reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2017

reklama
Masakra z tymi mdłościami :( jak to męczy, a na dodatek gardło zaczęło boleć.. Dziewczyny dziś mam wizytę u lekarza trzymajcie kciuki żeby był zarodek z serduszkiem :)
Trzymam kciuki!!!! Daj znać po wizycie!

85993e3krgxydke3.png

Asia3003 trzymamy kciuki :)

Ja w pierwszej ciązy w ogole nie robiłam usg genetycznego, bo moja gin zerknęła tylko na tą kość nosową, czy coś tam i stwierdziła że nie ma takiej potrzeby :) Także ominął mnie taki wydatek. Tym razem robię, mam większą świadomość i raczej wiem co bym zrobiła gdyby wykryto poważną wadę.

Ja robie tylko usg.
Test PAPPA jest tylko w kierunku zespołu patau, edwordsa i downa. W sumie to przy tych schorzeniach to jedyne co można dla dziecka zrobić to się przygotować na jego przyjście albo podjąć decyzję o aborcji.
W dodatku dla mnie to badanie to tylko statystyka. Nic pewnego. Dla kobiet po 35 r ż test PAPPA jest za darmo.

Badania prenetalne składają się z usg genetycznego i testu genetycznego z krwi matki. Wykonuje się między 11 a 13t6d ciazy. Usg określa przyziernosc karkowa, czy jest widoczna jest kość nosowa i ogólnie jest wszystko na miejscu. Jeśli lekarza coś niepokoi wtedy zaleca test pappa który określa jakie jest prawdopodobieństwo zachorowania, lub wady u danego dziecka. Ale mi lekarz powiedział że jeśli w rodzinie nie ma tego typu historii, wiek matki ok itp i nie chce się usunąć ciazy jeśli coś by było nie tak to usg w zupełności wystarczy. I ja narazie ide tylko na usg. Nad testami będziemy myśleć jeśli byłoby coś nie tak.

Napisane na GT-I9195 w aplikacji Forum BabyBoom
O i właśnie o to badanie prenatalne i z krwi mi chodziło. Kurczę to nie wiem jak lekarz mi to zrobi badanie bo przyjmie mnie w tym 9tyg5dni..A potem 13tyg5dni bo urlop ma. Ze ja wiecznie musze miec wszystko na ostatnia chwile robione. A krew pasuje pobrac po usg, chyba wczesniej bez sensu? Nie wyrobie sie, juz to czuje. I już się będę stresować;)

Asia Kciuki za wizytę!!!

O i właśnie o to badanie prenatalne i z krwi mi chodziło. Kurczę to nie wiem jak lekarz mi to zrobi badanie bo przyjmie mnie w tym 9tyg5dni..A potem 13tyg5dni bo urlop ma. Ze ja wiecznie musze miec wszystko na ostatnia chwile robione. A krew pasuje pobrac po usg, chyba wczesniej bez sensu? Nie wyrobie sie, juz to czuje. I już się będę stresować;)

Asia Kciuki za wizytę!!!
Tak test z krwi robi się dopiero po usg. Na pewno zdążysz ze wszystkim

Napisane na GT-I9195 w aplikacji Forum BabyBoom

Airfix raczej od razu po usg Ci PAPPA testu z krwi nie zrobią. On jest do 13 i od 14 tc jeszcze jakąś odmianę tego testu robią. Spokojnie, wielu lekarzy robi usg prenatalne w tym czasie bo najlepiej widać wszystko

Dziewczyny czy, ktora z Was mysli o nifty albo podobnym tescie? ja rozmawialam z moim lekarzem i polecil mi to badanie,dodam ,ze jest spec.perinatologii
:)

Ja myślałam, ale cena niestety nie do przełknięcia. 6 czerwca mam wizytę i mam porozmawiać z lekarzem o badaniach usg i testach pappa. Przyznam, ze nie do końca ufam testom z krwi, z tego co czytałam jest to naprawdę statystyka. Lekarz namawia ze względu na wiek 39 lat. Najchętniej zrobiłam bym tylko usg prenatalne i jak wszystko będzie ok to zrezygnowałabym z badania krwi. Porozmawiam jeszcze z lekarzem i zobaczymy.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Jak wam mija dzień?

Ja właśnie kończę gotować dla męża na jutro do pracy... mleka nie mam w domu... mialam isc z mlodym na spacer... a tu pada ; ( lenia mam strasznego przez ta pogode !!!!!

85993e3krgxydke3.png

Do góry