reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

Uff. Dzięki za pociechę, bo wiem, że nie uda mi się uniknąć tej paniki ;)

Każdy wynik musi być autoryzowany, czyli podpisany przez diagnostę laboratoryjnego. Nie tylko grupa krwi :)
Aż sprawdziłam z ciekawości w rozporządzeniu ministra zdrowia o leczeniu krwią (czyli u pewnego źródła;)) jak powinien wyglądać wynik grupy:
Zobacz załącznik 906494
U mnie na zajęciach z anestezjolog mówili ze Jaśka nie dają przed cc bo wpływa na dziecko :) ale może coś ziołowego Ci dali ??

reklama
Ok, ogólnie to rozporządzenie z potwierdzonym wynikiem grupy krwi weszło w tym roku.
Znalazłam takie coś w ginekologii po dyplomie (artykuly dla lekarzy) odnosnie tego rozporządzenia.

,,Wprowadza się obowiązek zlecania u każdego pacjenta, u którego planowana jest ewentualna transfuzja, dwukrotnego badania grupy krwi, po dwukrotnej identyfikacji pacjenta, czyli sprawdzeniu jego danych z dokumentem tożsamości i wyraźnym zapytaniu: „Jak się pan/pani nazywa?”. Mają być dwa skierowania na badanie grupy krwi, dwie próbki pobrane z dwóch niezależnych wkłuć przez dwie różne osoby w różnym czasie. W wyjątkowych sytuacjach można pobrać krew z wkłucia centralnego, ale wtedy już obowiązkowo muszą to zrobić dwie osoby, w odstępie czasu, po dwukrotnej identyfikacji pacjenta na podstawie dowodu tożsamości. W takich przypadkach zlecenie grupy krwi obowiązkowo ma dotrzeć do laboratorium w czasie pełnej obsady personelu – nie na dyżurze! Każdy odpis badania grupy krwi wydany z systemu lub pojedynczy wynik będzie opatrzony pieczątką: wynik niepotwierdzony. Dopiero grupa uzyskana z drugiego pobrania upoważnia do wydania wyniku potwierdzonego. Kiedy dysponujemy wynikiem niepotwierdzonym, istnieje obowiązek zamawiania krwi grupy 0 Rh(-) i osocza grupy AB dla każdego pacjenta, a dla kobiet w wieku rozrodczym – preparatów krwinek czerwonych pozbawionych antygenu z układu Kell. Ponieważ zapasy krwi 0 Rh(-) są bardzo ograniczone i brakuje jej dla pacjentów, którzy taką grupę posiadają, istnieje bezwzględny obowiązek zamawiania krwi grupy jednoimiennej, czyli koniecznego wykonania drugiego badania grupy krwi. A jak należy postępować z ciężarnymi? Pacjentki do porodu muszą również mieć dwukrotnie oznaczoną grupę krwi. Jeśli dysponują wynikiem uprzednio wykonanego badania, to jego kserokopię należy dostarczyć do laboratorium i zlecić równocześnie wykonanie drugiego oznaczenia. Kiedy brakuje jakiegokolwiek wyniku badania grup krwi, należy zlecić przedporodowo jej dwukrotne oznaczenie."

Tu link: Link do: Ginekologia po Dyplomie - Słowo wstępne

Uff. Dzięki za pociechę, bo wiem, że nie uda mi się uniknąć tej paniki ;)

Każdy wynik musi być autoryzowany, czyli podpisany przez diagnostę laboratoryjnego. Nie tylko grupa krwi :)
Aż sprawdziłam z ciekawości w rozporządzeniu ministra zdrowia o leczeniu krwią (czyli u pewnego źródła;)) jak powinien wyglądać wynik grupy:
Zobacz załącznik 906494

Z jakiego roku to rozporządzenie? Ja mam z 2016 z 1 ciąży, może stąd ta różnica :) zapytam najwyżej zrobię jeszcze raz z 2 próbek :)

My mamy i pralko-suszarkę i kupiliśmy później samą suszarkę - bez porównania...
U nas nie wejdzie osobno... Może gdybym coś z kuchnią kombinowala to może wtedy, ale tak nie ma szans:)
Kurcze zmartwilyscie mnie ta grupa... Jak się honorowo oddaje to chyba jest to potwierdzone, przecież za każdym razem badają....?
@Ewela2805 cudownie... Trochę zazdroszczę. Dasz radę, jesteś w dobrych rękach. A stres to chyba normalna reakcja przed nieznanym:)
@Paulianna89 święta racja. Każdej firmie zdarzają się wpadki i trzeba się z tym niestety pogodzić. I tak jest chyba ze wszystkim samochody, telewizory... Zawsze znajdzie się ktoś kto na bubel trafił.

reklama
U mnie na zajęciach z anestezjolog mówili ze Jaśka nie dają przed cc bo wpływa na dziecko :) ale może coś ziołowego Ci dali ??
Mówiła nam na szkole rodzenia, że hydroksyzynę mogą dać. Mam nadzieję, że dają, zadziała i zasnę :)

Z jakiego roku to rozporządzenie? Ja mam z 2016 z 1 ciąży, może stąd ta różnica :) zapytam najwyżej zrobię jeszcze raz z 2 próbek :)
Rozporzadzenie z 16.10.2017, obowiązuje od 07.11.17. też jeszcze zapytam w szpitalu :) ale nam się rzeczowa dyskusja wywiązała ;) i już wiadomo czemu tamten Twój wynik jest inny :)

Do góry