reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

No pewnie ze tak 🤪

Ale denerwujące jest to że facetowi to się wszystko należy 🤪 a gdzie w tym wszystkim jest kobieta? Bo jednak matka dalej jest kobieta.

Mam takich znajomych ( dalsi znajomi )
On ma swoje hobby ( sporo ich ma ) dwójkę maluchów on realizuje te swoje hobby a jak ma zostać z dzieciakami bo ona chce sie wyrwac i zrobić cos dla siebie to max godzinę dwie bo on nie zostanie dłużej sam z dziećmi. Nie mają za bardzo pomocy od rodziny ( wyprowadzili sie dalej dużo dalej ).
I jeszcze jej mówi że chyba czasu nie potrafi sobie zorganizować ( ona siedzi w domu).

Jakby to był mój mąż to ciężki byłby jego los 🤪🤪🤪
Też znam taką parę. Ale myślę, że u nas tak nie będzie. Jednak dziś zostałam sama, zobaczymy o której mąż zląduje w domu 😅
A ja od zawsze lubiłam towarzystwo 🤪
Ja to taka towarzyska jestem ☺️☺️
Buzia mi się nie zamyka/ ła 🤪☺️

W pracy jak miałam " ciche dni " to już każdy wiedział że coś się zadziało i lepiej mnie nie zaczepiać.
A jakby nie było towarzystwo się wykruszyło z znajomych tylko my mamy małe dzieciątko każdy ma dzieciaki można rzec że dorosłe czekać jak zostaną dziadkami 🤪 (znajomi).
Spotkać się towarzysko czy pogadać w pracy to i ja lubię. Ale jeśli chodzi o taką samotność na codzień to lubię bardzo, zająć się swoimi sprawami, poczytać, ponieodzywać się (u mnie w pracy zawsze był duży harmider, w domu chciałam ciszę).

Jeśli chodzi o Kuby domniemanego zęba, to udało mi się spojrzeć na dziąsła i nic tam nid widzę. Mniej się ślini niż np. tydzień temu. Chyba jednak na razie nic się tam nie dzieje.

reklama
Hejo.
Nocka udana i wstaliśmy po 7:30 :). Słoneczko świeci choć jest chłodnawo póki co :).
@MamaM. No i super :). Ja tez jakoś bardzo nie odczułam zmian przy 1 ;) i kolejnych 🤭. Choć ciagle każdy pyta jak ja ogarniam to moje przedszkole.
@martimo zgadza się masz prawo czuć się samotna. Każda z nas jest inna i kazda z nas czuje inaczej. I tak jak pisałam fajnie znaleźć złoty środek by znaleźć spokój i radość.
@Józia89. Gratki ząbka.
A jesli chodzi o pępkowe to ja bym nie chciała by % były przy noworodku także ciesze sie, że spotkał się z przyjaciółmi. Mój na szczeście robił to w małym gronie i z małą ilością % i tylko przy 1. Bo przy kolejnym musiał być z dziećmi 😁.
A jesli tych znajomych gdzie on z dziećmi długo nie zostanie 😱, a realuzuje siebie... no cóz pozwoliła na to, to tak ma..

@Józia89. Brawa dla malutkiej! 🤩🤩🤩

Zadałam mężowi pytanie, czy on miał pępkowe. Nie pamięta 🙈 mi się wydaje, że coś tam się spotykał, ale na pewno bez wielkiej popijawy bo nie ma zwyczaju nadużywać 😉

@MamaM. Nowy rodzicielski to jest takie coś, że został przedłużony z dotychczasowych 32 do bodaj 41 tygodni - jest 9 tygodni więcej. Jednak te 9 tygodni przysługuje drugiemu z rodziców, zazwyczaj to będzie tata. Jeśli złożyłaś wniosek o rodzicielski w pełnym wymiarze 32 tygodni, to wyłącznie ojciec dziecka będzie mógł wykorzystać te 9 tygodni rodzicielskiego i otrzyma wówczas zasiłek w wysokości 70%. Nowe przepisy wynikają z dyrektywy work life balance i mają na celu zachęcenie tatusiów do włączenia się w opiekę nad potomstwem 🙂

Jeśli chodzi o samotność, to ja zawsze uwielbiałam być sama, zawsze znalazłam sobie zajęcie. To, co zobaczyłam wcześniej, czego doświadczyłam a czego nie, to osobna bajka. Ja już nawet nie tęsknię do wolności. Ale odkąd Kuba jest na świecie, lubię mieć obok kogoś, z kim mogę tę opiekę dzielić. Tak, żebym mogła go oddać na 10 minut i pójść spokojnie do łazienki.
Kurde muszę popatrzeć jak to ja tam pisałam. Wiem, że miałam 100% , teraz 60% wypłacane będę miała, a mój mąż miał dwa tygodnie urlopu tacierzynskiego. Muszę poczytać w takim razie dokładniej 😅

Kurde muszę popatrzeć jak to ja tam pisałam. Wiem, że miałam 100% , teraz 60% wypłacane będę miała, a mój mąż miał dwa tygodnie urlopu tacierzynskiego. Muszę poczytać w takim razie dokładniej 😅
Słyszałam, że podobno wyrównają Ci do 70 % :). Tylko nie wiem na ile w tym prawdy 🙈

Dwa tygodnie tacierzynskiego to zupełnie inny urlop. A ty złóż wniosek do pracodawcy o wyrównanie do 70% 🙂

A czemu masz 100 + 60? Nie składałaś o całość urlopu od razu czy nie zmieściłaś się w 21 dniach? Ja złożyłam od razu o rok urlopu i mam od początku wypłacane 80% ((100+60)÷2=80), a ponieważ od 26 kwietnia zamiast 60 jest 70% no to złożyłam o naliczanie zasiłku w wysokości 81,5% ((100+70)÷2=81,5)

Ostatnia edycja:
Dwa tygodnie tacierzynskiego to zupełnie inny urlop. A ty złóż wniosek do pracodawcy o wyrównanie do 70% 🙂

A czemu masz 100 + 60? Nie składałaś o całość urlopu od razu czy nie zmieściłaś się w 21 dniach? Ja złożyłam od razu o rok urlopu i mam od początku wypłacane 80% ((100+60)÷2=80), a ponieważ od 26 kwietnia zamiast 60 jest 70% no to złożyłam o naliczanie zasiłku w wysokości 81,5% ((100+70)÷2=81,5)
Ja też tak mam 🤪... czyli lepiej było wziąć 100+60 ;)

No tak. A tym co mieli 60 to dostaną 70 :)
Ale tego nie można było przewidzieć, zawsze jak wprowadzają takie zmiany w przepisach to szczegóły nie są wcześniej znane.
Np. teraz z tych dodatkowych 9 tygodni będą mogli skorzystać rodzice mający prawo do urlopu w sierpniu zeszłego roku, nawet jeśli obecnie ten urlop już im się skończył - bo tak długo prawodawca zwlekał z wprowadzeniem zmian w życie, a ten termin był narzucony odgórnie.

reklama
Do góry