reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Czy udało Ci się coś ustalić? Mój pracodawca zwleka a w ZUS urzędniczka nie wiedziała (bez komentarza). Też jestem na 100+60...
Ale z czym zwleka pracodawca? Jak duży jest twój zakład pracy? Chodzi mi o to, skąd masz przelew - od pracodawcy czy bezpośrednio z zus? Jak od pracodawcy to u niego składasz wniosek, a jak od zus to proponuję bezpośrednio u nich. Należy ci się 70%.

reklama
A
Masz pieluszkę? Ja w terenie przystawiam do piersi narzucam pieluszkę na ramię i jej zakrywam świat. Zje to odkrywam i niech wtedy podziwia jaki piękny jest świat ;).
Kochana mama ma racje tak duzych dzieci nie możemy trzymać w domu, bo potem dozna szoku. Skok skokiem , ale to trochę wymyślanie, żeby wtedy nie bodźcować. Dziecko dostosowuje się do codzienności. I np wychowane w totalnej ciszy będzie bało się dzwięków, to tak samo jak jest tylko wyłacznie w domu z rodzicami i nie słyszy i nie widzi innych ludzi/dzieci itp itd. Wychowanie dziecka to wyzwanie, ale trzeba to robić tak normalnie :). I wszystko bedzie ok
dzięki.
pieluchę wypróbuję, ale chyba musi być biała lub szara, lub po prostu bez wzorów :p bo w domu potrafi się za pieluchą oglądać jak leży na niej (pod głowę jej podkładam jak karmię na leżąco) 🙈

no też mi się wydaje, że trzeba jakoś to wyważyć. jeśli chodzi o hałas, to jak zaśnie jak zabita, to nic ją nie rusza, a hałasujemy normalnie po domu. na palcach to w sumie zdarza się, ale tylko jak usypianie zajęło w cholerę czasu... :p ale może trzeba przestać się przejmować

trafiłam na coś takiego
1683205978411.png

Ale z czym zwleka pracodawca? Jak duży jest twój zakład pracy? Chodzi mi o to, skąd masz przelew - od pracodawcy czy bezpośrednio z zus? Jak od pracodawcy to u niego składasz wniosek, a jak od zus to proponuję bezpośrednio u nich. Należy ci się 70%.
Nie chcą/nie umieja mi odpowiedzieć, czy mi się należy i jaki wniosek mam złożyc. Duży pracodawca, on mi wypłaca zasiłek. Sprawa jest o tyle skomplikowana, że podpadam pod przepisy przejściowe art 39 i art 40 (na 2 dzieci), więc chciałabym wiedzieć, czy życzą sobie, abym wnioskowała powtórnie o nierozpoczety jeszcze urlop. Znalazłam takie coś i wydaje mi sie, że jestem zarowno w sytuacji pani Katarzyny i męża pani Ewy ;) Link do: Urlopy macierzyński i rodzicielski. Stare zasiłki w nowej wysokości, ale na wniosek

Nie mam abonamentu, więc nie przeczytam - czy mozesz wkleić treść?
Te przepisy przejściowe to czego dotyczą, bo nie mam czasu szukać? A na pamięć paragrafów nie znam 😉

Załączniki

• 20230504_171807.jpg
    20230504_171807.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 35
No właśnie.. system nigdy nie chce dobra człowieka, chce pieniędzy.. :) Ja będę karmiła ile dadzą mi cyce mleka, dla mnie to najlepszy czas spędzony z córeczką, kocham to ♡
Ja też to lubię, od początku nawet jak miałam wrażenie że wszystko robię źle, to akurat czułam że karmienie mi wychodzi dobrze. A teraz uwielbiam ten szelmowski uśmiech po jedzonku 😄
(Na zdjęciu w tle bałagan, bo wciąż nie mam czasu dokończyć tego całego porządkowania 🙈)

Załączniki

• 20230504_175502.jpg
    20230504_175502.jpg
    982,8 KB · Wyświetleń: 34
Nie mam abonamentu, więc nie przeczytam - czy mozesz wkleić treść?
Te przepisy przejściowe to czego dotyczą, bo nie mam czasu szukać? A na pamięć paragrafów nie znam 😉
A to świnki, jeszcze kilka godzin temu pokazywali mi prawie całą treść, ale widocznie podbiłam odsłony i poukrywali.
Mam już udzielony urlop rodzicielski na dziecko mlodsze (pobieram 60%) i na starsze (jeszcze go nie zaczęłam), więc chyba powinnam napisać dwa wnioski: jeden o ustalenie nowej wysokości zasiłku na młodsze (art 39), drugi na ustalenie prawa i wysokości na starsze (art 40). Lepiej bym się czuła, gdyby ktoś kto pracuje z przepisami mi przytaknął a nie, że sama mam się wgryzac.

Załączniki

• Screenshot_2023-05-04-18-06-50-662_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg
    Screenshot_2023-05-04-18-06-50-662_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg
    269,8 KB · Wyświetleń: 23
reklama
A to świnki, jeszcze kilka godzin temu pokazywali mi prawie całą treść, ale widocznie podbiłam odsłony i poukrywali.
Mam już udzielony urlop rodzicielski na dziecko mlodsze (pobieram 60%) i na starsze (jeszcze go nie zaczęłam), więc chyba powinnam napisać dwa wnioski: jeden o ustalenie nowej wysokości zasiłku na młodsze (art 39), drugi na ustalenie prawa i wysokości na starsze (art 40). Lepiej bym się czuła, gdyby ktoś kto pracuje z przepisami mi przytaknął a nie, że sama mam się wgryzac.
Muszę doczytać. To rzeczywiście nieczęsta sytuacja. Ale jak na moje to wszystko Ci się należy. Weszły nowe przepisy i każdy, kto w danym momencie korzysta z urlopu/zasiłku, podlega tym przepisom. A co mówi artykuł, który czytałaś?

Do góry