reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2017

A propos krwawienia to ja już wiem, że mam nadżerkę od dawna, a badanie miałam we wtorek i lekarz nic ponad to nie stwierdził, także chyba w jeden dzień by mi się krwiak nie rozwinął? Ale nie mam pojęcia, szczerze mówiąc. A coś Ci dawali na tego krwiaka czy sam się wchłonął, czy jak to z nim było?

Dzięki, że napisałaś o tej morfologii to będę spokojniejsza. Niech lepiej lekarz oceni. :)

Co do jedzenia to ja jem tylko kanapki z serem i ogórkami lub pomidorem. Na przykład na obiad jem bułkę z serem, a że zeżarłam już wszystkie kiszeniaki to popijam ją wodą po ogórkach kiszonych. :-D Normalnie danie roku. :)
Z tego co gin tłumaczył to takie krwiaki powstają przy zagniażdżeniu, więc u Ciebie to pewnie ta nadżerka.
Ja biorę luteine i za 3 tyg się okaże czy się dziad wchłonął.

alola26: Pierwsza wizyta była prywatnie bo chciałam tego samego dnia potwierdzić ciążę. A potem poszłam do lekarza na NFZ i nie narzekam. Dużo tłumaczy, chętnie odpowiada na pytania, sprzęt ma taki sam jak babeczka z prywatnego gabinetu ale zastanawia mnie kiedy zrobi pierwsze zdjęcie USG. Jak poszliśmy prywatnie to od razu dostaliśmy zdjęcie. A tutaj na nfz już echo serduszka było ale zdjęcia nie zrobił. Mam przyjść dopiero w 10 tygodniu i do tego czasu zrobić wszystkie badania. Ja w sumie jeszcze nie wiedząc, że jestem w ciąży wyjadłam wszystko ze spiżarki. Były dni, że na kolację jadłam buraczki widelcem i nic do tego :D

Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze narzeczony tak się zaangażował w pilnowanie mojej diety. Ja marze teraz o jakimś fast foodzie a on mi każe same owoce i warzywa jeść... Nie jestem w stanie zjeść nawet kanapki.

Jak czytam o waszych mdłościach to czuję ulgę, że ja tak spokojnie przechodzę póki co ciążę. Ale chyba po mału przechodzę jakiś kryzys. Siedzę w domu całe dnie, nie pracuje, mieszkamy 250km od rodziny, znajome wyjechały do domów na wakacje (studentki), narzeczony całe dnie w pracy. A ja siedzę całe dnie w domu i nie mogę się do niczego zabrać. Najchętniej bym z łóżka nie wychodziła. Nawet nie mam z kim porozmawiać. Koleżanki żyją pełnią życia studenckiego, z rodzicami póki co tematu dziecka nie chce poruszać bo zadowoleni nie są. Czy to przejściowe?

Dziewczyny!
Czy każda z was bierze duphaston? Mój ginekolog na wizycie nawet o nim nie wspomniał.
Ja miałam 24 lata jak zaszłam w pierwszą (planowana) ciążę a i tak nasze rodziny nie były zachwycone.
Z duphastonem i luteina rąk jak piszą dziewczyny tylko przy problemach lub obciążonym wywiadzie jest zapisywany.

Moja Lila ważyła 3150g (poród siłami natury), a brałam całą ciążę witaminy, w dodatku miałam cukrzycę, przy której jest duże prawdopodobieństwo makrosomii u dzieci. Skąd takie informacje, że dzieci rodzą się duże po witaminach???
Od dwóch ordynatorow z dwóch szpitali w moim mieście. Wśród moich znajomych się sprawdziło. My na Foliku miałyśmy dzieci po 3200 i 3500 a te z witaminami (femibion) ponad 4 kg.
Mój gin kazał szukać witamin z krótsza listą. I teraz biorę prenatal uno. Jak bd dzieć spory to się upre na 2 cc.

Miciur-ka teściowej mają dom pod miastem i 9-letnią córkę wiec Ala ma z kim u gdzie szaleć. A że akurat teść pracuje dwie ulice dalej, a teściowa wozi go do pracy to w drodze do domu zabiera małą do siebie.
Ja to jestem straszna kwoka i mi się juz mocno tęskni.

