reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

reklama
Wiesz, optyka optyką, ale matematyka jednak górą :-p
Espiro po złożeniu z wymiarami: najwyżej ma 30cm

wymiary_stela__a_grafika_poprawiona.jpg

I twój cybex:
Cybex_Priam_stelaz_zlozony_wymiary__Kopiowanie_.jpg

Jak widać cybex sporo dłuższy, zaś espiro na szerokość cały centymetr szerszy ;)
Ale mówię, dla mnie i tak to nie ma większego znaczenia, bo mam inną spacerówkę, chyba, ze gdzieś na jazdy niedaleko to można brać. Największą wadą espiro jest jego waga.. na której mi w ogóle nie zależy, bo nie będę nosić, a amortyzację ma świetną i łatwo się podbija, więc waga się nie przejmuje ;)

Wg mnie żadna z nas ci nie doradzi jak profesjonalista...to zbyt poważny problem, żeby się nas słuchać...Tak mi się wydaje. Musisz spytać i ginekologa i kogoś od tego rtg 3D. I wtedy podjąć decyzję. Forum jakimkolwiek w ogóle bym się nie kierowała.... To zdrowie twoje i twojego dziecka :yes:

Powody w sumie takie...no...może głupie ;) Po pierwsze niby maxi cosi to wózek miejski, i to już mnie uderzyło...nie chcę miejskiego, chcę wózek na wieś, na błoto i wertepy, a nawet do lasu na ścieżkę. Dwa myślałam, że maxi cosi ma ciut większą spacerówkę, a się okazało, ze jednak ciut szersza jest z espiero...Ale to szczegół, 3,5cm...Niemniej najbardziej chyba zadecydował szczegół....Wersje kolorystycznie zdecydowanie bardziej podobają się w espiro, takie żywsze kolory...Bo ja tak średnio za szarościami przepadam...Ale tak to dwa porządne modele wózków, i myślę, że obojętnie na który bym się zdecydowała, to będzie dobry wybór ;):D
Na twardnienia spokojnie możesz brać magnez. Wybierz lek, np.magne b6 i łykaj. Często ci tak twardnieje? Może więcej odpoczywaj?

Idź, idź i daj znać po...Ja teraz mam na skierowaniu te próby wątrobowe, będę robić w czwartek albo piątek. Więc tak w okolicy 30 skończonego tygodnia chyba się je robi, w III trymestrze na pewno..Robiłaś je już?
Może skora ci się szybko rozciąga to i swędzi... Nie musi to być nic poważnego i za to trzymam kciuki :)

Chyba lepsza jest zwykłą glukoza i do tego cytryna...Bardziej kwasek czuć :) ja wypiłam jak lemoniadę bardzo słodką i tyle :-p Kciuki za wyniki!!!

Kciuki za wizytę!!! Daj znać po!!!:D

Współczuje..jak śpię jak zabita z przerwami na dwa razy siku :sorry: Może bierz na noc magnez, żeby ci tak brzuch nie twardniał i mogłaś spać w nocy? Podejrzewam, że maleństwo ci się kotłuje w środku i dlatego macica się bardziej stawia...

Na zakupy poleciałaś?? To kup coś fajowego! ;)

Co do tych wymiarów to jak ściągniesz kółka i spuścisz całkiem rączkę to jest mniejszy - a to w sumie tylko klik, jak jest potrzeba... do naszego auta w sumie wejdzie nawet nie złożony stelaż ;p A mi chodziło o składanie z siedziskiem, nie samego stelaża, bo tu nawet nie porównywałam :p Wiem tylko, że jest opcja zdjęcia tych kół i opuszczenia całkiem raczki i wtedy cybex jest płaski i niewielki, ale pewnie użyję tego z 3 razy ;p
Ja w sumie nie wiem co mi na tej wadze zależy, bo i tak nigdzie tego wózka nosić nie będę - wjadę do garażu i już, ewentualnie gondolę lub fotelik wezmę do domu.
Moja koleżanka teraz kupił baby design dotty i wydaje się całkiem sensowny ;) zastanawiała się jeszcze nad bebetto luca tylko kosz jej się nie podobał, bo ma psiaka, który będzie tam jeździł ;)

