reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🌸 Listopadowe mamy 2024🤰🌸

O super, że wpuścili już na rynek nową wersję z dha, dobiorę swój komplet i przejdę na te jak polecacie 😁
@Aleksandra_z gdzie takie rzeczy czytałaś? Kwas foliowy może maskować niedobory B12 i jeśli ma się mutację, to może być toksyczny zarówno dla matki jak i dziecka, najnowsze wytyczne mówią, że mogą powodować autyzm, alergie i inne.

reklama
O super, że wpuścili już na rynek nową wersję z dha, dobiorę swój komplet i przejdę na te jak polecacie 😁
@Aleksandra_z gdzie takie rzeczy czytałaś? Kwas foliowy może maskować niedobory B12 i jeśli ma się mutację, to może być toksyczny zarówno dla matki jak i dziecka, najnowsze wytyczne mówią, że mogą powodować autyzm, alergie i inne.
Kurczę nie pamiętam, na pewno gdzieś w Internecie… pisali też że ta cała mutacja to trochę chwyt marketingowy i na dobrą sprawę, to człowiek przed braniem jakiegokolwiek suplementu musiałby się przebadać pod kątem wszystkich możliwych mutacji.
Ale nie jestem genetykiem ani żadnym specjalistą , dlatego biorę suplementy jakie zaleciła mi lekarka.

Ja badałam sobie poziom kwasu foliowego i Wit b12 i mam ponad dwa razy przelroczone normę kwasu, a witaminę b12 tak w połowie normy. Lekarz jednak mi kazał brać normalnie te witaminki z kwasu foliowym, ale tak żebym 0.8 g nie przekraczała. Tak patrzę a przy staraniach brałam aż 1.6 g kwasu bo brałam z 3 różnych źródeł i niw zajarzyłam:/
Też o tym autyzmie się naczytalam, bo mój synek prawie 3 letni jest diagnozowany i już zaczęłam kminic czy to nie przez ten kwas xd choć lekarz mnie zapewniał, że niedobór jest znacznie groźniejszy niż nadmiar. Dodatkowo mówił, że kobiety w ciąży wydalaja kwas foliowy tzn jego nadmar z moczem, więc jakoś rąk spokojniej łykam witaminki :)

A jak się dziś czujecie? Ja miałam tydzień spokoju od mdłości i dzisiaj wróciły… (głupia miałam nadzieję, że to ich koniec😂)
Ja mam wrażenie ze się powtarzam ale dalej czuje się bardzo złe. Mdłości, zawroty głowy, zmęczenie i wzdęcie 🤦🏻‍♀️

Staram się tu zaglądać i byc na bieżąco, mam nadzieje ze niedługo trochę mi te objawy odejdą i będę więcej się udzielała.

A jak się dziś czujecie? Ja miałam tydzień spokoju od mdłości i dzisiaj wróciły… (głupia miałam nadzieję, że to ich koniec😂)
Ja mam mdlosci rano, i czasem wymioty, po 15 godzinie tylko mi się odbija i mam okropny ucisk na mostek i pieczenie.. i ogólnie zmęczenie, ale piersi no w ogóle nie są obrzmiale ani nie bolą..

Ja od wczoraj w ciągu dnia śpię 3 razy dziennie, jestem taka zmęczona samym leżeniem, że aż sama nie wierzę, że taki poziom zmęczenia jest możliwy 😅
Poza tym bez zmian, brak mdłości, brodawki bolą tylko z różnym natężeniem plus te okropne wzdęcia 🥺 a no i bez zmian są z różnym natężeniem bóle brzucha.

Co do witamin, to prawda. Za kilka lat znowu zmienią się badania i kolejne wytyczne. Dojdą do wniosku, że co innego nas truje a co innego powinniśmy brać. Czasem jak wybieram warzywa i patrzę jest naklejka bio to myślę sobie, co jest w tych obok bez bio 🙈

reklama
Mnie fascynuje, że dla niektórych babek ciąża to doskonały czas a inne ledwo zipią. Ale to chyba tak samo jak z okresem - niby nie choroba i jedne z nas nie czują, że go mają … a ja zawsze miałam takie bolesne, że mdlałam i kończyłam na kroplówkach w szpitalu 🙄
Życzę nam, żebyśmy się wszystkie czuły jak najlepiej

Do góry