reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2017

reklama
jagodka co za kurier... W ogole powinien zadzwonic, do nas zawsze dzwonili... A z drugiej strony u nas w pl byl problem z listonoszami bo nigdy nie przynosi paczek tylko zostawiali awizo a pozniej na poczcie kolejki po 40-60 min...
Ja dostane w prezencie fotelik samochodowy Stokke Pipa by Nuna. Ma dobre opinie i wozek tez bede miala tej firmy...
Kasia.zosia ja w ogole nie martwie sie porodem, bolem porodowym tylko te pekniecia, naciecia mnie przerazaja ..

A no to fajnie :) W ogóle w którym tygodniu Twój malec byl taki duzy?
termin miałam na 14-tego a urodziłam 8-mego, prawie tydzień przed terminem.
Elle bardzo dużo zależy od położnej, mi ostatnio nacięcie zrobiła zanim odeszły mi wody, poprostu taka była praktyka nacinali i nikt nie pytał się o zdanie. Teraz w Pl wypełnia się coś takiego jak plan porodu gdzie piszesz co chcesz a co nie (chociaż ja dalej jestem zdania że lepiej zdać się na położną)

Plan porodu przy tym ostatnim porodzie już miałam i mówiłam położnej, że nacięcie to ostateczność, jak już parłam, to powiedziała mi, że skóra robi się biała i powinna naciąć, bo pęknę - one wiedzą co robią. Skończyło się niewielkim nacięciem, tego samego dnia już siedziałam na tyłku normalnie:) Najlepiej byłoby rodzić w pionowej pozycji, wtedy najmniejsze ryzyko, można robić masaż krocza od 34tc olejem migdałowym, regularnie ćwiczyć mięśnie kegla. Ja jestem zdania, że pęknięcia wcale nie są dobre - rana ma nierówne krawędzie, pękasz bez kontroli, więc czasem bardzo głęboko. Moja koleżanka pękła okropnie, od cewki moczowej, do odbytnicy włącznie, miała kilkadziesiąt szwów. Dopiero kilka miesięcy po porodzie doszła do siebie fzycznie, a traumę miała jeszcze długo.

No widzicie a ja jednak większość opini czytałam ze lepsze pekniecie i chyba cos w tym jest bo w DE obecnie prawie w ogole sie nie nacina. Ja pękłam na wargach sromowych wlasciwie tylko a nacięta byłam na ładne kilka centymetrów w stronę odbytu, takze nawet wypróżnianie po porodzie to był lekki problem.
I tak jak rozmaryn pisze kiedyś nacinano z zasady, przynajmniej u nas w szpitalu jak rodziłam syna 5 lat temu.

Podobno jest też różnica kiedy robi się te nacięcie. Co innego jak trzeba bo skóra jest napięta podczas partych a co innego naciąć profilaktycznie przed akcją porodową. Wiadomo też by to inaczej wyglądało jakbym urodziła kruszynę 3 kg.

Podobno jest też różnica kiedy robi się te nacięcie. Co innego jak trzeba bo skóra jest napięta podczasbpartych a co innego nacisnąć profilaktycznie przed akcją porodową. Wiadomo też by to inaczej wyglądało jakbym urodziła kruszynę 3 kg.
I w trakcie akcji porodowej położna powinna trafić we właściwy moment. U mnie niestety nie trafiła i czułam nawet jak przykładała skalpel a co dopiero samo ciecie.

Nacięcie skalpelem? U nas robią to nożyczkami. Takimi małymi:) Dwa razy byłam nacinana i dwa razy na skurczu, czułam tylko delikatne pieczenie.

Dziś jest promo w h&m na wybrane artykuły. Właśnie kupiłam sobie dresy za 39,9 a nie 79,9:)

Nacięcie skalpelem? U nas robią to nożyczkami. Takimi małymi:) Dwa razy byłam nacinana i dwa razy na skurczu, czułam tylko delikatne pieczenie.

Dziś jest promo w h&m na wybrane artykuły. Właśnie kupiłam sobie dresy za 39,9 a nie 79,9:)
Można tak i tak ale pewnie częściej robią nozyczkami. Choć nie sądzę żeby jakaś różnica w odczuciu miała być :) u nas były swetry dla dzieci za 5 euro zamiast 10. Zamówiłam 4 szt. :D

reklama
Nie wiem, być może cięcie nożyczkami jest bardziej precyzyjne niż skalpelem, ręka się omsknie i nagle pół krocza rozwalone;)
Ja Klaudii bluzę w granatowe róże za 19,99 wzięłam jeszcze:) Lubię takie promocje:)

Do góry