reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

Ja właśnie nie znam się na tych szczegółach :( mówiłam pediatrze ze chce szczepić na wszystkie, czyli tez te zalecane, ale nic mi więcej nie powiedzano i szczepie tym co mi dają...

A ja właśnie się zorientowałam ze kupka mojego Jaśka jest śluzowata strzelająca...Bo wcześniej rozumiałam tego określenia. Już nie pamietam kiedy była „ jajecznica”. Trochę spanikowałam, ale w sumie nie ma żadnych innych objawów alergii... muszę go bardziej poobserwować.

U Was to jest jeszcze inaczej, bo wczesniaki maja 5w1 refundowana. Najlepiej zadzwonic do przychodni i z pielegniarka od szczepien pogadac. U bas wszystko jest za free. I po 8 tygodniu szczepia 6w1, pneumo, menigo i rota. 3 wkłucia i do picia rota.

reklama
Ci tam się dzieje? Mała daje popalić?

U nas było karmienie o 22 a potem 2:31 az mąż się zdziwił że troszkę dała niunia nam spać. Potem też zjadła i już została u nas w łóżku. czasem te 3/4godzinki a człowiek od razu inaczej wstaje i ma siłę.
Daj spokój, już dostaje pierdolca...
A jakie sa wasze zdania nt szczepien?
Mamy termin na 21 stycznia, ogolnie mielismy szczepic ale maz co raz wiecej czyta nt i widze ze jest przekonany aby jednak nie szczepic...
Sama juz nie wiem
Ja szczepiłam teraz tą 6w1, pneumok i teraz mam receptę na Rota muszę wykupić

Delicol już dostają, probiotyki, bobotic na wzdęcia no już wszystko jest. Vit D zmieniłam na vigantol. Dziewczyny skończyły właśnie 6 tygodni. Pediatra tak jak się spodziewałam przepisał debridat. Ogólnie dziewczyny zdrowe, nic im nie dolega poza gazami. Wyglada na to ze trzeba będzie przetrwać i poczekać aż im układ pokarmowy trochę zacznie lepiej pracować, ale wrzaski w stereo dają w kosc. Dziś mam urodziny i jak zobaczyłam SMS z życzeniami to teoche mi zajęło pokapowanie się o co chodzi po dzisiejszej nocy.
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin

Hej dziewczyny!
Podczytuje Was ale jakos nie odpisuje.
U nas jakos leci, tzn. byloby ok gdyby nie przeziebienie malego , ma straszny katar, biegunke, ochrypniety jest. Bylismy u lekarza i nic nie mozna zrobic......
Wiem ,ze ktoras z Was pisala o inhalacjach, jak robicie je takim msluszkom? Chcialabym jakos ulzyc Milankowi ale nie wiele noge zrobic, daje sol fizjologicxna do noska i to wsio. Oby szybko przeszlo. To juz drugie przeziebienie u niego :(

@Ewela2805 pytalas o skok rozwojowy u mojego wczesniaka: otoz nie zauwazylam by mial jakis skok, chyba poza tym, ze pojawily sie u niego lzy a wczesnuej nie bylo. I tak jakby slina, nie robi jeszcze baniek ;) Glowke zaczyna dzwigac. Nie usmiecha sie jeszcze swiadomie ale wodzi juz oczami za czyms, lub kims, wpatruje sie w cień np.na scianie czy swiatlo.
Urodzil sie z waga 2050g teraz ma ponad 2 miesiace( ur.11.10.) I wazy juz 4620g takze przybiera bardzo duzo moxna powiedziec, a karmie tylko piersia.
A twoja malutka hak tam? Powiem ci,ze jak czytalam jak marudzi, placze, jrst niespokojns i nic jej nie pasuje to jakbym czytala o sobie i swoim pierwszym synu Julianie.....o matko jskie ja mialam przeboje, w dzien to mial tylko drzemki krociotkie, zdazylam np.zrobic sniadanie ale zjesc to juz nie, to pitem go wozilam w wozku , spiewalam i jadlam w jednym czasie . Niewyspana nieogarnieta, jak zoombi, uffff bylo ciezko. Ciagle plakal i ciagle byl niezadowolony, pamietam ten wzrok jakby nieszczesliwe dziecko. I kolki mial od 19-23 krzyk. Wszystko minelo. Jest zdrowym, wesolym, wygadanym 5 -cio latkiem . Musisz to przezyc, wytrzymac, niektore typy tak maja. ;) :/
Na pocieszenie ci powiem, ze moj drugi syn odpukac calkiem inny. ;)
@majacyr @springflower jak wasze wczesniaki?

Aaaaa i pisalyscie kiedys ,ze psmpersy zielone zawodza...hmmm mysle, mam i sobie chwale bardzo. Do czasu, wczoraj uzylam pierwszy raz pamkow2 , ktore zreszta dostalismy w prezencie. Patrze, jakies dziwne z wygladu , calkiem inne. I sue okazalo,xe to sa inne! Pamperrs baby dry a nie Pampers premium protecion! I nie sa takie fajne, jakby mokre. A te premium sa super!!!! Takze popol.lece po premium :)
Takze sa rozne pampersy widac, trzeba uwazac.