Cześć Dziewczyny :) Mogę dołączyć? Czytam Wasze wpisy już od maja, ale cały czas nie byłam w stanie być z Wami na bieżąco. Głównie przez pracę. Dzisiaj w końcu się udało, dlatego piszę :)
Od 1,5 tygodnia jestem na L4. Ciężko było się zdecydować, szczególnie dlatego, że bardzo lubię swoją pracę. Stwierdziłam jednak, że czas zacząć ich przyzwyczajać do mojej nieobecności, póki mogą swobodnie do mnie dzwonić i pisać:-p
@Dita_333 mój lekarz musiał wpisać jakiś powód L4, ale dał zwolnienie bez żadnego ale.

Mam spore problemy z hormonami i każdy lekarz przygotowywał mnie na to, że będę miała duże problemy z zajściem w ciążę. Udało się za pierwszym podejściem... Jaki był mój szok i niedowierzanie jak zobaczyłam dwie kreski :rofl: Wiedza lekarska to jedno, ale natura i tak swoje :)

Od początku ciąży miałam bardzo niski progesteron. Dostałam duphaston, ale na moje oko niewiele mi pomógł, bo progesteron wzrósł bardzo niewiele. Na szczęście przeszłam pierwszy trymestr bez żadnych plamień i stresów z tym związanych. Za to miałam inny problem. W tych pierwszych wynikach wyszły mi przeciwciała HCV. Miałam wykonywane rozszerzone badania w szpitalu chorób zakaźnych i .. okazało się, że albo kiedyś to przeszłam i sama wyleczyłam albo wynik był zafałszowany w ciąży. Odetchnęłam.. :):)
Teraz obawiam się o glukozę. Miałam już wcześniej badania glukozy po obciążeniu. Stwierdzono hipoglikemię. Po glukozie cukier mi spadał. Natomiast na czczo miałam raz 91, drugi 92,2. Niestety już 92 oznacza cukrzycę ciążową. Lekarz mi powiedział, że jeśli będę miała stwierdzoną tę przypadłość to będę musiała rodzić w szpitalu o III stopniu referencyjności..A szpital o którym myślałam ma tylko I.. Lekarz mówił, że nie oznacza to, że nie poradzą sobie z porodem, tylko nie mogą wypełniać odpowiednich formalności. W zasadzie nie spytałam co jeśli pojadę już rodząc. No cóż.. Może spytam na następnej wizycie :) Wyniki, o których pisałam są sprzed ciąży. Na test obciążenia prawdopodobnie pójdę jutro. Trzymajcie proszę kciuki :)
Odnośnie szyjki, bo też o tym pisałyście. Na ostatniej wizycie wyszło, że szyjka skróciła mi się z 3,8 cm na 3,1 cm. Lekarz mówił, że póki nic mnie nie boli i nie ma plamień to mam się nie martwić. Dostałam magnez i sprawdzimy na następnej wizycie. Oczywiście jakby się coś działo to mam niezwłocznie jechać do szpitala.
Jeszcze powiem coś o sobie, w zasadzie od tego powinnam zacząć :-p:-p Mam na imię Marta, 29 lat, pierwsze dziecko. Będzie chłopiec :) Termin mam na 24.11, czyli raczej już po większości z Was.
@piorunem mam pytanie odnośnie cybexa. Patrzyłam na niego. O ile cena jest wysoka, ale do przejścia. o tyle zwróciłam uwagę, że wszystkie dodatki, np.torbę trzeba zakupić dodatkowo, a z tego już powstaje spora kwota. W innych wózkach jest to w zestawie. Dokupowałaś te dodatki? Mogę zapytać ile Cię to wyniosło?

