reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2017

Wszystkozajęte ja mam własną działalność i umowę na czas nieokreślony na 5/8 etatu w drugiej firmie. Nie opłaca mi się nawet na L4 iść.
Będziesz miała świadczenia 500 + po porodzie, a byś jeszcze świadczenia w ciąży chciała :p he he he
A nie wiem jak to jest przy tym Twoim zatrudnieniu na umowę o pracę, bo na śmieciówkach można dostać 1000 zł co miesiąc zsiłku po urodzeniu dziecka.
To chyba liczą jakoś z dochodu, ale pewności nie mam.

Klauduska może przejść, ale trzeba się liczyć z wezwaniem do ZUS. Ale w Twoim przypadku możesz zapłacić największy ZUS przez 3 miechy i masz kilka tysiące rękę a my bulący miesiąc w miesiąc haracz mamy liczony zasiłek z roku, czyli po wyliczenia mojej księgowej w porywach do 400 zł mogę dostać. Oczywiście ZUS place najniższy.

Ja to mięso jeszcze przeżyje, ale nasz pies to mi tak śmierdzi... jeszcze ma jakiś problem bo wali jej z pyska okropnie. :/

reklama
Wszystkozajęte musieliby udowodnić Klaudusce pozornosc zatrudnienia. Musi mieć świadków na to, że pracowała, a jak to po rodzinie to da rade.
Klauduska Natomiast co do tego,czy bd się należał zasiłek 1000 zł to nie jestem pewna, bo z automatu zatrudnienie przejdzie do dnia porodu, a zasiłek jest przyznawany za dochód z roku poprzedzającego, czyli w naszym przypadku z 2016. A no I musisz brać jeszcze pod uwagę zarobki narzeczonego.

Ostatnia edycja:
Elenna znam osobiście dwa takie przypadki, ani świadkowie ani nawet tata owej ciężarnej radca prawny specjalista od prawa pracy nie pomogli :/

Wszystkozajęte w szoku jestem jak im to udowodnili. A to, że jest nagonka na ciężarne to wiem. Ja z biciem serca zakładam firmę na 2 tyg przed porodem, ale u nas to była okazja na przejęcie maszyn i dlatego tak wyszło. Po porodzie modliłam się żeby mnie na żadne wyjaśnienia nie wzyawali bo siły nie miałam :)

Klauduska namotałam. Dostaniesz 1000 bo po zakończeniu umowy możesz utracić dochód. To nawet na 500+ się złapiesz :p

Elenna teraz zaczelam sie wczytywac bo w sumie ciocia sie wszystkim zajęła i ja sie nawet nie wciagalam. Teraz wyczytałam, ze w wojsku sa jakieś zasilki jezeli maz jest jedynym zywicielem rodziny.

Dziewczyny nie mam już sił. Mieliśmy mieć wesele za rok, jak okazało sie, że dzidziuś będzie to postanowiliśmy zrobic małe przyjecie juz we wrześniu. Co by reszte pieniędzy od rodziców odłożyć na mieszkanko/dom. Mielismy/mamy dwa miesiace na załatwienie wszystkiego. I powiem wam, ze to jest katorga ;d Pomimo, ze to rodzice większość załatwiają to i tak juz mi wszystko obojetne jak to będzie.

Napisane na D2303 w aplikacji Forum BabyBoom

Pogmatwane z tym zusem jest że szok. Jak urodziłam mojego niunia to miś ię nic nie należało bo byłam w ciąży na stażu . jedyne co dostałam to 2000 tysiące becikowego i rodzinne na rok. Teraz to dostaję chociaż jakąś kasę chociaż nie ukrywam że wolałabym pracować niż siedzieć na l4. Dobrze że dziewczyny przesyłają mi papierki do zrobienia bo bym całkiem zdziadziała ☺

Klauduska do 500+ są dochody do 800 a z tym zasiłkiem 1000 zl/12 mies to bardziej skomplikowane, jak teraz po necie czytam.
A nie szkoda Wam wesela ?
Ja jak zaszłam w ciążę to teściowie nam ślub zaczęli organizować. Nawet jak w szpitalu leżałam na podtrzymaniu to teść dzwonił, że ma już kapele itp itd. Dzwonie do M o co chodzi, bo my niczego nie planowaliśmy i żeby im to delikatnie wyjaśnił, że my ślubu nie chcemy. O jaka była obraza. :p

reklama
Elenna my i tak chcielismy wesele zrobic. Tyle, ze moi rodzice powiedzieli wprost "albo bierzecie 30tys na mieszkanie, albo wyprawiacie sobie za to wesele". Ponieważ narzeczony chyba od wrzesnia idzie do wojska to bedac malzenstwem mozemy dostac mieszkanie, tutaj daja od razu 50+ m2. I wtedy bedziemy placic jedynie czynsz administracyjny. A obecnie placimy 1500zl za kawalerkę 30m2. Takze oplaty by się i tak zmniejszyly. Dodatkowo chcac zaczac budowac dom, wziac kredyt lepiej robić to "na wspolne konto". Zreszta dla mnie to jakoś przyjemniejsze być mężem i żona, i rodzicami :)

Napisane na D2303 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry