Hej dziewczyny
Dopiero teraz Was nadrobiłam. Uff
Ale się postów namnożyło
witam wszystkie nowe mamusie
Odpowiem Wam zbiorczo
Dziewczyny, jestem mocno zestresowana, udało mi się zapisać do lekarza na środę. Co polecacie na zmniejszenie stresu? Bo zauważyłam że jak się denerwuję to brzuch się spina i robi się twardy, bardziej boli. Piję melisę, ale nie czuję żeby pomagała...
Muzyka relaksacyjna. Cały dzień mam puszczoną składankę
naprawdę mnie uspokaja.
Dziewczyny, w którym tygodniu najlepiej widac cos na usg, w sensie bardziej chodzi mi o bicie serca, przy jakiej becie czy tygodniu ciąży powinno ono byc ?
Serce MUSI już być gdy zarodek ma powyżej 6 mm.
Zwykle serduszko pojawia się między skończonym 5 tygodniem, a 6. Ale różnie to z owulacją bywa. Dlatego uznaje się kryterium rozmiarowe, a nie na podstawie wieku ciąży
Dziewczyny, wyszła mi opryszczka na wardze. To nie pierwszy raz, w ciągu ostatniego roku miałam ją kilka razy, zawsze pacyfikowana acyklowirem w tabletkach, miejscowo olejek z drzewa herbacianego. Z tego co się jednak orientuję, leków przeciwwirusowych nie powinno się stosować przed 10 tygodniem. Czy któraś z was ma podobne doświadczenia z poprzednich ciąż?
O ja się też chętnie dowiem, bo też często mam opryszczki na ustach
Mi też wyszła. W aptece Panie dały mi maść, która jest bezpieczna w ciąży. Nazywa się "Erazaban". Taka czerwona.
W ulotce też była informacje, że można stosować w ciąży. Jednak w myśl zasady, że "przed zastosowaniem każdego leku kobieta w ciąży powinna się skonsultować z lekarzem" zapytałam rodzinnej i jak najbardziej zaleciła smarować. Potem ginekolog potwierdził. Nie powinno się stosować doustnych leków na opryszczkę
Dzien zaczynam od kolejnego zastrzyku z neoparinu :-( kolejny sinior do kolekcji
Poproś może lekarza o wypisanie Clexane, są ostrzejsze igły i nie robią się tak bardzo siniaki
mam porównanie, różnica kolosalna
A propo heparyny, ja nie wiem co ten mój chlop wczoraj zrobił, ale trzy razy mi igłę wbijał. Źle złapał na początku, później możliwe za ja się ruszyłam, bo mnie zabolało i trzeci raz to już masakra, cały zastrzyk bolał i po wyciągnięciu też
Mam nadzieję że przywyknę do tego jakoś, albo się wkoncu przełamie i sama sobie będę robiła te zastrzyki.
Czasami trafi się igła tempa i jest problem z wkłóciem
obstawiam, że to nie wina męża, ani Twoja
Niektórzy kupują najcieńsze igly w aptece i zmieniają końcówkę
Czy któraś z was wie jak liczyć cykl w którym nastąpiło poronienie? Zaczęłam liczyć pdc od najniższej temperatury no i wypadałoby ze jestem teraz w 33 dniu ciąży. Tylko betę miałam dość już wysoka 5tys w 26 dniu ciąży. Wiec może jednak coś inaczej.
Taki cykl się liczy jak miesiączkę. Czyli pierwszy dzień poronienia (żywej krwi) to pierwszy dzień cyklu