Pozdr. :)
U nas jak to mówią stabilnie tzn. byliśmy w tym tygodniu u neurologa, Mati się kręcił w jedną i drugą stronę, jedną ręką złapał rurkę od leżanki, drugą próbował skubnąć lekarzowi stetoskop.
Głowę lekko dźwiga, najlepiej trzyma w pionie na rękach, neurolog powiedział, że ma jeszcze czas.
Jak płacze to pojawiają się łezki, robi bańki ze śliny,nawija po swojemu, uśmiecha się, okłada i przewraca pluszowe zabawki, wędruje po poduszce w poszukiwaniu cyca jak wstanę z łóżka.
Ogólnie jest kochany i spokojny,choć 3/4dnia na rękach.
Niestety pomimo probiityków i dekikolu są dni spokojne i dni, że pręży się, stęka trochę płacze i robi brzydkie kupy.
Byliśmy wczoraj u chirurga, wodniaki się wchłaniają, ale zbiera mu się wydzielina i mamy odciągać siusiaka, aby nie było stulejki.
Odmawia picia mego mleka z zamrażarki, drze się i odpycha butelkę(ostatnio non stop na cycu wisiał i nie miałam jak mu odciągnąć to jak spróbował z zamrażarki to masakra.
Wkurzyłam się i wylałam do zlewu zapasy z października (w sumie prawie 7litrów było[emoji87][emoji86][emoji85]) zostawiłam tylko woreczki z grudnia,bo może konsystencja mleka od października się zmieniła i mu nie pasuje.

U nas jak to mówią stabilnie tzn. byliśmy w tym tygodniu u neurologa, Mati się kręcił w jedną i drugą stronę, jedną ręką złapał rurkę od leżanki, drugą próbował skubnąć lekarzowi stetoskop.
Głowę lekko dźwiga, najlepiej trzyma w pionie na rękach, neurolog powiedział, że ma jeszcze czas.
Jak płacze to pojawiają się łezki, robi bańki ze śliny,nawija po swojemu, uśmiecha się, okłada i przewraca pluszowe zabawki, wędruje po poduszce w poszukiwaniu cyca jak wstanę z łóżka.
Niestety pomimo probiityków i dekikolu są dni spokojne i dni, że pręży się, stęka trochę płacze i robi brzydkie kupy.
Byliśmy wczoraj u chirurga, wodniaki się wchłaniają, ale zbiera mu się wydzielina i mamy odciągać siusiaka, aby nie było stulejki.
Odmawia picia mego mleka z zamrażarki, drze się i odpycha butelkę(ostatnio non stop na cycu wisiał i nie miałam jak mu odciągnąć to jak spróbował z zamrażarki to masakra.
Wkurzyłam się i wylałam do zlewu zapasy z października (w sumie prawie 7litrów było[emoji87][emoji86][emoji85]) zostawiłam tylko woreczki z grudnia,bo może konsystencja mleka od października się zmieniła i mu nie pasuje.
I tak super, że masz takie zapasy :) Ja nie daje rade maluszkowi nic odciągnąć, muszę go dokarmiać mm :( pierwsze dwa razy w dzień ok, a potem mam coraz mniej, sprawdzam laktatorem i faktycznie wypija ile może, nawet kropli nie odciagam. A w nocy nie śpi mi do 2,3 nie mam już prawie nic, pije dużo tego mm i wymiotuje, w brzuszku mu się przelewa i dlatego pewnie ma takie problemy żeby usunąć :( daje mu osłonke w południe i wieczorem dicol, nie wiem może powinnam coś wiecej? Narazie nie pomaga, może pomoże jak będę dłużej ten dicol będę stosować bi to dopiero 3 dzień. Już powoli opadam z sił :(

U nas tez podobnie sa dni brzuszkowe lepsze i gorsze. Ja wczoraj zamroziłam pierwsze mleko ciekawa jestem czy będą chciały je jeść.

I tak super, że masz takie zapasy :) Ja nie daje rade maluszkowi nic odciągnąć, muszę go dokarmiać mm :( pierwsze dwa razy w dzień ok, a potem mam coraz mniej, sprawdzam laktatorem i faktycznie wypija ile może, nawet kropli nie odciagam. A w nocy nie śpi mi do 2,3 nie mam już prawie nic, pije dużo tego mm i wymiotuje, w brzuszku mu się przelewa i dlatego pewnie ma takie problemy żeby usunąć :( daje mu osłonke w południe i wieczorem dicol, nie wiem może powinnam coś wiecej? Narazie nie pomaga, może pomoże jak będę dłużej ten dicol będę stosować bi to dopiero 3 dzień. Już powoli opadam z sił :(
Delicol daje się do każdego karmienia jeśli ma pomagać. Ja w nocy tylko odpuszczam ale one mi jedzą raz późnej rano i wtedy już daje delicol.

reklama
@majacyr super że Mati tak ciągnie cyca, może przestawi się i będzie tylki z piersi chciał mleczko.

U nas noc super, zasnął przed 22 po zrobieniu wielkiej kupy, która wypłynęła na plecy [emoji23][emoji23][emoji23], pobudka ok 2 jadł godzinę. Później wsteo 6:30 więc rewelacja.

Wczoraj spakowałam część prezentów, dziś może uda mi się resztę.

W niedzielę mój starszak ma 7 urodziny, jutro będę piekła tort, a mąż z dziećmi ubiorą choinkę. Może wreszcie poczuję klimat świat, bo narazie w ogóle nie czuję

Do góry