reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

reklama
Kurcze to moj gin o powtorce grupy krwi nic nie mówił. Wystarczył mu wynik z pierwszej ciąży.
Mój to w ogóle nic nie wiedział, nawet nie wiedział czy mam oznaczać tą grupę, żeby mieć jakikolwiek oryginał :oo2: Gdybym dzisiaj nie zobaczyła posta o tej lekarce co się burzy, że matki nie chcą wydać kasy na potwierdzony wynik to nic bym o tym nie wiedziała i w szpitalu mógłby być zonk. A tak się dopytam na spokojnie jak pojadę się zapisać na cc :) może im wystarczy to co mam :)

Dziewczyny, przecież wcale nie narzekacie... mówicie jak jest. Co mamy tutaj pisać, że jest cudnie i wspaniałe i same plusy tej ciazy? Pewnie, ciąża to cud i myśle, że każda jest z nas szczęśliwa, ze w niej jest, niemniej na końcówce bywa mniej lub bardziej uciążliwa... A kto zrozumie kobietę w ciąży lepiej niż inna kobieta w ciazy? [emoji106][emoji5]
Zgadzam się z Tobą w 100%. Ja to nigdy nie wiem co mam odpowiedzieć gdy ktoś się mnie pyta jak się czuję no bo nie będę tłumaczyć że mnie boli, ciągnie, zgaga, refluks, ból krocza i permanentne zmęczenie więc mówię tylko że czuje się dobrze, żeby nie było że tak narzekam, w sumie to tylko mężowi mówię jak faktycznie jest.

Myślę, że niektórzy lekarze mogą o tym potwierdzonym wyniku grupy krwi nie wiedzieć, jeśli np już nie praktykują w szpitalach, a nie przeczytali o tym rozporządzeniu.

Ja na licie rzeczy do porodu w moim szpitalu mam napisane, ze wynik krwi musi byc potwierdzony:
  • dowód osobisty,
  • karta ciąży,
  • potwierdzony wynik grupy krwi,
  • wynik morfologii krwi,
  • WR (VDRL), HIV, HBS, HCV,
  • wykonane pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży przesiewowe badanie krwi w kierunku cukrzycy,
  • wynik posiewu w kierunku GBS.
  • kapcie, szlafrok, ręczniki, przybory toaletowe, ubranka dla dziecka.

W moim szpitalu jest tylko informacja o grupie krwi.

DOKUMENTY

• dokument tożsamości, np. dowód osobisty

• karta przebiegu ciąży

• wyniki ostatnich badań: mocz, morfologia, HBS, WR, USG, grupa krwi, HCV, HIV, GBS (z pochwy i odbytu)

• opis ewentualnych konsultacji, jak np. kardiologiczna, okulistyczna.

• wypisy z wcześniejszych pobytów w szpitalu

Natomiast u mnie na stronie szpitala jest napisane, że wymagany jest oryginał (co jest wytluszczona czcionka napisane) grupy krwi i jesli ma sie ujemną to dodatkowo przeciwciała.
Moj lekarz caly czas pracuje w tym szpitalu, wiec nie wiem. Moze to zalezy od szpitala po prostu.

U mnie dokumenty są tak opisane:
Potrzebne będą:
  • własny plan porodu,
  • dowód osobisty,
  • karta przebiegu ciąży,
  • numer NIP pracodawcy, a jeśli masz swoją działalność gospodarczą to Twój NIP,
  • wyniki badań na grupę krwi, czynnik Rh i posiewu z pochwy,
  • jeśli masz ujemne Rh, konieczny jest wynik badania na obecność przeciwciał,
  • wszystkie badania USG z opisami,
  • badanie w kierunku WR (po upłynięciu 36 tygodnia ciąży), HIV, HBS oraz Toxoplazmozy,
  • karty wypisowe z ewentualnych pobytów w Szpitalu w trakcie trwania aktualnej ciąży,
  • zaświadczenia o wskazaniach do cięcia cesarskiego lub współistniejących chorobach w ciąży - jeśli jest taka potrzeba.

Natomiast u mnie na stronie szpitala jest napisane, że wymagany jest oryginał (co jest wytluszczona czcionka napisane) grupy krwi i jesli ma sie ujemną to dodatkowo przeciwciała.
Moj lekarz caly czas pracuje w tym szpitalu, wiec nie wiem. Moze to zalezy od szpitala po prostu.
U mnie tak samo: orginalny wynik grupy krwi. Mało tego, ja miałam badanie wykonywane noszac panieńskie nazwisko, lekarz mówił, że PESEL najważniejszy :)

reklama
Włozyli mi jakiś sznurek który ma jakieś rzeczy wytwarzać przez 12 godzin żeby zniszczyć macice z tego co zrozumiałam, po 12 godzinach mi dadzą kroplówke no i jutro urodzę, chyba że mała nie będzie znosila skurczy których ten sznurek wytwarza to cesarka..

Do góry