reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

Ja nawet nie mam zimowej, bo po zeszłym sezonie wyrzuciłam, żeby się zmobilizować do kupna (nienawidzę zakupow). Aktualnie chodzę w bluzie i pikowanym bezrękawniku... Patrząc na mojego psa to chyba jeszcze mega zimy nie będzie, a to jakieś chwilowe ochlodzenie:) chyba, że na stare lata zapomniał o wymianie futra... :-) :)
@Ewela2805 jak lekarz mówi, że jest ok to trzeba mu wierzyc:) zamartwianie się nie ma sensu.
@Balonsbalons zazdroszczę posprzątać chaty. Ja się miałam brać dzisiaj, ale głowa mi pęka i w ogóle nie mam weny na sprzatanie:(
@Tyna88 hehe wróg u bram:) ja mam taki domofon cudowny z funkcją wyciszenia całkowitego, więc jak będę miała dość odwiedzin to wylacze i będę miała w dupie. Ja juz się wczoraj nasluchalam że jak będziemy babcie odwiedzać to przecież dziecko musi mieć ładne ciuszki a nie w spiochach będzie w gości chodziło. Wkurza mnie takie gadanie, bo wychodzi na to, że ja nie mam nic do powiedzenia, a plan już jest ułożony... Wyzalilam się... Lepiej mi... :-) :)
Ojeju, tragedia, śpiochy ubrać w gości. Dla mnie ważne, żeby dziecku było wygodnie. Ja jak będę się stosować do rad ze szkoły rodzenia:
(może się komuś przyda) zamiast do starej szkoły to też się nasłucham...
W ogóle to zobaczyłam wczoraj, że mój mąż będzie sobie sto razy lepiej dawał radę... Ja nie ogarniałam tych chwytów na lalce, a on mi na spokojnie tłumaczył. Dobrze, że przynajmniej on jest ogarnięty, czuję się dzięki temu bezpieczniej :)

reklama
Ehhh mnie to najbardziej denerwuje, że ona już wszystko wie co i jak chociaż zatrzymała się na etapie długiej poduchy:) To moje pierwsze dziecko i chce sobie dać szansę na wybór tego co mi z ciuszkow (i innych rzeczy tez) będzie pasowało do ubierania (używania) a co nie. Nie chcę teraz kupować rozmiaru 74 a później dojść do wniosku że w tym młodemu będzie niewygodnie, ale jest to trzeba nosić. Czasy się zmieniły i nie trzeba robić nie wiadomo jakich zapasów. Ona chyba tego nie ogarnia...
A to poncho swietne:) do tej pory rozwazalam zakup w ten weekend w Lidlu kurtki jesiennej, też są chyba po 80 zł.

@emilea Ty z bliźniakami cc, więc nie stresuj się ułożeniem.
Ważne aby zdrowo rosły.
Trzymam kciuki za wizytę.

@Ewela2805 mój Mati w 32+0 miał podobne wymiary 1785g i 40cm.
Nie wartw się, jak będzie drobniejsza będzie łatwiej wepchnąć.
U mnie przy wadze było +-250g.
To tylko maszyna i może się mylić.

@mayfly powiem Ci tak. Ja przy 1 dziecku nastawiłam się, że poród może być długi, bo takie są prawa natury.
Do szpitala mi gin kazał się stawić na 9 dni przed terminem porodu na szczegółowe badania, bo po pierwsze anemia, po drugie przytulam 25kg, po trzecie wysokie ciśnienie.
Okazało się przy przyjęciu do szpitala, że mam rozwarcie na 2 palce(4cm) i już mnie nie puszczą do domu.
Trafiłam na salę na przeciw porodówki gdzie inne kobiety albo były po porodzie ale dzieci miały jakieś problemy i nie były z nimi albo czekały na poród.
Jak mąż do mnie przyszedł o 15ej w odwiedziny to już mi głowa pekała od krzyków i opowieści dziwnej treści.
Powiedziałam mu, żeby poszedł do gina, bo jak mam tu wytrzymać to w nocy ucieknę.
To było 20 lat temu, ani neta ani co.
Mąż pogadał z ginem, wzięli mnie na porodówkę o 17ej.
Zrobili lewatywę na przyspieszenie i kazali łazić po korytarzu.
Powoli się wszystko rozkrecało.
O 8ej rano mój gin kończył dyżur, przyszedł na obchód i 8cm rozwarcia. Przebił mi pęcherz płodowy i o 10:25 przytulałam swego synka.
Jakoś traumatycznie tego nie wspominam, choć byłam na porodówce 17 godzin.
Jedynie nacinanie krocza mogli sobie darować, ale wtedy to była rutyna i nikt mnie o zdanie nie pytał.