Airfix a Ty jak z tymi bólami? Może dziś inny lekarz na IP i warto by się było przejechać?

reklama
Właśnie odebrałam wyniki labolatoryjne, wszystko mieści się w normie, tylko mam jakąś niską prolaktynę :/ Co to oznacza? Mam 7,4 a norma jest od 9,7 do 208. W internecie piszą tylko o problemach z za wysoką prolaktyną, więc liczę że mnie oświecicie ;)

Ayran: Ja znalazlam takie informacje na internecie, ze jakbym je tutaj wstawila to by wyszlo, ze obie mamy raka :D

Mysle, ze nie ma sie co stresowac. Poczekaj az pojdziesz na konsultacje do ginekologa i wtedy wszystko sie wyjasni :)

W poniedziałek tez ide na badania i az sie boje wyników.

Eveee- ja tam co rusz jak mnie coś zaboli to nie biorę od razu tabletek bo bym chyba się "narkotyzowala ;) " cały czas w takim wypadku hahah , biorąc witaminy nadprogramowo dziecko dostaje dlatwgo może się zdarzyć ze urodzi się większe niż by się urodziło bez, to nie jest zasada ze zawsze ;) u mnie mały miał 3,500 z braniem wit. w kratkę,

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom

Eveee- ja tam co rusz jak mnie coś zaboli to nie biorę od razu tabletek bo bym chyba się "narkotyzowala ;) " cały czas w takim wypadku hahah , biorąc witaminy nadprogramowo dziecko dostaje dlatwgo może się zdarzyć ze urodzi się większe niż by się urodziło bez, to nie jest zasada ze zawsze ;) u mnie mały miał 3,500 z braniem wit. w kratkę,

Napisane na GT-I9301I w aplikacji Forum BabyBoom
Rozumiem. Ja podobnie do tego podchodzę.

Ja właśnie po wizycie u endo. Poszło 125 zł. Muszę zrobić usg tarczycy (105 zł) i badania hormonów z wit D (ok 100 zł), no i za 2 tygodnie znowu wizyta u endo. Do tego usg ciąży w poniedziałek -120 zł i wizyta u gin 27.07. - 130 zł. Ponad 550 zł pójdzie jak w mordę strzelił. [emoji53][emoji53]

Eveee A Twój endo już na wizycie nie robi usg tarczycy? Mój za 100zl robi mi na każdej wizycie. Wit d3 robiłam z 1,5 R temu...niedobór jak u większości ludzi mi wyszedl:)

Nie było mnie tu parę dni i 15 stron do nadrobienia !!!
Witam wszystkie nowe dziewczyny :)

Airfix byłam u dr B. w czwartek i chyba chodzimy do różnych gabinetów, bo u mnie nie było strasznych zdjęć :p Zwiększył mi dawkę eutyroxu, ale niedużo (biorę teraz zamiast 50 połówkę 125 czyli ok 62,5 ug), na usg wyszło, że tarczyca ani się nie zmniejsza ani nie powiększa.

Evee ja u mojego endokrynologa płacę 150 zł i na każdej wizycie mam usg i zniżkę 10% na badania laboratoryjne (za pakiet tarczycowy płacę 33zł)

Witaj Klauduska ! Ja też siedzę w domu i szlag mnie trafia (chociaż ja ze względów zdrowotnych, ze względu na plamienia, ale wiem co czujesz). Ja też myślałam, że jak powiem o ciąży to będzie rozczarowanie i niezadowolenie u rodziców, bo ślub mamy od roku na sierpień zaplanowany, po ślubie miała być przeprowadzka, otwarcie specjalizacji itd, ale o dziwo wszyscy się cieszą :) Myślę, że jak rodzicom przejdzie pierwszy szok to będą się cieszyć.

Ktoś pytał o witaminy : ja do tej pory brałam Elevit, bo moja gin tweirdziła, że przy Hashimoto nie powinno suplementować się jodu, ale endokrynolog powiedział mi w czwartek, że od ok 10tygodnia ciąży powinno się niezależnie od choroby tarczycy przyjmować 150-200ug jodu więc przerzuciłam się na polecony przez niego pharmaton matruelle :)

Poza tym u mnie już plamienia się nie pojawiają od 10 dni więc gin pozwoliła po trochę zwiększać aktywność (czytaj mogę siadać na parę godzin dziennie :D )

Ostatnia edycja:
mloda1234 też mam Hashi i włączyłam jod, choć wcześniejsza próba suplementacji przed ciążą zaostrzyła mi autoagresję (bóle stawów wróciły). Ale podobno stany zapalne się wygaszają w ciąży, więc mam nadzieję, że mnie atrakcje od jodu ominą tym razem.

reklama
Ja mam po trzech tygodniach suplementacji przyjść na usg z dopplerem i zobaczyć czy nie zwiększył się stan zapalny. Zobaczymy :)

Do góry