reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

Ja akurat nie czuje (nie czułam) się samotna, bo ja po prostu lubię być sama. Wiedziałam, że mąż będzie długo ze mną ale w końcu wyjedzie do pracy. Dałam radę sobie ogarnąć życie, nowe życie :) i tak jak piszesz i ja też kiedyś tu pisałam, ogarnęłam w życiu już wszystko co miałam ogarnąć, a dziecko w sumie wiele nie zmieniło, nadal jeździmy w góry, mąż jak chce to idzie wyżej, jak mała dorośnie to też pójdziemy, póki co doliny ale wszystko w swoim czasie ♡
Wiesz co, ja też jestem w takim miejscu, że ogarnęłam co miałam, ale mimo to mogę czuć samotność. Może tak już mam ;) I lubię ogólnie samotność. Ale jednak czasami może za długo w niej tkwię.

reklama
A moj mąż pępkowego nie pił 🤪 i ma się dobrze.
Ja akurat jestem tego zdania że takie pępkowe to powinno się robić jak matka z dzieckiem jest w domu - gdy wszystko jest okey.
Życie jest różne znam przypadki gdzie dziecko się urodzilo wszystko pięknie cacy a po tygodniu matka leży na intensywnej terapii i walczy o życie a dziecko zostaje wypisane do domu ( bez mamy).

Rozumiem radość z świętowania z powodu narodzin dziecka ale nie uważam że to pepkowe aż tak ważne jest 😉

U nas i tak by pepkowego nie było mąż nie miał do tego głowy. Z mala mieliśmy trochę przebojów w szpitalu.
To jest prawda, że los się różnie układa...
Ale niech każdy robi jak uważa.
U nas tej imprezy też nie było.

Wiesz co, ja też jestem w takim miejscu, że ogarnęłam co miałam, ale mimo to mogę czuć samotność. Może tak już mam ;) I lubię ogólnie samotność. Ale jednak czasami może za długo w niej tkwię.
Tak też może być. Życie tak naprawdę się zmienia. Czasem bardziej, czasem mniej. Na pewno jest inaczej. Przecież mamy dziecko obok siebie ♡
Dlatego ja się cieszę, że mamy tu grupkę taką, można pogadać, wyżalić się czy pośmiać ♡

@Józia89. Brawa dla malutkiej! 🤩🤩🤩

Zadałam mężowi pytanie, czy on miał pępkowe. Nie pamięta 🙈 mi się wydaje, że coś tam się spotykał, ale na pewno bez wielkiej popijawy bo nie ma zwyczaju nadużywać 😉

@MamaM. Nowy rodzicielski to jest takie coś, że został przedłużony z dotychczasowych 32 do bodaj 41 tygodni - jest 9 tygodni więcej. Jednak te 9 tygodni przysługuje drugiemu z rodziców, zazwyczaj to będzie tata. Jeśli złożyłaś wniosek o rodzicielski w pełnym wymiarze 32 tygodni, to wyłącznie ojciec dziecka będzie mógł wykorzystać te 9 tygodni rodzicielskiego i otrzyma wówczas zasiłek w wysokości 70%. Nowe przepisy wynikają z dyrektywy work life balance i mają na celu zachęcenie tatusiów do włączenia się w opiekę nad potomstwem 🙂

Jeśli chodzi o samotność, to ja zawsze uwielbiałam być sama, zawsze znalazłam sobie zajęcie. To, co zobaczyłam wcześniej, czego doświadczyłam a czego nie, to osobna bajka. Ja już nawet nie tęsknię do wolności. Ale odkąd Kuba jest na świecie, lubię mieć obok kogoś, z kim mogę tę opiekę dzielić. Tak, żebym mogła go oddać na 10 minut i pójść spokojnie do łazienki.

To jest prawda, że los się różnie układa...
Ale niech każdy robi jak uważa.
U nas tej imprezy też nie było.

No pewnie ze tak 🤪

Ale denerwujące jest to że facetowi to się wszystko należy 🤪 a gdzie w tym wszystkim jest kobieta? Bo jednak matka dalej jest kobieta.

Mam takich znajomych ( dalsi znajomi )
On ma swoje hobby ( sporo ich ma ) dwójkę maluchów on realizuje te swoje hobby a jak ma zostać z dzieciakami bo ona chce sie wyrwac i zrobić cos dla siebie to max godzinę dwie bo on nie zostanie dłużej sam z dziećmi. Nie mają za bardzo pomocy od rodziny ( wyprowadzili sie dalej dużo dalej ).
I jeszcze jej mówi że chyba czasu nie potrafi sobie zorganizować ( ona siedzi w domu).