Owszem wolałabym w 3 godziny urodzić, ale trafiłam do szpitala bez skurczy i jakiejkolwiek akcji.

@Tyna88 może i tak, ale ja wolę dziecku wszystko uprasować, choć pewnie z moją kondycją będę to robiła mocno na raty.
Ja to jestem taki masochista, że po urodzeniu będę co dzień prać i prasować tetrę hihi [emoji12]

@Ola_7 ważne, że z dzieckiem wszystko ok i zdrowo rośnie.
Choć ja wolę dłuższe wizyty.

@anet88 ja mam fajną teściową i nie narzekam.
A dla mnie akurat maluch w śpiochach słodko wygląda.
Mam takie eleganckie też welurowe.

@ainola ja też mam z tymi fajkami.
Czasem tak mi śmierdzi aż ciężko oddychać ?!

Ja dziś po wizycie diabetologa, dostałam insulinę na noc i paski do ketonów, zobaczymy.
Najgorsze, ze spędziłam tam ponad 2 h bo jakieś opóźnienia, kolejki.

Myślałam ze wyzionę ducha. Jak wsiadałam do samochodu to bolało mnie podbrzusze i krocze, bałam się ze urodzę.
W domu już lepiej, ale brzuch kamień mam cały dzień. Ogólnie dziś samopoczucie słabe.

Dziewczyny, mieszkające w blokach. Dostaliśmy dziś rachunek za ogrzewanie- do dopłaty 1900 zł :o mieszkamy od grudnia dopiero, wcześniej był remont. To możliwe w ogóle? Macie dopłaty?

Ja dziś po wizycie diabetologa, dostałam insulinę na noc i paski do ketonów, zobaczymy.

Myślałam ze wyzionę ducha. Jak wsiadałam do samochodu to bolało mnie podbrzusze i krocze, bałam się ze urodzę.
W domu już lepiej, ale brzuch kamień mam cały dzień. Ogólnie dziś samopoczucie słabe.

Dziewczyny, mieszkające w blokach. Dostaliśmy dziś rachunek za ogrzewanie- do dopłaty 1900 zł :o mieszkamy od grudnia dopiero, wcześniej był remont. To możliwe w ogóle? Macie dopłaty?

Tak ja dostałam 500zl [emoji85] nie mam pojecia dlaczego bo zima spektakularna nie była. Co prawda raz tesciowka na cały dzień zostawiła okno otwarte na oścież w mieszkaniu, no ale aż tyle by nie nabiło. A płacicie w czynszu za ogrzewanie czy poprostu raz w roku dostajecie rozliczenie? Bo jak dopłata to trochę dużo [emoji15] ogólnie to jak się wprowadziłam do swojego mieszkania tez był grudzień i dostałam też sporą dopłatę (ale nie aż taką) bo poprzedni właściciel mógł wycofać pieniądze które wpłacił za ogrzewanie od początku sezonu tj. październik, listopad i mimo, że to nie było jeszcze moje mieszkanie ja musiałam to zapłacić, jakiś taki chory regulamin.

I jedno i drugie jest nienormalne a w całej tej sytuacji tylko dziecka żal :(

No i chodzi i to że często kobiety maja kompleksy patrząc na takie idealne mamuśki, śliczny pokoik, dziecko wystrojone, ona wystrojona i tacy idealni.... A rzeczywistość zupełnie inna.

Jeśli chodzi o pomiary miednicy to pamiętam że w pierwszej ciąży położna mierzyła mi chyba po prostu centymetrem krawieckim.

I laski nie ma co się martwić na zapas kiedy, jak i jakie duże się dziecko urodzi. Wszystko w swoim czasie się okaże :)

Dita jak Ty to robisz że imiona wszystkie pamietasz?

