reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2017

Cześć dziewczyny , bardzo Wam dziękuję za ciepłe słowa .. i miłe przyjęcie . Chciałam zapytać o Wasze samopoczucie ? Miewam bóle okresowe , kucie w brzuchu ( jajników ) również odczuwam ale to może też być spowodowane noszeniem małej Laury na rękach .. Wczoraj musiałam nospę wziąść i chwile odpocząć .. Przyjmuje witaminy od wtorku dopiero - odkąd wiem o dzidzi .. Femibion i magnez .. zastanawiam się nad kupnem żelaza dodatkowo bo w tych witaminach tego nie ma .. a tak to strasznie nerwowa jestem bym pozabijała domowników a po południami po obiedzie bym tylko spała i spała .. Aaa i pochłaniam nie ograniczone ilości jedzenia .. owoce soki lody wszystko co mam w lodówce

reklama
Ja biorę kompleks witamin razem z kwasem foliowym. Tak jak w 5-7 tyg miałam apetyt tak teraz wszystko mi śmierdzi, na nic ochoty nie mam, tylko paluszki i lody. Ciężko mi coś innego zjeść a gotowanie i robienie zakupów to już tragedia. Także wole sobie uzupełnic braki i mam nadzieje, ze ten wstręt za niedługo przejdzie.

Witaj, Klauduska!

Mi lekarze powiedzieli, że kwas foliowy wystarczy. Przed ciążą brałam magnez, ale zaczęły się biegunki i lekarz kazał mi odstawić. Także biorę tylko Folik. Teraz co prawda zastanawiam się czy nie zacząć się jednak czymś suplementować, bo dużo wymiotuję i nie jestem pewna czy to pozostaje bez wpływu na kondycję organizmu. Za tydzień robię morfologię i inne badania, zawsze miałam górną granicę normy, więc jeśli coś się popsuło to chyba trzeba będzie interweniować. ;)

Bardzo dziękuję za odpowiedź! :) Ja póki co nie odczuwam mdłości, ani nie mam problemów z zapachami. Ale martwię sie o wage i zmęczenie. Schudłam już 3kg i patrząc na bmi mam niedowage ;l Zmeczona jestem tak, że śpię całe dnie. Alola26 chodzisz do ginekologa prywatnie czy na NFZ?

Dziewczyny, jestem pierwszy raz w ciąży. Mam 21 lat i bąbelek jest dla mnie i narzeczonego dużym zaskoczeniem. To dopiero koniec 6 tygodnia ze względu na drażliwą atmosferę między mną a rodzicami nie mam z kim porozmawiać o wszystkim co mnie trapi. Mam nadzieje, że czytając wasze wpisy chociaż trochę dowiem się co i jak :) Powiedzcie mi na początku, bierzecie jakieś witaminy oprócz kwasu foliowego? Co prawda lekarz nic więcej nie kazał brać ale wiem, że mama w ostatniej ciąży brała też jakieś dodatkowe suplementy. :)

Ja w poprzedniej ciąży tylko Folik brałam i córcia zdrowa:)
W drugim i trzecim trymestrze są polecane witaminy z dha. Jednak mi gin kazał nie brać bo wyniki w normie i szykowałam się na poród SN a po tych witaminach się dzieci większe rodzą.

Ja już gadałam ze swoim lekarzem to powiedział, że mam leżeć, odpoczywać i obserwować czy to tylko takie trochę czy będzie więcej. No więc patrzę i teraz już ok. Biały śluz, taki jak od początku ciąży. Więc w sumie to były dwa takie paski różowego śluzu. Jeden wczoraj rano i drugi dziś rano. Lekarz każe mi nie panikować póki co, ale jak jutro znowu będzie różowy pasek w śluzie to idę do innego, znajomego ginekologa, niech rzuci okiem.

Ja zaplamiłam też tylko dwa razy i to były takie różowo brązowe nitki. Na wizycie okazało się, że mam krwiaka.

Witaj, Klauduska!

Mi lekarze powiedzieli, że kwas foliowy wystarczy. Przed ciążą brałam magnez, ale zaczęły się biegunki i lekarz kazał mi odstawić. Także biorę tylko Folik. Teraz co prawda zastanawiam się czy nie zacząć się jednak czymś suplementować, bo dużo wymiotuję i nie jestem pewna czy to pozostaje bez wpływu na kondycję organizmu. Za tydzień robię morfologię i inne badania, zawsze miałam górną granicę normy, więc jeśli coś się popsuło to chyba trzeba będzie interweniować. ;)
W ciąży morfologia się całkiem rozjeżdża i te normy z tabelek nijak się mają do wyników.