Jakby to był mój mąż to ciężki byłby jego los 🤪🤪🤪

Zadałam mężowi pytanie, czy on miał pępkowe. Nie pamięta 🙈 mi się wydaje, że coś tam się spotykał, ale na pewno bez wielkiej popijawy bo nie ma zwyczaju nadużywać 😉

@MamaM. Nowy rodzicielski to jest takie coś, że został przedłużony z dotychczasowych 32 do bodaj 41 tygodni - jest 9 tygodni więcej. Jednak te 9 tygodni przysługuje drugiemu z rodziców, zazwyczaj to będzie tata. Jeśli złożyłaś wniosek o rodzicielski w pełnym wymiarze 32 tygodni, to wyłącznie ojciec dziecka będzie mógł wykorzystać te 9 tygodni rodzicielskiego i otrzyma wówczas zasiłek w wysokości 70%. Nowe przepisy wynikają z dyrektywy work life balance i mają na celu zachęcenie tatusiów do włączenia się w opiekę nad potomstwem 🙂

Jeśli chodzi o samotność, to ja zawsze uwielbiałam być sama, zawsze znalazłam sobie zajęcie. To, co zobaczyłam wcześniej, czego doświadczyłam a czego nie, to osobna bajka. Ja już nawet nie tęsknię do wolności. Ale odkąd Kuba jest na świecie, lubię mieć obok kogoś, z kim mogę tę opiekę dzielić. Tak, żebym mogła go oddać na 10 minut i pójść spokojnie do łazienki.

A ja od zawsze lubiłam towarzystwo 🤪
Ja to taka towarzyska jestem ☺️☺️
Buzia mi się nie zamyka/ ła 🤪☺️

W pracy jak miałam " ciche dni " to już każdy wiedział że coś się zadziało i lepiej mnie nie zaczepiać.
A jakby nie było towarzystwo się wykruszyło z znajomych tylko my mamy małe dzieciątko każdy ma dzieciaki można rzec że dorosłe czekać jak zostaną dziadkami 🤪 (znajomi).

No pewnie ze tak 🤪

Ale denerwujące jest to że facetowi to się wszystko należy 🤪 a gdzie w tym wszystkim jest kobieta? Bo jednak matka dalej jest kobieta.

Mam takich znajomych ( dalsi znajomi )
On ma swoje hobby ( sporo ich ma ) dwójkę maluchów on realizuje te swoje hobby a jak ma zostać z dzieciakami bo ona chce sie wyrwac i zrobić cos dla siebie to max godzinę dwie bo on nie zostanie dłużej sam z dziećmi. Nie mają za bardzo pomocy od rodziny ( wyprowadzili sie dalej dużo dalej ).
I jeszcze jej mówi że chyba czasu nie potrafi sobie zorganizować ( ona siedzi w domu).

Jakby to był mój mąż to ciężki byłby jego los 🤪🤪🤪
Też znam taką parę. Ale myślę, że u nas tak nie będzie. Jednak dziś zostałam sama, zobaczymy o której mąż zląduje w domu 😅
A ja od zawsze lubiłam towarzystwo 🤪
Ja to taka towarzyska jestem ☺️☺️
Buzia mi się nie zamyka/ ła 🤪☺️

W pracy jak miałam " ciche dni " to już każdy wiedział że coś się zadziało i lepiej mnie nie zaczepiać.
A jakby nie było towarzystwo się wykruszyło z znajomych tylko my mamy małe dzieciątko każdy ma dzieciaki można rzec że dorosłe czekać jak zostaną dziadkami 🤪 (znajomi).
Spotkać się towarzysko czy pogadać w pracy to i ja lubię. Ale jeśli chodzi o taką samotność na codzień to lubię bardzo, zająć się swoimi sprawami, poczytać, ponieodzywać się (u mnie w pracy zawsze był duży harmider, w domu chciałam ciszę).

Jeśli chodzi o Kuby domniemanego zęba, to udało mi się spojrzeć na dziąsła i nic tam nid widzę. Mniej się ślini niż np. tydzień temu. Chyba jednak na razie nic się tam nie dzieje.

Hejo.
Nocka udana i wstaliśmy po 7:30 :). Słoneczko świeci choć jest chłodnawo póki co :).
@MamaM. No i super :). Ja tez jakoś bardzo nie odczułam zmian przy 1 ;) i kolejnych 🤭. Choć ciagle każdy pyta jak ja ogarniam to moje przedszkole.
@martimo zgadza się masz prawo czuć się samotna. Każda z nas jest inna i kazda z nas czuje inaczej. I tak jak pisałam fajnie znaleźć złoty środek by znaleźć spokój i radość.
@Józia89. Gratki ząbka.
A jesli chodzi o pępkowe to ja bym nie chciała by % były przy noworodku także ciesze sie, że spotkał się z przyjaciółmi. Mój na szczeście robił to w małym gronie i z małą ilością % i tylko przy 1. Bo przy kolejnym musiał być z dziećmi 😁.
A jesli tych znajomych gdzie on z dziećmi długo nie zostanie 😱, a realuzuje siebie... no cóz pozwoliła na to, to tak ma..

Kurde muszę popatrzeć jak to ja tam pisałam. Wiem, że miałam 100% , teraz 60% wypłacane będę miała, a mój mąż miał dwa tygodnie urlopu tacierzynskiego. Muszę poczytać w takim razie dokładniej 😅

reklama
Kurde muszę popatrzeć jak to ja tam pisałam. Wiem, że miałam 100% , teraz 60% wypłacane będę miała, a mój mąż miał dwa tygodnie urlopu tacierzynskiego. Muszę poczytać w takim razie dokładniej 😅
Słyszałam, że podobno wyrównają Ci do 70 % :). Tylko nie wiem na ile w tym prawdy 🙈

Do góry