reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamusie 2025

Ja właśnie wracam z badań krwi biedniejsza o 900 zł…😳
O Panie... Też już dostałam zalecenie tych wszystkich podstawowych badan i mam cichą nadzieję, że wyjdzie troszkę mniej.

W czerwcu weszło rozporządzenie że każda kobieta w ciąży może mieć darmowe prenatalne tylko potrzebne jest skierowanie :)
Niby tak, ale jak zależy Ci na konkretnym lekarzu który nie ma umowy z NFZ...
Jestem wstępnie umówiona na 05.08 i podobno 450zł ma wyjść całość,

reklama
Pierwsza ☺️. 12 sierpnia mam prenatalne (dostałam skierowanie więc udało się na NFZ). Zastanawiam się czy nie zrobić jakiś dodatkowych prywatnie. Czy któraś też ma zamiar robić?
Pytasz o prenatalne? Wydaje mi się, że te refundowane na NFZ teraz to w dużej mierze te same, które robi się prywatnie (czyli test Pappa i USG)? Chyba, że masz na myśli jakąś pogłębioną diagnostykę, jak test Nifty?

Pytasz o prenatalne? Wydaje mi się, że te refundowane na NFZ teraz to w dużej mierze te same, które robi się prywatnie (czyli test Pappa i USG)? Chyba, że masz na myśli jakąś pogłębioną diagnostykę, jak test Nifty?
A no właśnie a skierowanie może być od lekarza prywatnego? Czy jak? Nie ma to znaczenia?

A no właśnie a skierowanie może być od lekarza prywatnego? Czy jak? Nie ma to znaczenia?
W teorii lekarz w prywatnym gabinecie nie może wystawić skierowania na NFZ.

Ja chodzę prywatnie bo ufam tylko temu lekarzowi i za wszystkie badania będę normalnie płacić.

Wiem, że czasem dziewczyny prowadzą ciążę dwutorowo - chodzą do swojego zaufanego lekarza prywatnie + do jakiegoś na NFZ, żeby mieć darmowe skierowania.

na jakiekolwiek badania aby mieć na NFZ musisz mieć skierowanie od lekarza ktory nie tylko ma umowę z NFZ ale poradnia w której przyjmuje również powinna mieć. W pierwszej ciąży chodziłam prywatnie do mojego ginekologa i nie mógł mi wtedy wypisać badań na NFZ ale dziewczyny z tej poradni wtedy chodziły do rodzinnego na NFZ i on im dawał skierowania na badania. A teraz poszłam do niego na NFZ i wszystkie badania również mam na NFZ

na jakiekolwiek badania aby mieć na NFZ musisz mieć skierowanie od lekarza ktory nie tylko ma umowę z NFZ ale poradnia w której przyjmuje również powinna mieć. W pierwszej ciąży chodziłam prywatnie do mojego ginekologa i nie mógł mi wtedy wypisać badań na NFZ ale dziewczyny z tej poradni wtedy chodziły do rodzinnego na NFZ i on im dawał skierowania na badania. A teraz poszłam do niego na NFZ i wszystkie badania również mam na NFZ
Rodzinny może wystawić skierowanie na badania potrzebne w ciąży?

Ja pierwszą ciążę prowadziłam w dwóch krajach, bo mieszkałam wtedy jeszcze w UK, więc o tej części NFZtowej niewiele wiem :)

reklama
Ja mam od prywatnej lekarki, do niej samej z reszta 🤣 tylko w innym gabinecie przyjmuje i tam tez robiłam w pierwszej ciazy prenatalne.
Na wszystkie inne badania nigdy nie wystawiała mi skierowań. Także w związku z ta zmiana chyba poprostu mogą dawać skierowania na te prenatalne bo innej logiki w tym nie widzę :)

Do góry