowy, ale niedługo kupię jakieś witaminy z dha. :) I też poki co 1 kg mniej na wadze, ale u mnie to akurat wskazane :D

Też mam nadżerkę, ale nic w związku z tym się nie dzieje.

Dla wszystkich tych które tak jak ja, mają teraz wstręt do mięsa, polecam na obiad kotlety z kalafiora :D Są boskie, robiłam z przepisu na Jadłonomia.pl :) Odkrycie roku. :) Ja już nie wiem co mam robić na obiady, o mięsie nawet nie mogę myśleć, ale z kolei na słodko też średnio. Więc głównie warzywa pod różną postacią :)

reklama
Duphaston jest na podtrzymanie ciąży! Zapisują to w razie problemów :)

Ja prowadząc pierwszą ciąże na NFZ, nie dostalam ani jednego zdjęcia :p Musiało zostać w dokumentacji..... Może twoj lekarz ma podobne podejscie.

Do góry