Miciur-ka ja w tygodniu całe dnie bez dziecka (od 10 do 19), bo tak to bym w ogóle nie odpoczęła.

Ja dziś zwracam szybciej niż jem. Póki co to udało mi się utrzymać 2 cukierki i loda waniliowego :p
Któraś pisała o cukrzycy ciążowej... aż mam ciarki bo w poprzedniej ciąży słodycze mogły nie istnieć. A teraz to mnie nosi jak nie zjem czegoś słodkiego.

Ja do tej pory tez tylko kwas foliowy i czasem magnez. Na dzisiejszej wizycie zalecila witaminki do tego. Muszę się na jakieś zdecydowac :-) no i duphaston cały czas ale za dwa tygodnie mam zmniejszyć dawke. Ciekawe kiedy będę mogła go całkowicie odstawic. Ku mojemu zaskoczeniu dwa kilo do tylu a byłam pewna ze przytylam :-) brzuszek coraz wiekszy ale pewnie w głównej mierze to wzdecia

Napisane na LG-D290 w aplikacji Forum BabyBoom

alola26: Pierwsza wizyta była prywatnie bo chciałam tego samego dnia potwierdzić ciążę. A potem poszłam do lekarza na NFZ i nie narzekam. Dużo tłumaczy, chętnie odpowiada na pytania, sprzęt ma taki sam jak babeczka z prywatnego gabinetu ale zastanawia mnie kiedy zrobi pierwsze zdjęcie USG. Jak poszliśmy prywatnie to od razu dostaliśmy zdjęcie. A tutaj na nfz już echo serduszka było ale zdjęcia nie zrobił. Mam przyjść dopiero w 10 tygodniu i do tego czasu zrobić wszystkie badania. Ja w sumie jeszcze nie wiedząc, że jestem w ciąży wyjadłam wszystko ze spiżarki. Były dni, że na kolację jadłam buraczki widelcem i nic do tego :D

Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze narzeczony tak się zaangażował w pilnowanie mojej diety. Ja marze teraz o jakimś fast foodzie a on mi każe same owoce i warzywa jeść... Nie jestem w stanie zjeść nawet kanapki.

Jak czytam o waszych mdłościach to czuję ulgę, że ja tak spokojnie przechodzę póki co ciążę. Ale chyba po mału przechodzę jakiś kryzys. Siedzę w domu całe dnie, nie pracuje, mieszkamy 250km od rodziny, znajome wyjechały do domów na wakacje (studentki), narzeczony całe dnie w pracy. A ja siedzę całe dnie w domu i nie mogę się do niczego zabrać. Najchętniej bym z łóżka nie wychodziła. Nawet nie mam z kim porozmawiać. Koleżanki żyją pełnią życia studenckiego, z rodzicami póki co tematu dziecka nie chce poruszać bo zadowoleni nie są. Czy to przejściowe?

Dziewczyny!
Czy każda z was bierze duphaston? Mój ginekolog na wizycie nawet o nim nie wspomniał.

Klauduska współczuję sytuacji z rodzicami, rozumiem że to po tym jak dowiedzieli się o ciąży ?

Ja narazie biorę tylko kwas foliowy, ale niedługo kupię jakieś witaminy z dha. :) I też poki co 1 kg mniej na wadze, ale u mnie to akurat wskazane :D

Też mam nadżerkę, ale nic w związku z tym się nie dzieje.

Dla wszystkich tych które tak jak ja, mają teraz wstręt do mięsa, polecam na obiad kotlety z kalafiora :D Są boskie, robiłam z przepisu na Jadłonomia.pl :) Odkrycie roku. :) Ja już nie wiem co mam robić na obiady, o mięsie nawet nie mogę myśleć, ale z kolei na słodko też średnio. Więc głównie warzywa pod różną postacią :)

reklama
Duphaston jest na podtrzymanie ciąży! Zapisują to w razie problemów :)

Ja prowadząc pierwszą ciąże na NFZ, nie dostalam ani jednego zdjęcia :p Musiało zostać w dokumentacji..... Może twoj lekarz ma podobne podejscie.

Do góry