reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

Hejoooo, my po kolejnym cudownym weekendzie kempingowym. Powiem Wam, ze taki substytut urlopu calkiem mi odpowiada. Wyjezdzamy w sobote wczesnie rano. Na miejscu znajdujemy jakies przyjemne miejsce na sniadanko, pozniej rozstawiamy namioty i ruszamy nad morze, albo w gory. W ten weekend bylismy w dosc popularnym miejscu, ale i tak nie bylo zbyt tloczno mimo, ze pogoda ekstra pod 30 stopni. Niedziela mija zawsze leniwie i wypoczynkowo, a do domu wracamy ok 20-21. Jak dla mnie bomba. Nawet znalazlam sposob na wygodne siedzenie w aucie, takze lux.
Mam teraz 3 dni wolnego, wiec moze troszke poplanuje, bo jeszcze chwila i czas sie skonczy ;)

@mayfly witaj :) a masz jakies inne objawy oprocz szyjki skracajacej ?? Jakies skurcze, plamienia ?? Domyslam sie, ze nie jest latwo tak z dnia na dzien z aktywnego zycia przejsc w tryb lezacy, no i tam pogoda w PL zdecydowanie nie ulatwia sprawy. Ale jak mus to mus, nie poradzisz.

@karmal to masz idealne zajecie na 2h oczekiwania ;) urlop sie udal ??

@Dita_333 nie wiem skad mayfly ma takie info, ale chyba cos w tych dwoch godzinach jest, bo u nas no nie pobiera sie krwi po godzinie. Jest tylko na czczo i po 2 godzinach. Takze moze faktucznie ten wynik po godzinie nie jest tak istotny, ale nie znam zadnych medycznych wytycznych na ten temat.

Aaaa wlasnie, powiedzcie mi mamki, bo ja nie pamietam. W ktorym tygodniu ciazy lekarz w PL zleca badanie na GBS ?? Tutaj nie robia tego badania, nie ma go w wytycznych, ale moge zamowic zestaw do domu i wyslac do badania, albo wspomne poloznej ze mialam ten wynik pozytywny w pierwszej ciazy i moze mnie skieruje. Choc to bedzie klamstewko, ale przynajmniej nie bedzie trzeba pamietac o zrobienu tego na wlasna reke.

@the_flower a smarowalas sie od poczatku ciazy, czy raczej nie ?? Wiem, ze rozstepy to bardziej genetyka niz mazidla, ale wlasnie na swedzenie mi bardzo pomaga olejek Bio oil i poki co mam jednego rozstepa, ale on sie zrobilby tak czy siak bo blizna po wyrostku ma zrosty i skora jest tam bardzo slabo elastyczna.

reklama
Zdrówka dla Antosia!

Ależ jak widziałam na fotce to przytyłas w normie także powinno być dobrze i nie przejmuj się tak ciałem .. ja wiem ze super mieć gładką skórę jak z Okładki czy też jędrna jak pupa niemowlaka.ale wiek rzadzi się swoim prawem. Zawsze można wspomóc urodę regularnym uprawianiem sportu, zdrowym odżywianiem ale o tym będziemy myśleć po porodzie . Jedz zdrowo a damy radę:)

Co do córki to ty jesteś w stanie z nią chociażby na zakupy jechać??? Co to znaczy że zachowuje się jak tornado? Ma uczulenie na samochód? Czy po prostu nauczyła się wymuszac histeria ?

Czym Ty się martwisz ja w obwodzie największej części brzucha mam 114 cm !!! To jest dopiero sytuacja ... A tam Twoje 103 to nic :)[/QUOTE]

Hihihi no tak tyle że trudno będzie mi funkcjonować bo tu mi nie chodzi o wielkość a o sam fakt że brzuch idzie do przodu .także będę tyczka podpierać za niedługo hahahahha
No i co do kręgosłupa...ciężar inaczej się rozkłada jak u kobiety która się robi cała okrągła i brzuch ginie w biodrach
No nic kochana przetrwam!!!

