reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

Ale z czym zwleka pracodawca? Jak duży jest twój zakład pracy? Chodzi mi o to, skąd masz przelew - od pracodawcy czy bezpośrednio z zus? Jak od pracodawcy to u niego składasz wniosek, a jak od zus to proponuję bezpośrednio u nich. Należy ci się 70%.
Nie chcą/nie umieja mi odpowiedzieć, czy mi się należy i jaki wniosek mam złożyc. Duży pracodawca, on mi wypłaca zasiłek. Sprawa jest o tyle skomplikowana, że podpadam pod przepisy przejściowe art 39 i art 40 (na 2 dzieci), więc chciałabym wiedzieć, czy życzą sobie, abym wnioskowała powtórnie o nierozpoczety jeszcze urlop. Znalazłam takie coś i wydaje mi sie, że jestem zarowno w sytuacji pani Katarzyny i męża pani Ewy ;) Link do: Urlopy macierzyński i rodzicielski. Stare zasiłki w nowej wysokości, ale na wniosek

reklama
Nie mam abonamentu, więc nie przeczytam - czy mozesz wkleić treść?
Te przepisy przejściowe to czego dotyczą, bo nie mam czasu szukać? A na pamięć paragrafów nie znam 😉

Załączniki

• 20230504_171807.jpg
    20230504_171807.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 38
No właśnie.. system nigdy nie chce dobra człowieka, chce pieniędzy.. :) Ja będę karmiła ile dadzą mi cyce mleka, dla mnie to najlepszy czas spędzony z córeczką, kocham to ♡
Ja też to lubię, od początku nawet jak miałam wrażenie że wszystko robię źle, to akurat czułam że karmienie mi wychodzi dobrze. A teraz uwielbiam ten szelmowski uśmiech po jedzonku 😄
(Na zdjęciu w tle bałagan, bo wciąż nie mam czasu dokończyć tego całego porządkowania 🙈)

Załączniki

• 20230504_175502.jpg
    20230504_175502.jpg
    982,8 KB · Wyświetleń: 37
Nie mam abonamentu, więc nie przeczytam - czy mozesz wkleić treść?
Te przepisy przejściowe to czego dotyczą, bo nie mam czasu szukać? A na pamięć paragrafów nie znam 😉
A to świnki, jeszcze kilka godzin temu pokazywali mi prawie całą treść, ale widocznie podbiłam odsłony i poukrywali.
Mam już udzielony urlop rodzicielski na dziecko mlodsze (pobieram 60%) i na starsze (jeszcze go nie zaczęłam), więc chyba powinnam napisać dwa wnioski: jeden o ustalenie nowej wysokości zasiłku na młodsze (art 39), drugi na ustalenie prawa i wysokości na starsze (art 40). Lepiej bym się czuła, gdyby ktoś kto pracuje z przepisami mi przytaknął a nie, że sama mam się wgryzac.

Załączniki

• Screenshot_2023-05-04-18-06-50-662_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg
    Screenshot_2023-05-04-18-06-50-662_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg
    269,8 KB · Wyświetleń: 26
A to świnki, jeszcze kilka godzin temu pokazywali mi prawie całą treść, ale widocznie podbiłam odsłony i poukrywali.
Mam już udzielony urlop rodzicielski na dziecko mlodsze (pobieram 60%) i na starsze (jeszcze go nie zaczęłam), więc chyba powinnam napisać dwa wnioski: jeden o ustalenie nowej wysokości zasiłku na młodsze (art 39), drugi na ustalenie prawa i wysokości na starsze (art 40). Lepiej bym się czuła, gdyby ktoś kto pracuje z przepisami mi przytaknął a nie, że sama mam się wgryzac.
Muszę doczytać. To rzeczywiście nieczęsta sytuacja. Ale jak na moje to wszystko Ci się należy. Weszły nowe przepisy i każdy, kto w danym momencie korzysta z urlopu/zasiłku, podlega tym przepisom. A co mówi artykuł, który czytałaś?

Muszę doczytać. To rzeczywiście nieczęsta sytuacja. Ale jak na moje to wszystko Ci się należy. Weszły nowe przepisy i każdy, kto w danym momencie korzysta z urlopu/zasiłku, podlega tym przepisom. A co mówi artykuł, który czytałaś?
Że powinnam tak zrobić a pracodawcą powinien sie zgodzić ;) Ale ciekawy może być przykład dla którejs z Was, bo chyba nie wszystkie już jesteście na rodzicielskim

Załączniki

• IMG_20230504_191653.jpg
    IMG_20230504_191653.jpg
    123,9 KB · Wyświetleń: 29
  • IMG_20230504_191713.jpg
    IMG_20230504_191713.jpg
    130,2 KB · Wyświetleń: 30
Że powinnam tak zrobić a pracodawcą powinien sie zgodzić ;) Ale ciekawy może być przykład dla którejs z Was, bo chyba nie wszystkie już jesteście na rodzicielskim
Właśnie dziś kadrowa mi powiedziała, że mogę zmienić w papierach, że chce to 9tyg dla męża. A jemu powiedzieli, że 70%.. żaden interes hehe

reklama
Dla mnie jako kadrowej to bardzo interesujące, dzięki - trochę się wgryzłam teraz i widzę, że trzeba uważać na to, co się składa. Do tej pory było pół roku 100% i pół roku 60%, a po nowemu będzie 20 tyg. 100% i 32 tyg. 70%.

Do góry