reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lutowe mamy 2017

Hey ! Mi też wychodzi na 26 luty (to z moich obliczeń oczywiście ;)) Dostaje już lek na podtrzymanie bo w czwartek byłam na pogotowiu ze względu na plamienie.
To moja trzecia ciąża tylko pierwsza niestety nie skończyła się dobrze.
A druga to mój urwisek -3 letni Olek;)

reklama
Klauduska- wydaje mi się, że z czasem rodzice zaczną się cieszyć razem z Wami, po prostu potrzebują czasu, żeby się oswoić z nową sytuacją. :) Ja mam podobnie jeśli chodzi o odległość od rodziny i znajomych, ponieważ mieszkamy bardzo daleko (460 km) i nie mam możliwości częstych spotkań z przyjaciółkami, rodzicami czy braćmi. :/ Przez wymioty i zawroty głowy jestem już na L4 (mam pracę na dojazd a boję się jeździć autem jak co chwilę wymiotuję lub tracę równowagę), więc też koszmarnie nudzę się w domu. Ja np. oglądam zaległe filmy, czytam książki, piszę pamiętnik ciążowy i uczę się robić biżuterię hand-made. Bardzo pomocne zajęcie. :p

Miciur-ka- z tym ciśnieniem i zaćmieniem przed oczami to ja mam właśnie od początku ciąży co jakiś czas. Jeszcze zanim test zrobiłam to właśnie był pierwszy objaw, który skłonił mnie do sprawdzenia czy nie mam uroczego lokatora w sobie. :) Lekarz powiedział mi, że może tak być i powinno przejść po I trymestrze. Także chyba nie ma się czym martwić. :)

Rozmaryn- też mi się wydaje, że nie ma co leczyć się na własną rękę i czekać dwóch tyg z antybiotykiem. Najwyżej możesz skonsultować z innym lekarzem, ale ja bym nie ryzykowała przeczekania tak po prostu.

Maryliese- witaj! Widzę, że Twoja historia podobna do mojej. Też mam 26 lat, w maju wyszłam za mąż, to moja pierwsza ciąża a termin porodu też mam na 17/18 luty. Ja też bardzo się bałam o Dzidziusia, ale konsultowałam się już z dwoma ginekologami i póki co z ciążą wszystko w jak najlepszym porządku, kazali się uspokoić bo jedyne co możemy pomóc ciąży to odpoczywać, zdrowo się odżywiać i nie stresować się. Także ja już wrzuciłam chillout i mam nadzieję, że tak mi zostanie. :) Mój sąsiad też pali i to jeszcze na klatce schodowej. ;)

Jolkaaa- przede wszystkim w ciąży trzeba się zdrowo odżywiać i nie zwiększać zanadto ilości spożywanych kalorii. W pierwszym trymestrze zapotrzebowanie na energię nie wzrasta wcale, w II o ok 350 kcal, a w III o ok. 400 kcal. Nie są to jakieś kosmiczne liczby i warto by było te dodatkowe kalorie pozyskiwać z węglowodanów złożonych, białek i tłuszczów roślinnych, żeby nie zrobić sobie w ciąży diety cukrowo-tłuszczowej, bazującej na żywieniu się w fast foodach. :) :p Czyli nic nadzwyczajnego- jeść zdrowo i tyle. Lody itp. się należą nam ciężarnym jak psu micha, ale może nie codziennie po kubełku na łebka. ;)

U nas spokojniej. Skonsultowałam ten podbarwiony na różowo śluz z dwoma ginekologami i uspokoiłam się. Śluz taki już się nie pojawił. Prawdopodobnie to nadżerka lub termin miesiączki i jakiś kawalątek śluzówki się złuszczył. :)
Wymiotuję jak oszalała, mdłości zaczynają się po południu. Dodatkowo od tygodnia mam okropne wzdęcia, brzuch jak balon, beczę jak stary kozioł, mdli mnie i czuję się taaaka wieeelka i pełna, że to jest po prostu obrzydliwe. :( Dostałam espumisan i mam odstawić gluten na kilka dni, żeby sprawdzić czy zmniejszy się fermentacja w żołądku. Czy któraś z Was ma wzdęcia? Jak sobie radzicie? Ja nigdy w życiu czegoś takkiego nie doświadczyłam, to jedna z moich ciążowych atrakcji. ;)

Ja też mam takie właśnie uczucie. Jak coś zjem czuje się tak pełna że mam wrażenie że zaraz pęknę!! nawet wystarczy 1 banan i 1 nektarynka i już za chwię booom!! Ale wymiotow nie mam w przeciwieństwie do Ciebie.