Dziewczyny kciuki za dzisiejsze wizyty, czekamy na info po :)
Miłego dnia życzę :)

Ja jak pisałam w sobotę wybieram się nad morze na 5 dni...Mam nadzieję,że upałów nie będzie, tak 22-24 max :) I tak dla mnie to ciepło ;) Także wizytę wtorkową muszę odwołać i pójdę chyba w ten czwartek, przed wyjazdem.... Żeby mnie sprawdził, choć dopiero miną dwa tygodnie...Ale będę czuła się spokojniejsza :) Minusem jest to, ze będę musiała może czekać, we wtorki przyjmuje na godziny,a w czwartki kto przyjdzie pierwszy :o:) Ale warto poczekać na podgląd synka...:p No i może nie będzie kolejki, wakacje, termin urlopowy...może akurat :)

Aha, któraś się pytała czy jak swędzi to robią się rozstępy...niekoniecznie!:laugh2:
MI w 1.ciąży urósł szybko brzuch z dnia na dzień, bo długo, długo był malutki, a jak wyskoczył to hoho...i swędział... Nawilżałam i nie mam ani jednego rozstępu po 1.ciąży. Teraz też czasami zaswędzi...koło pępka najczęściej, to smaruję i wierzę, że będzie ok. Na razie nic nie widzę, żeby się robiło... ;)
Udanego wypoczynku kochana:):):):) i napewno jest wszystko wporzadku także teges.

Powodzenia na wizytach u nas dzis ma byc 37 stopni juz idzie ducha wyzionac przez te upaly
Ciezko mi bylo wczoraj zasnac tak mnie mala uciska z prawej strony naciska chyba na jakis nerw i jak leze na plecach to mi noga dretwieje i ruszyc sie niemoge
Dziewczyny ile juz macie na plusie u mnie 8 kg jeszcze 4 i bedzie 100 kg[emoji24][emoji24]

Ja mam 72kg (172cm) a miałam 65 także plus 7

@mayfly Mama nie miała rozstępów w żadnej ciąży, wiec liczę że mnie to ominie. Smaruję się oliwką.

@Płomyk* może tak poprostu musisz przybrać, bo organizm tego potrzebuje??? Kolegi żona w ciąży przytyła 20kg, w miesiąc po porodzie prawie cała jej waga zniknęła, a wcale nie ćwiczyła.

@Dita333 jedź nad to morze i odpoczywaj, na bank jest wszystko ok.
Zazdroszczę tak łatwych zmian terminów wizyt [emoji16] u mojej Pani Doktor zawsze jest komplet i tak z dnia na dzień nie da się wizyty przełożyć, mimo że prywatnie. Niby wszystko na godzinę, ale zawsze jest jakaś obsuwa.

@Weronikakrz u nas mają dopiero od dzisiaj być znowu upały. Ostatnie dwa dni były przyjemne, chłodny wiatr i między 25-28 stopni a w nocy po 15, dzisiaj to chyba z 10 było [emoji23] a od dzisiaj znowu 30kilka stopni.

Co do spania, śpicie tylko na lewym boku? Miejskie ciężko rak wytrzymać i śpię też na prawym [emoji17] nie mogę jakoś się przestawić, a staram się bardzooooo....

We wszystkich ciążach śpię lewy prawy na zmiane. Nie daje rady spać na plecach . chyba że na siedząco tak mnie to wszystko uciska że oddychać się nie da
Napewno jest lepiej na lewym boku jeśli chodzi o żołądek ..to mam sprawdzone i inne czynniki pewnie też ale nie zaszkodziło moim dzieciom spanie na prawym boku rowniez

Mój mózg zakodował swędzenie szczypanie = rozstęp ale każdy ma po 'swojemu' także swędzenie nie musi skończyć się rozstępami ... Muszę się jeszcze więcej smarowac wrrrrrrr

W ogole wczOraj mi młoda płakała że ja nie lecę z nimi i mnie przytulalA..:( było mi tak smutno..a dziś jak ich odwiozlam na lotnisko i się poryczalam jadąc spowrotem...siedzę i ryczę jak dziecko
3 dni będę sama:(:(:(
Kochanie moje mi zrobił zakupy na te dni abym nie musiała nic kupować. Kupił mi gotowa lasagne hehe. ..zrobił Ala bigosik z młodej kapusty wczoraj bym miała do ziemniaczkow.. ( muszę poporcjowac i zamrozic) no i co ... Pozostaje mi czekać..dobrze że mam psy ...leżą koło mnie i tak raźniej ..
Mam też ciuszki pozNoszone i będę segregować a co do samopoczucia to czuję się bardzo dobrze. Nic nie pobolewan..mały wariuje ..także byłam przepracowana jednak:( plamienia już nie mam . Jest cZysciutko
Ale spacer nadal mnie wykańcza ....

I już 3 noc że w nocy siusiu nie wstaje...pewnie wina tego że jesCW o 23 robię siusiu hehe bo nie spie

Majacyr mam nadzieję że u Ciebie równie dobrze!

