reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Mój mąż nie uchyla się od opieki. Jednak w naturalny sposób przebywa z dzieckiem mniej, bo przecież chodzi do pracy. Jeśli mamy np. lekarza to staram się tak umawiać, abyy pojechali we dwójkę. Kiedy jest w domu, to on zazwyczaj zmienia pieluchę. I ponieważ on widzi, jak ciężko ja znoszę to uwiązanie, to myślę że chcąc nie chcąc on czeka aż Kuba trochę zejdzie z cycka - czyli będzie mógł zjeść coś innego, żebym ja mogła się bardziej zająć sobą. Bo mój stan wpływa na cały nasz dom.

A z nowego rodzicielskiego myślę, że skorzysta, przynajmniej teraz tak deklaruje 😉

Pobudka o 5:20 😵‍💫😵‍💫😵‍💫 ale wcześniej Kuba spał aż do 3:00 w łóżeczku 😁 dobrze mu idzie, mam nadzieję że w przyszłości nie będziemy mieli ciężkiej przeprawy żeby go całkiem przenieść. Póki co system pół na pół bardzo mi odpowiada.
Po moim śniadaniu (boziu, śniadanie przed 6:00 rano!) Kuba zażądał am i dospalismy jeszcze godzinkę, a potem to już było przeciąganie liny - mi się oczy zamykały, a on już marudził żeby jednak wstać 😂 podniosłam, ulał sążniście, przebrałam i myślę co dalej, bo pozwalam dziś mężowi pospać dłużej. Po południu spotykamy się z przyjaciółmi na wspólny spacer ☺️
Ej, a co co chodzi z tym nowym rodzicielskim?

reklama
A moj mąż pępkowego nie pił 🤪 i ma się dobrze.
Ja akurat jestem tego zdania że takie pępkowe to powinno się robić jak matka z dzieckiem jest w domu - gdy wszystko jest okey.
Życie jest różne znam przypadki gdzie dziecko się urodzilo wszystko pięknie cacy a po tygodniu matka leży na intensywnej terapii i walczy o życie a dziecko zostaje wypisane do domu ( bez mamy).

Rozumiem radość z świętowania z powodu narodzin dziecka ale nie uważam że to pepkowe aż tak ważne jest 😉

U nas i tak by pepkowego nie było mąż nie miał do tego głowy. Z mala mieliśmy trochę przebojów w szpitalu.

Ja akurat nie czuje (nie czułam) się samotna, bo ja po prostu lubię być sama. Wiedziałam, że mąż będzie długo ze mną ale w końcu wyjedzie do pracy. Dałam radę sobie ogarnąć życie, nowe życie :) i tak jak piszesz i ja też kiedyś tu pisałam, ogarnęłam w życiu już wszystko co miałam ogarnąć, a dziecko w sumie wiele nie zmieniło, nadal jeździmy w góry, mąż jak chce to idzie wyżej, jak mała dorośnie to też pójdziemy, póki co doliny ale wszystko w swoim czasie ♡
Wiesz co, ja też jestem w takim miejscu, że ogarnęłam co miałam, ale mimo to mogę czuć samotność. Może tak już mam ;) I lubię ogólnie samotność. Ale jednak czasami może za długo w niej tkwię.

A moj mąż pępkowego nie pił 🤪 i ma się dobrze.
Ja akurat jestem tego zdania że takie pępkowe to powinno się robić jak matka z dzieckiem jest w domu - gdy wszystko jest okey.
Życie jest różne znam przypadki gdzie dziecko się urodzilo wszystko pięknie cacy a po tygodniu matka leży na intensywnej terapii i walczy o życie a dziecko zostaje wypisane do domu ( bez mamy).

Rozumiem radość z świętowania z powodu narodzin dziecka ale nie uważam że to pepkowe aż tak ważne jest 😉

U nas i tak by pepkowego nie było mąż nie miał do tego głowy. Z mala mieliśmy trochę przebojów w szpitalu.
To jest prawda, że los się różnie układa...
Ale niech każdy robi jak uważa.
U nas tej imprezy też nie było.

