reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

Ale niska hemoglobina! :o u nas pewnie byś już miała przetaczaną krew... a nie czujesz ten anemii? Jakieś osłabienie, blada skóra? Mam nadzieje, ze żelazo u Ciebie zadziała :)

Tez w końcu zdecydowałam się na spacer. Już bez werandowania bo i tak mała już wychodziła dwa razy z domu, co prawda w foteliku i była może 2min na dworze miedzy samochodem a budynkami, ale zawsze coś. Spacer trwał 10min, dzisiaj postaram się wyjść na jakieś 20min :)

Body na długi rekaw + polspiochy lub body na krótki i pajacyk. Jak nie śpi to tak jest cały czas, jak śpi to ją daje w rożek ale nie jest ścisłe opatulona, tylko tak do pasa. W domu mamy 21 stopni :)

Gratulacje!!! Piękny opis porodu! Jak go czytałam to się wzruszyłam i znowu zaczęłam strasznie załowac, ze u mnie musiała być cesarka... ;(
Jakie imię będzie miała Malutka?

Delicol na nietolerancję laktozy, chociaż ja daje bez robienia testów. Byliśmy wczoraj u pediatry i mówiłam ze mała miała bóle brzuszka i wodniste kupki i daje delicol to pochwaliła.
Jest to enzym laktaza, dajesz przed każdym karmieniem.
A espumisan to na wzdęcia, podajesz wtedy jak juz boli brzuszek.

Espumisan po skończonym miesiącu, wcześniej nie powinno się dawać :)

Ja miałam mieć podawana oksytocynę, żeby wywołać skurcze przed cc, ale okazało się ze mam 6cm rozwarcia i z tego zrezygnować. Ponoć skurcze i rozwarta szyjka są dobre tez dlatego ze potem łatwiej odchody poporodowe odchodzą jak było rozwarcie i większe szanse na późniejszy porod SN :)

Gratulacje!! Piękne imię :)

U mnie tez długo trzymał się kikut, w końcu położna kazała zastosować stara szkole i używać spirytusu 96%. I faktycznie 1,5dnia używania i wczoraj w nocy kikut odpadł, także ładnie ten spirytus wysuszył :)
No strasznie słaba jestem byłam dziś po wyniki mam brać przez 2 miesiące żelazo 3 razy dziennie i później na badania ż krwi

Dziewczyny które karmią mm czy wasze dzieci ulewaja moja ostatnio strasznie zaczęła ulewac a raczej zwracać zmienilam mleko na hipp bio myślicie że to przez zmianę mleka??

reklama
No strasznie słaba jestem byłam dziś po wyniki mam brać przez 2 miesiące żelazo 3 razy dziennie i później na badania ż krwi

Dziewczyny które karmią mm czy wasze dzieci ulewaja moja ostatnio strasznie zaczęła ulewac a raczej zwracać zmienilam mleko na hipp bio myślicie że to przez zmianę mleka??
U nas maly tak chlustal i po przejsciu na hippa mu przeszlo. Co prawda ulac ulewa mu sie jeszcze, ale nie sa to wymioty, jak bylo przedtem, ze az szlo mu nosem, raczej taka strużką kacikiem wyplywa.

@Naan34 gratulacje!

Dzisiaj o 8.50 przyszedł na świat Adrian:) 3590, 58 cm, 10 pkt. Więcej napiszę jak troszkę odpocznę.

Udało się!! A już traciłam nadzieje na sn:)
Gratulacje! Super, że urodziłaś tak jak chciałaś[emoji173]
Może i ściągnij trochę mleka na wieczór. Jak będzie taka sytuacja to co szybko nakarmisz. U mnie to działało w identycznej sytuacji.
Właśnie nie chcę dawać butelki, bo przy starszych jak poznali smak butli to był koniec kp. Jeszcze się pomeczymy. Jak będzie przybierał na wadze to damy radę to przetrwać.[emoji4]
Dziewczyny opiszę Wam moją przygodę z plantacja i od razu proszę na koniec o radę.

Na sali pogodowej nie dali mi małej do kangurowania golasa. Obraną położyli koło mnie i położną powiedziała że zaraz wróci i mi pomoże. Z pomocą mamy więc na czuje przystawilam mała i ładnie ssała siarę. Już na początku przygody z oksy zaczęło mi ciągnąć z piersi więc się nie martwiłam że jest pusto. Po 2 godzinach gdzieś mi ja zabrali żeby umyć samą główkę bo była mocno poruszona zaschnieta krwią. Długo mi jej nie oddawali bo akurat kapeli też inne noworodki.
Na sali sama mała przystawilam, kładąc ja na łóżku i leżeć obok niej bo tylko na ten pomysł wpadłam. Mała bardzo ładnie ciumkala i do 22 następnego dnia była tylko na moim mleku. Wtedy zaczęły się problemy z usypianiem. Mała się dała A ja się bałam że robię jej jakąś krzywdę. Poszłam z nią na ramkach do położnych gdzie wredna baba wydała się na mnie ze mam ja w łóżeczku wozić i że to jest krzyk głodowy. Zabrały mi dziecko i kazały przyjść z lozeczkiem. Jak wróciłem to ma szczęście tamta sobie poszła i inna babka zaczęła się nami zajmować. Po nie udanych próbach uspokojenia powiedziała żeby dać mm. W między czasie obgadały babkę od plantacji że na głupoty wciska i nie chcemy mm. Mała rzuciła się na mleko. Zjadła troszkę i.piszla spać. Od tej pory przy kolejnych 2 kamieniach po piersiach (15 min kazda) dawałem mm i młoda spała. Przy 3 karmieniu zasnęła już po samych piersiach i tak kilka karmię minęło. Potem znowu okres dopajania. Półtora dnia do wypisu znowu jadła tylko pierś. W domu do tej pory dostała tylko 2 razy mm.
W domu się nagle okazało że mam poranione sutki. Oprócz tego piersi nie były twarde ani bolące. Zaczęło mi z nich samoistnie kąpać mleko. Musiałam przejść na laktator. Po 1 dniu prawy sutek wrócił do normy i zaczęłam nim karmić. Lewy dalej był odciagany. Z jednej piersi siagalam od 40 do 50 mil. Od tej nocy zaczęłam karmić też lewą piersią. Od dwóch dni bardzo mi cieknie z piersi. Spałam z cyckami na wierzchu żeby je wietrzyć. Na prześcieradło wielką plama. Zaspany ubrałem koszulkę i poszłam siku. Zanim usiadłam na kibelku, miałam mega zalana koszule. Pojawił mi się guzek koło pachy prawej. Zaczynam mieć te cyrki obolałe. Czy to jest normalne? Jak sobie z tym radzić.
Zgrubienie pomasuj przed i w trakcie karmienia, najlepiej jeszcze przed zrobić ciepłe okłady. A to, że mleczko leci to normalne. Przy starszych dzieciach musiałam spać w biustonoszu bo leciało. Teraz nie mam tego problemu. Śpię bez biustonosza, trochę mleka wycieka, ale nawet nie czuć mokrej koszuli, tylko plamy są. Nie mogę spać w staniku bo mnie bolą brodawki.

Ja też biorę żelazo 2x dziennie..

Moja ulewała jakoś parę dni temu przez 2-3 dni non stop i znów plakala że głodna. I wtedy kolki miała, odkąd daje krople już nie ulewa albo dzięki kroplom albo przeszło samo nie wiem

Moja córka właśnie zjadła swoją pierwszą całą porcję 80ml z butelki Medela Calma [emoji7] Na dziś miałam normalnie termin, i myślę że spróbuje i zjadła wszystko bez trudu i nerwów jak tydzień temu kiedy nawet 2ml nie potrafiła zjeść z niej [emoji7]

Szkoda że nie mam już mleka bo widzę że ma teraz siłę.. Nie odciagalam już baaardzo długo mleka (ponad tydzień).. a urodzilam ponad miesiac temu.. No cóż....

reklama
Dzisiaj o 8.50 przyszedł na świat Adrian:) 3590, 58 cm, 10 pkt. Więcej napiszę jak troszkę odpocznę.

Udało się!! A już traciłam nadzieje na sn:)
Super, długaśny chłopak :) Mam nadzieję, że poród przebiegł sprawnie.
Co do karmienia piersią i stanika to na początku powinno się być cały czas w staniku, nawet spać w nocy....
Mam Medela - Bravado do spania, jest bardzo wygodny.
Link do: Biustonosz do spania

Do góry