My kupiliśmy spacerówkę lux, gondolę, stelaż, fotelik cybex cloud q plus i bazę do fotelika. Jedyny dodatek, jaki kupiłam z cybexa to uchwyt na kubek ;)
Śpiworek kupiłam puchowy z elodie details i w maju zapłaciłam za niego jakieś 360 zł (nowy w Empiku), a teraz ten sam kosztuje ok. 660 zł... Torbę zamówiłam z Woollove - rozmiar L 165 zł, pokażę jak już będę miała, bo ok. 30 dni czas oczekiwania, ale wg mnie warto - Pani naprawdę pożądne rzeczy szyje (mam 4 koleżanki, które mają od niej torby i wszystkie są zadowolone), zamówiłam u niej jeszcze organizer na wózek na szybkie spacery ;p rozmiar M 90 zł. I dokupiła jeszcze do wózka skórzany ochraniacz na rączkę, bo nie lubię mieć poniszczonych rzeczy, a to podobno słaby punkt większości wózków ;p
Torby z cybexa nie kupowałam, bo po pierwsze stwierdziłam, że z tą ceną to lekkie przegięcie, a po drugie wzięliśmy szary wózek, więc chciałam jakąś żywszą torbę ;) Moja koleżanka ma priama i kupiła parasolkę, ale jej nie używa, bo wózek ma powiększaną budę i w gondoli i w spacerówce, więc mówiła że wystarcza, a parasolka ją wkurza - jak stwierdzę, że konieczna to kupię później. Jeśli chodzi o śpiworek to ja już dawno kupiłam ten z ED, bo uwielbiam tą firmę i zresztą widziałam ich śpiworki w różnych wózkach, a do priama pasują idealnie (i do gondoli i do spacerówki) - z priama nie brałam pod uwagę, bo do gondoli chyba raczej nie pasuje, po za tym nie podoba mi się ;p Moskitery na gondolę ńie zamierzam kupować, bo w zimie mi się nie przyda, a na spacerówkę nie mam pojęcia - jak uznam, że potrzebna to kupię, ale wątpię... nigdy nie widziałam, żeby to ktoś z mojej rodziny używał.

Dzień dobry :)

U nas jeszcze 67 dni do spotkania z maluszkiem :) z jednej strony można powiedzieć że jeszcze sporo czasu, a z drugiej wszystko może się zdarzyć i może chcieć wyjść troszkę wcześniej (mam nadzieję) :) byyyyle wszystko było dobrze ! Macie już wszystko do wyprawki ? Co spakowalyscie do torby do porodu ? Ja przy mojej diecie cukrzycowej od 22 tygodni bardziej myślę co ze słodyczy zabiorę na porodówkę niż jakieś kosmetyki hahahahahah mózg zrezany :D

Dzień dobry :)

U nas jeszcze 67 dni do spotkania z maluszkiem :) z jednej strony można powiedzieć że jeszcze sporo czasu, a z drugiej wszystko może się zdarzyć i może chcieć wyjść troszkę wcześniej (mam nadzieję) :) byyyyle wszystko było dobrze ! Macie już wszystko do wyprawki ? Co spakowalyscie do torby do porodu ? Ja przy mojej diecie cukrzycowej od 22 tygodni bardziej myślę co ze słodyczy zabiorę na porodówkę niż jakieś kosmetyki hahahahahah mózg zrezany :D
No wlasnie ,byle wszystko bylo dobrze. Ja jeszcze mam 3 miesiace do rozwiazania, wyprawka zajme sie od polowy wrzesnia. Ale jak skompletujesz swoja to pochwal sie co spakowalas do szpitala;););)

Przyszła paczka z apteki gemini [emoji16]resztę rzeczy dokupie stacjonarnie w rossmanie [emoji16] głupie to ale cieszę się z tych wielkich podpaski i gaci z siatki jak dziecko [emoji23] z każdym takim zakupem czuje się bardziej przygotowana i spokojniejsza [emoji16]
20180829_102042.jpg

Załączniki

• 20180829_102042.jpg
    20180829_102042.jpg
    71,7 KB · Wyświetleń: 355
reklama
Do góry