Wiesz co, ja też jestem w takim miejscu, że ogarnęłam co miałam, ale mimo to mogę czuć samotność. Może tak już mam ;) I lubię ogólnie samotność. Ale jednak czasami może za długo w niej tkwię.
Tak też może być. Życie tak naprawdę się zmienia. Czasem bardziej, czasem mniej. Na pewno jest inaczej. Przecież mamy dziecko obok siebie ♡
Dlatego ja się cieszę, że mamy tu grupkę taką, można pogadać, wyżalić się czy pośmiać ♡

@Józia89. Brawa dla malutkiej! 🤩🤩🤩

Zadałam mężowi pytanie, czy on miał pępkowe. Nie pamięta 🙈 mi się wydaje, że coś tam się spotykał, ale na pewno bez wielkiej popijawy bo nie ma zwyczaju nadużywać 😉

@MamaM. Nowy rodzicielski to jest takie coś, że został przedłużony z dotychczasowych 32 do bodaj 41 tygodni - jest 9 tygodni więcej. Jednak te 9 tygodni przysługuje drugiemu z rodziców, zazwyczaj to będzie tata. Jeśli złożyłaś wniosek o rodzicielski w pełnym wymiarze 32 tygodni, to wyłącznie ojciec dziecka będzie mógł wykorzystać te 9 tygodni rodzicielskiego i otrzyma wówczas zasiłek w wysokości 70%. Nowe przepisy wynikają z dyrektywy work life balance i mają na celu zachęcenie tatusiów do włączenia się w opiekę nad potomstwem 🙂

Jeśli chodzi o samotność, to ja zawsze uwielbiałam być sama, zawsze znalazłam sobie zajęcie. To, co zobaczyłam wcześniej, czego doświadczyłam a czego nie, to osobna bajka. Ja już nawet nie tęsknię do wolności. Ale odkąd Kuba jest na świecie, lubię mieć obok kogoś, z kim mogę tę opiekę dzielić. Tak, żebym mogła go oddać na 10 minut i pójść spokojnie do łazienki.

To jest prawda, że los się różnie układa...
Ale niech każdy robi jak uważa.
U nas tej imprezy też nie było.

No pewnie ze tak 🤪

Ale denerwujące jest to że facetowi to się wszystko należy 🤪 a gdzie w tym wszystkim jest kobieta? Bo jednak matka dalej jest kobieta.

Mam takich znajomych ( dalsi znajomi )
On ma swoje hobby ( sporo ich ma ) dwójkę maluchów on realizuje te swoje hobby a jak ma zostać z dzieciakami bo ona chce sie wyrwac i zrobić cos dla siebie to max godzinę dwie bo on nie zostanie dłużej sam z dziećmi. Nie mają za bardzo pomocy od rodziny ( wyprowadzili sie dalej dużo dalej ).
I jeszcze jej mówi że chyba czasu nie potrafi sobie zorganizować ( ona siedzi w domu).

Jakby to był mój mąż to ciężki byłby jego los 🤪🤪🤪

reklama
@Józia89. Brawa dla malutkiej! 🤩🤩🤩

Zadałam mężowi pytanie, czy on miał pępkowe. Nie pamięta 🙈 mi się wydaje, że coś tam się spotykał, ale na pewno bez wielkiej popijawy bo nie ma zwyczaju nadużywać 😉

@MamaM. Nowy rodzicielski to jest takie coś, że został przedłużony z dotychczasowych 32 do bodaj 41 tygodni - jest 9 tygodni więcej. Jednak te 9 tygodni przysługuje drugiemu z rodziców, zazwyczaj to będzie tata. Jeśli złożyłaś wniosek o rodzicielski w pełnym wymiarze 32 tygodni, to wyłącznie ojciec dziecka będzie mógł wykorzystać te 9 tygodni rodzicielskiego i otrzyma wówczas zasiłek w wysokości 70%. Nowe przepisy wynikają z dyrektywy work life balance i mają na celu zachęcenie tatusiów do włączenia się w opiekę nad potomstwem 🙂

Jeśli chodzi o samotność, to ja zawsze uwielbiałam być sama, zawsze znalazłam sobie zajęcie. To, co zobaczyłam wcześniej, czego doświadczyłam a czego nie, to osobna bajka. Ja już nawet nie tęsknię do wolności. Ale odkąd Kuba jest na świecie, lubię mieć obok kogoś, z kim mogę tę opiekę dzielić. Tak, żebym mogła go oddać na 10 minut i pójść spokojnie do łazienki.

A ja od zawsze lubiłam towarzystwo 🤪
Ja to taka towarzyska jestem ☺️☺️
Buzia mi się nie zamyka/ ła 🤪☺️

W pracy jak miałam " ciche dni " to już każdy wiedział że coś się zadziało i lepiej mnie nie zaczepiać.
A jakby nie było towarzystwo się wykruszyło z znajomych tylko my mamy małe dzieciątko każdy ma dzieciaki można rzec że dorosłe czekać jak zostaną dziadkami 🤪 (znajomi).

Do góry