Ja na pierwsza trójkę dzieciaczków u nas typuje springflower, onaonaona i azamawe :)

Mnie czasami instagram też wprawia w kompleksy... Obserwuję te mamuśki i widzę jak pięknie ubierają dzieci, link do ubranek, a tam rzeczy typu sweterek za 100zł, body za 80zł... Dla mnie jak mam zapłacić za jeden bodziak 30zł to już za dużo...
I te piękne pokoje, cudowne ozdoby, a nasza córeczka będzie mieć tylko mały kącik w naszej sypialni i na razie swojego pokoika mieć nie będzie, bo po prostu nie mamy więcej pokoi...
Ale uważam, że właśnie najważniejsze jest to, że się maleństwo będzie kochać i troszczyć o nie, a wtedy czy dziecko leży w ubrankach za 15zł czy za 100zł nie ma żadnego znaczenia...

Tęsknię za drugim trymestrem. To taka sielanka :p Jasne, że różne dolegliwości są, ale to nic z tymi ciągłymi myślami o przedwczesnym porodzie :D A jeszcze się wzajemnie nakręcamy :D Mówią, że ciąża to taki piękny okres... Tiaaa.. Najpierw strach przed poronieniem, potem, że za szybko się urodzi i ciągle coś :p Ja za tydzień, do dwóch zamierzam dopiero ogarnąć ubranka i torbę... I mam jakieś zaburzenia węchowe. Często czuję zapach fajek. Najpierw myślałam, że to sąsiedzi, ale teraz tak piździ, że okno zamknięte, a i tak czuję. Dziwne rzeczy :p

Mnie zawsze zapach papierosów denerwował, ale teraz w ciąży to wyczuje zapach fajek na kilometr :D Nie widać kto pali, ale ja już czuję. Wtedy szukamy z mężem kto to fajczy, a to np ktoś mega daleko :D Taki wyczulony węch.. :)

Strasznie duża ta dopłata... My na początku po wprowadzeniu do nowego budownictwa (4 lata temu), kiedy jeszcze mało mieszkań było zamieszkanych to mieliśmy dopłatę 600zł... Ale wtedy ogólnie w mieszkaniu było po 16 stopni mimo grzejników na maxa i musielismy dokupić jeszcze farelkę to i rachunek za prąd był 200zł na miesiąc... Tragedia.
Teraz są juz wszystkie mieszkania zamieszkałe, zimą mamy bardzo ciepło i nawet część kaloryferów zakręconych, a inne to max na 3-4 i raczej mamy nadpłatę :)
W nowym budownictwie mieszkasz?

Właśnie mi sie przypomnialo ze mialam taki płaszczo ponczo i chyba pożyczyłam kiedyś siostrze to byłby dobry pomysł. Bo nie chce teraz wydawac na kurtke . po porodzie sobie zamowie jakaś zimową bo nie mam z zeszlego roku przelatalam w jakims plaszczu lekkim bo cieplo bylo. A teraz bedzie tezeba gdzies schowac mleczarnie i na spacerach nie zamarznac . żurek ugotowalam przekozacki zjadlam drugi talerz już. idealny na ten ziąb. ... Polecam mniam mniam mniam
Zamówiłam sobie w bonprix 2pak cycników do karmienia i leginsy potem sobie dokupie wiecej stanikow jesli z karnieniem mi sie uda a na poczatek musi styknać wezme też jeden z canpola lub zwykle sportowe z pepco .. Już sie nie moge doczekac jak wskocze w swoje jeansy:) wszystko wyniesione bylo do piwnicy tyle miesiecy temu ...

cześć dziewczyny!
Przepraszam, że dopiero teraz, ale wizyta lekko się przesunęła, później obiad dzieci maż. Więc tak:
Luteina zwiększona dawka 3x1, szyjka krótka otwarta. Mam się bardzo oszczędzać-kontrola za 2 tygodnie.Pobrał mi GBS bo nie będzie ryzykował, że zacznę rodzić wcześniej, a nie będzie wyniku.
Zrobił USG, waga około 2760g ! Ogólnie dwa tygodnie starsze, ale najlepsze jest to, że główka to nawet na 36 tc mierzy!! Powiedziałam w żartach, że ta główka to może już przestać rosnąć hehhe
Trochę się martwię, aby za szybko nie wyszedł z brzucha. Niech jeszcze wytrzyma chociaż te 4 tygodnie i wtedy będę spokojniejsza.