U mnie powoli mdlosci przechodza... Najgorzej bylo 6-8tc. Jak chcialam zjesc cos zdrowego to lecialam do lazienki ... Moglam jesc tylko chleb z serem, owoce i ponad tydzien na obiad jadlam ziemniaki ze smietana .. Zadnych warzyw i miesa.. W tej chwili caly czas najlepiej sie czuje po owocach ale moge juz zjesc kawalek miesa oprcz kurczaka..

U mnie w przeciwieństwie do Was mdłości się rozkrecaja:) 9tydz 3 dzien u mnie. Mam zgage i mdłości nawet po wodzie do picia. Jem na śniadanie tylko serek waniliowy, potem coś dlubne byle słodkie było albo bez smaku typu chrupki kukurydziane. Mięso na obiad pieczone, duszone troszkę dziubne ale na siłę żeby cokolwiek jeść. Wolę zupki jakieś.

Czyżby się forum ogarnelo i można wrócić? Tylko mi tak aplikacja szaleje?
Co tam dziewczyny u Was? Mam trochę do nadrobienia... U nas wszystko ok jutro wizyta u gina, będzie 10t4dc i będę tez dzwonić umówić się za jakieś 2 tyg na prenetalne. Czuć się wcale nie czuje. Czekam na koniec lata. Witam nowe mamusie :)

Napisane na GT-I9195 w aplikacji Forum BabyBoom

Czasami sa tez takie momenty gdy nagle zauwazam, ze nie ma mdlosci..dziwne! szalone! jak to? :) a potem znow dopada na maxa..ellie 123 chleb z tostera+ser to jedyne co mi wchodzi, do reszty sie zmuszam. Zwazajac na fakt, ze wczesniej chleba prawie wogole nie jadlam to szok!

Czy Wam tez sie jakby ciezej skupic np na czytaniu? Czuje jakby mi sie mozg skurczyl..

Czasami sa tez takie momenty gdy nagle zauwazam, ze nie ma mdlosci..dziwne! szalone! jak to? :) a potem znow dopada na maxa..ellie 123 chleb z tostera+ser to jedyne co mi wchodzi, do reszty sie zmuszam. Zwazajac na fakt, ze wczesniej chleba prawie wogole nie jadlam to szok!

Czy Wam tez sie jakby ciezej skupic np na czytaniu? Czuje jakby mi sie mozg skurczyl..
Ja się nie umiem nad niczym skupić. Ostatnio obleczenie koca mnie przeroslo. Widziałam jak to zrobić ale no za Chiny mi nie wychodziło

U nas imiona wybrane jednogłośnie Antek albo Pola. Mi odziwo apetyt urósł strasznie więc się strasznie cieszę :)

Aż miło czytać o tym jak, któraś z Was pisze, że ze zdrowiem wszystko ok!

Dziewczyny ile z was robi badania prenatalne? Moja mama jak byla w ciazy miala je refundowane i okazało sie, że moja siostra bedzie chora, konkretnie bedzie miala Downa. Mama potem zostala wyslana na aminiopunkcje i okazalo sie, ze wszystko jest w porządku. Zastanawiam sie czy jest sens je robic. Zwłaszcza, ze mam 21lat, w rodzinie żadnych chorób, oprocz bielactwa które mam ja. Ciąża przebiega wzorowo, juz na poczatku 6 tygodnia widac było echo serduszka. Co myślicie o tych badaniach? :)

reklama
U nas imiona wybrane jednogłośnie Antek albo Pola. Mi odziwo apetyt urósł strasznie więc się strasznie cieszę :)

Aż miło czytać o tym jak, któraś z Was pisze, że ze zdrowiem wszystko ok!

Dziewczyny ile z was robi badania prenatalne? Moja mama jak byla w ciazy miala je refundowane i okazało sie, że moja siostra bedzie chora, konkretnie bedzie miala Downa. Mama potem zostala wyslana na aminiopunkcje i okazalo sie, ze wszystko jest w porządku. Zastanawiam sie czy jest sens je robic. Zwłaszcza, ze mam 21lat, w rodzinie żadnych chorób, oprocz bielactwa które mam ja. Ciąża przebiega wzorowo, juz na poczatku 6 tygodnia widac było echo serduszka. Co myślicie o tych badaniach? :)
Ja robie póki co tylko usg prenetalne, jakby coś wykazało to wtedy będę się zastanawiać nad testami

Do góry