reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2017

Hmm no widzicie a u nas w rodzinie jest inaczej. Tata ma siodemke młodszego rodzenstwa i różnice wieku są od roku do kilkunastu lat. Mama ma czwórkę rodzenstwa i najstarsza siostra jest starsza o 10 lat i dzwonią do siebie codziennie. Całe rodzeństwo taty mieszka w jednej wsi i codziennie się widuja na kawę u babci.
Dla mnie to jest norma, i nie ma znaczenia różnica wieku. Jasne że jak się dorasta to jest się zupełnie na innym poziomie w zyciu. Ale to jest podobnie jak z własnymi dziecmi. Tez żeby się dogadać czasem musimy sobie przypomnieć jacy my byliśmy w dziecinstwie czy w wieku nastoletnim.
A rodzeństwo może się nie dogadać jak jest różnica tylko roku, nie potrzeba 10 lat.

reklama
Moim zdaniem z tym rodzeństwem jest różnie. Ją mam siostrę starszą o rok i praktycznie więzi nie ma żadnej a np. Między moim bratem a moją młodszą siostrą jest 10 lat i mają świetny kontakt. Tyle że my wszyscy jesteśmy dorośli. Między moim mężem a jego siostrą jest 5 lat i jest wielka przepaść a między moimi kuzynkami (dwie siostry) jest 6 lat a za sobą w ogień by skończyły i są bardzo że sobą związane.

ja mam brata o 8 lat starszego i nie mamy kontaktu ze sobą, natomiast bratowa ze swoją siostrą (różnica 9 lat) cały czas są przyjaciółkami :) znam też rodzeństwa z małą różnicą wieku i u nich też różnie bywa - reguły nie ma ;)

Ostatnia edycja:
Moje malenstwo sie urodzi jak bede miala 33 lata, zawsze chcialam dziecko przed 30 a najbardziej w wieku 25-28. Czuje po sobie ze mam mniej energii i troszke sie przestraszylam jak sie okazalo ze znajomi maja problemy z zajsciem w ciaze.. Robilam cuda zeby namowic meza ale ten ciagle nie byl gotowy... I tak 6 lat, oststnie 3 to plakac mi sie chcialo ze bede stara i bezdzietna i wkoncu sobie wmowilam ze jestem bezplodna i zamowilam jakies specjalne tabletki na plodnosc i testy owulacyjne.. A zanim przyszly okazalo sie ze jestem w ciazy :) nie wiem co to bym za cud ale mam nadzieje ze nie ostatni :)
U mnie w domu tez jest duza roznics wieku i wczesniej byl slabszy kontakt tzn bylam traktowana jak gowniara ale z czasem bylo co raz lepiej .. Ja bym chciala najbardziej mozliwie krotko czekac na kolejne malenstwo ale zobaczymy jak wyjdzie :)

Cześć Dziewczyny. Chciałbym do Was dołączyć i czasem napisać coś od siebie :) Mam syna, lipiec'14, teraz ku wielkiemu zaskoczeniu bo od pierwszego usg prenatalnego, poprzez kolejne badania usg - miał być chłopiec a tu na ostatniej wizycie " odpadł" mu siusiak i z braciszka stał się siostrzyczką :) Widzę, że piszecie o wieku w jakim zachodziłyście w kolejne ciąże. Tak naprawdę chyba nie ma złotego środka, zazwyczaj jest tak, że układa się tak jak miało być, czasem nie mamy na to wpływu. Miałam 25 lat kiedy urodził się syn, teraz będę miała rocznikowo 28. I na tym koniec chyba, że los zadecyduje inaczej :)

Mieszkam pod Warszawą, termin mam na 16 lutego ale w związku z pierwszym cc, obydwaj lekarze mówią, że tym razem mam wybór więc wybieram cc po raz drugi. taka planowana cesarka jest chyba na tydzień bądź 2 przed terminem, któraś z Was ma jakieś doświadczenia? Od sierpnia jestem na L4. W związku z moją wybuchową osobowością typu A i stresującą pracą w korpo, nabawiłam się trochę niecodziennych problemów i niestety lekarz nie pozostawił mi wyboru. z perspektywy czasu nie żałuję, chociaż pierwsze 2 tygodnie były straszne :) Podczytuję Was jakiś czas, więc jestem "w temacie", orientuję się już mniej więcej kto jest kto a teraz dam także coś od siebie i mam nadzieję, że komuś w czymś może doradzę :)

Ellie dlatego ja swojego M od razu uprzedziłam jaki jest mój wymarzony wiek na dzieci. Jak juz przyszedł czas to też panikował, ale powiedziałam, że ja nie chce stać w miejscu. Ma wybór albo szukam sensownej pracy nawet choćby poza miejscem zamieszkania, albo staramy się o dziecko. Po poronieniu to już sam nalegał na drugą i trzecia ciążę ;)

La_nina witaj!
U mnie zapowiada się drugie cc. Liczę na tydzień przed terminem, ale zobaczymy co lekarz zadecyduje.

reklama
Dziewczyny cały stres za nami. Dzidziuś zdrowy, a brykał i się wiercił, że aż lekarz poczuł jak kopnął [emoji6] tak, tak mamy chłopczyka [emoji4] więc intuicja mamy u nas nie zawiodła [emoji4][emoji4][emoji4]
A co do dzidzi to my z D jesteśmy ponad 8 lat razem, prawdę mówiąc ślubu nie mamy... zawsze się śmiejemy, że jak będzie potrzebny to zrobimy [emoji6] Wczesniej nie moglismy miec malenstwa choć bardzo chcieliśmy. Nie mogliśmy z przyczyn materialnych. Zamieszklismy w holandii w jednym pokoju i tak prawie trzy lata... prawdziwy dom mamy od roku. W koncu mogliśmy zaplanować maleństwo , po czym wzięliśmy się do działania i po dwóch miesiącach już były dwie kreski [emoji4] jak urodze to będę mieć 28 lat.
A co do różnic wieku to chyba zależy od dzieci, ludzi bo tak naprawdę to różnie bywa... sami byśmy chcieli, aby kiedyś nasz synek miał rodzeństwo,ale póki co to nie wiem kiedy...
La_nina witaj! Ja też mam termin na 16 tyle, że póki co nie będę mieć cc [emoji6]

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry