reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

Uff. Dzięki za pociechę, bo wiem, że nie uda mi się uniknąć tej paniki ;)

Każdy wynik musi być autoryzowany, czyli podpisany przez diagnostę laboratoryjnego. Nie tylko grupa krwi :)
Aż sprawdziłam z ciekawości w rozporządzeniu ministra zdrowia o leczeniu krwią (czyli u pewnego źródła;)) jak powinien wyglądać wynik grupy:
Zobacz załącznik 906494
U mnie na zajęciach z anestezjolog mówili ze Jaśka nie dają przed cc bo wpływa na dziecko :) ale może coś ziołowego Ci dali ??

reklama
Ok, ogólnie to rozporządzenie z potwierdzonym wynikiem grupy krwi weszło w tym roku.
Znalazłam takie coś w ginekologii po dyplomie (artykuly dla lekarzy) odnosnie tego rozporządzenia.

,,Wprowadza się obowiązek zlecania u każdego pacjenta, u którego planowana jest ewentualna transfuzja, dwukrotnego badania grupy krwi, po dwukrotnej identyfikacji pacjenta, czyli sprawdzeniu jego danych z dokumentem tożsamości i wyraźnym zapytaniu: „Jak się pan/pani nazywa?”. Mają być dwa skierowania na badanie grupy krwi, dwie próbki pobrane z dwóch niezależnych wkłuć przez dwie różne osoby w różnym czasie. W wyjątkowych sytuacjach można pobrać krew z wkłucia centralnego, ale wtedy już obowiązkowo muszą to zrobić dwie osoby, w odstępie czasu, po dwukrotnej identyfikacji pacjenta na podstawie dowodu tożsamości. W takich przypadkach zlecenie grupy krwi obowiązkowo ma dotrzeć do laboratorium w czasie pełnej obsady personelu – nie na dyżurze! Każdy odpis badania grupy krwi wydany z systemu lub pojedynczy wynik będzie opatrzony pieczątką: wynik niepotwierdzony. Dopiero grupa uzyskana z drugiego pobrania upoważnia do wydania wyniku potwierdzonego. Kiedy dysponujemy wynikiem niepotwierdzonym, istnieje obowiązek zamawiania krwi grupy 0 Rh(-) i osocza grupy AB dla każdego pacjenta, a dla kobiet w wieku rozrodczym – preparatów krwinek czerwonych pozbawionych antygenu z układu Kell. Ponieważ zapasy krwi 0 Rh(-) są bardzo ograniczone i brakuje jej dla pacjentów, którzy taką grupę posiadają, istnieje bezwzględny obowiązek zamawiania krwi grupy jednoimiennej, czyli koniecznego wykonania drugiego badania grupy krwi. A jak należy postępować z ciężarnymi? Pacjentki do porodu muszą również mieć dwukrotnie oznaczoną grupę krwi. Jeśli dysponują wynikiem uprzednio wykonanego badania, to jego kserokopię należy dostarczyć do laboratorium i zlecić równocześnie wykonanie drugiego oznaczenia. Kiedy brakuje jakiegokolwiek wyniku badania grup krwi, należy zlecić przedporodowo jej dwukrotne oznaczenie."

Tu link: Link do: Ginekologia po Dyplomie - Słowo wstępne

Uff. Dzięki za pociechę, bo wiem, że nie uda mi się uniknąć tej paniki ;)

Każdy wynik musi być autoryzowany, czyli podpisany przez diagnostę laboratoryjnego. Nie tylko grupa krwi :)
Aż sprawdziłam z ciekawości w rozporządzeniu ministra zdrowia o leczeniu krwią (czyli u pewnego źródła;)) jak powinien wyglądać wynik grupy:
Zobacz załącznik 906494

Z jakiego roku to rozporządzenie? Ja mam z 2016 z 1 ciąży, może stąd ta różnica :) zapytam najwyżej zrobię jeszcze raz z 2 próbek :)

My mamy i pralko-suszarkę i kupiliśmy później samą suszarkę - bez porównania...
U nas nie wejdzie osobno... Może gdybym coś z kuchnią kombinowala to może wtedy, ale tak nie ma szans:)
Kurcze zmartwilyscie mnie ta grupa... Jak się honorowo oddaje to chyba jest to potwierdzone, przecież za każdym razem badają....?
@Ewela2805 cudownie... Trochę zazdroszczę. Dasz radę, jesteś w dobrych rękach. A stres to chyba normalna reakcja przed nieznanym:)
@Paulianna89 święta racja. Każdej firmie zdarzają się wpadki i trzeba się z tym niestety pogodzić. I tak jest chyba ze wszystkim samochody, telewizory... Zawsze znajdzie się ktoś kto na bubel trafił.

reklama
U mnie na zajęciach z anestezjolog mówili ze Jaśka nie dają przed cc bo wpływa na dziecko :) ale może coś ziołowego Ci dali ??
Mówiła nam na szkole rodzenia, że hydroksyzynę mogą dać. Mam nadzieję, że dają, zadziała i zasnę :)

Z jakiego roku to rozporządzenie? Ja mam z 2016 z 1 ciąży, może stąd ta różnica :) zapytam najwyżej zrobię jeszcze raz z 2 próbek :)
Rozporzadzenie z 16.10.2017, obowiązuje od 07.11.17. też jeszcze zapytam w szpitalu :) ale nam się rzeczowa dyskusja wywiązała ;) i już wiadomo czemu tamten Twój wynik jest inny :)

Do góry