@Szara20 ja mam w nosie te wszystkie cudowności na insta, FB czy w TV. Wiem jak wygląda życie i te wizję idealnych, niezmęczonych mamusiek sprawiają, że chce mi się śmiać i to głośno. A co za różnica czy ma ubranko za 10zł czy za 100 zł. Ważne by dziecko było zdrowe, szcześliwe, czyste (choć brudne dziecko to szczęsliwe dziecko :) ) i miało kogoś, kto będzie je kochał bezgranicznie.
@Balonsbalons podaj link do cycników z bonprix i daj znać jak przyjdą czy warte były zakupu :)

reklama

A ty nie miałaś leżeć z nogami u góry??? To już nie wstawaj dzisiaj [emoji33]

Mnie czasami instagram też wprawia w kompleksy... Obserwuję te mamuśki i widzę jak pięknie ubierają dzieci, link do ubranek, a tam rzeczy typu sweterek za 100zł, body za 80zł... Dla mnie jak mam zapłacić za jeden bodziak 30zł to już za dużo...
I te piękne pokoje, cudowne ozdoby, a nasza córeczka będzie mieć tylko mały kącik w naszej sypialni i na razie swojego pokoika mieć nie będzie, bo po prostu nie mamy więcej pokoi...
Ale uważam, że właśnie najważniejsze jest to, że się maleństwo będzie kochać i troszczyć o nie, a wtedy czy dziecko leży w ubrankach za 15zł czy za 100zł nie ma żadnego znaczenia...

Mnie zawsze zapach papierosów denerwował, ale teraz w ciąży to wyczuje zapach fajek na kilometr :D Nie widać kto pali, ale ja już czuję. Wtedy szukamy z mężem kto to fajczy, a to np ktoś mega daleko :D Taki wyczulony węch.. :)

Strasznie duża ta dopłata... My na początku po wprowadzeniu do nowego budownictwa (4 lata temu), kiedy jeszcze mało mieszkań było zamieszkanych to mieliśmy dopłatę 600zł... Ale wtedy ogólnie w mieszkaniu było po 16 stopni mimo grzejników na maxa i musielismy dokupić jeszcze farelkę to i rachunek za prąd był 200zł na miesiąc... Tragedia.
Teraz są juz wszystkie mieszkania zamieszkałe, zimą mamy bardzo ciepło i nawet część kaloryferów zakręconych, a inne to max na 3-4 i raczej mamy nadpłatę :)
W nowym budownictwie mieszkasz?
Ja w ogóle nie obserwuję nikogo na insta.. swoją droga nawet nie mam [emoji23] ale powiedz po co oglądać jakieś pseudo celebrytki, których sensem życia jest zrobić zdjęcie albo pokoju, albo dziecka w nowej - tu wpisz sobie: spódniczce, sweterku, fryzurze, bucikach i ch..j wie czym [emoji23] które robią zdjęcia jedzeniu, paznokciom, włosom, No po prostu nie rozstają sie z telefonem - musza mieć bardzo ubogie życie emocjonalne, skoro nie potrafią sie skupić ma życiu tu i teraz z rodziną, czy w pracy czy nawet na relaxie i są, że tak powiem - uzależnione od opinii innych, od lajków i ilości ludzi, którzy je „obserwują”. A w realu zero przyjaviol, znajomi tylko do ustawienia do zdjęcia, dziecko zabawka... No masakra.. i taka z jedną napisze jeszcze- Nie zależy mi na opinii innych [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] czeski film [emoji16][emoji23]

Właśnie mi sie przypomnialo ze mialam taki płaszczo ponczo i chyba pożyczyłam kiedyś siostrze to byłby dobry pomysł. Bo nie chce teraz wydawac na kurtke . po porodzie sobie zamowie jakaś zimową bo nie mam z zeszlego roku przelatalam w jakims plaszczu lekkim bo cieplo bylo. A teraz bedzie tezeba gdzies schowac mleczarnie i na spacerach nie zamarznac . żurek ugotowalam przekozacki zjadlam drugi talerz już. idealny na ten ziąb. ... Polecam mniam mniam mniam
Zamówiłam sobie w bonprix 2pak cycników do karmienia i leginsy potem sobie dokupie wiecej stanikow jesli z karnieniem mi sie uda a na poczatek musi styknać wezme też jeden z canpola lub zwykle sportowe z pepco .. Już sie nie moge doczekac jak wskocze w swoje jeansy:) wszystko wyniesione bylo do piwnicy tyle miesiecy temu ...

Pytanie - kiedy zmieszczę sie w swoje dzinsy [emoji23][emoji85][emoji23][emoji85][emoji23] bo tego to nie wiem.. odległe to dla mnie jest. Na razie byleby bobas siedział w ciepełku, a pózniej sie pomyśli [emoji106]

Do góry