Witam nowa koleżanke:)

Hejoooo, my po kolejnym cudownym weekendzie kempingowym. Powiem Wam, ze taki substytut urlopu calkiem mi odpowiada. Wyjezdzamy w sobote wczesnie rano. Na miejscu znajdujemy jakies przyjemne miejsce na sniadanko, pozniej rozstawiamy namioty i ruszamy nad morze, albo w gory. W ten weekend bylismy w dosc popularnym miejscu, ale i tak nie bylo zbyt tloczno mimo, ze pogoda ekstra pod 30 stopni. Niedziela mija zawsze leniwie i wypoczynkowo, a do domu wracamy ok 20-21. Jak dla mnie bomba. Nawet znalazlam sposob na wygodne siedzenie w aucie, takze lux.
Mam teraz 3 dni wolnego, wiec moze troszke poplanuje, bo jeszcze chwila i czas sie skonczy ;)

@mayfly witaj :) a masz jakies inne objawy oprocz szyjki skracajacej ?? Jakies skurcze, plamienia ?? Domyslam sie, ze nie jest latwo tak z dnia na dzien z aktywnego zycia przejsc w tryb lezacy, no i tam pogoda w PL zdecydowanie nie ulatwia sprawy. Ale jak mus to mus, nie poradzisz.

@karmal to masz idealne zajecie na 2h oczekiwania ;) urlop sie udal ??

@Dita_333 nie wiem skad mayfly ma takie info, ale chyba cos w tych dwoch godzinach jest, bo u nas no nie pobiera sie krwi po godzinie. Jest tylko na czczo i po 2 godzinach. Takze moze faktucznie ten wynik po godzinie nie jest tak istotny, ale nie znam zadnych medycznych wytycznych na ten temat.

Aaaa wlasnie, powiedzcie mi mamki, bo ja nie pamietam. W ktorym tygodniu ciazy lekarz w PL zleca badanie na GBS ?? Tutaj nie robia tego badania, nie ma go w wytycznych, ale moge zamowic zestaw do domu i wyslac do badania, albo wspomne poloznej ze mialam ten wynik pozytywny w pierwszej ciazy i moze mnie skieruje. Choc to bedzie klamstewko, ale przynajmniej nie bedzie trzeba pamietac o zrobienu tego na wlasna reke.

@the_flower a smarowalas sie od poczatku ciazy, czy raczej nie ?? Wiem, ze rozstepy to bardziej genetyka niz mazidla, ale wlasnie na swedzenie mi bardzo pomaga olejek Bio oil i poki co mam jednego rozstepa, ale on sie zrobilby tak czy siak bo blizna po wyrostku ma zrosty i skora jest tam bardzo slabo elastyczna.
Udał się tylko szkoda że tak szybko minął

@FiLi88 nie mam żadnego krwawienia, plamienia, szyjka zamknięta. Pewnie chodzi bardziej o te spięcia macicy (3-4 razy dziennie), które najpewniej są skurczami Braxtona-Hicksa, ale widać u mnie skracają szyjkę. Albo malutka naciskała główką i skróciła :( w każdym razie muszę leżeć jeszcze 3 tygodnie, a potem czekać na kolejną decyzję ;)

Powodzenia na wizytach u nas dzis ma byc 37 stopni juz idzie ducha wyzionac przez te upaly
Ciezko mi bylo wczoraj zasnac tak mnie mala uciska z prawej strony naciska chyba na jakis nerw i jak leze na plecach to mi noga dretwieje i ruszyc sie niemoge
Dziewczyny ile juz macie na plusie u mnie 8 kg jeszcze 4 i bedzie 100 kg[emoji24][emoji24]

Ja ważyłam się w niedzelę to dalej niecałe 4kg na plusie. Zobaczę co będzie w czwartek na wizycie :)

@mayfly Mama nie miała rozstępów w żadnej ciąży, wiec liczę że mnie to ominie. Smaruję się oliwką.

@Płomyk* może tak poprostu musisz przybrać, bo organizm tego potrzebuje??? Kolegi żona w ciąży przytyła 20kg, w miesiąc po porodzie prawie cała jej waga zniknęła, a wcale nie ćwiczyła.

@Dita333 jedź nad to morze i odpoczywaj, na bank jest wszystko ok.
Zazdroszczę tak łatwych zmian terminów wizyt [emoji16] u mojej Pani Doktor zawsze jest komplet i tak z dnia na dzień nie da się wizyty przełożyć, mimo że prywatnie. Niby wszystko na godzinę, ale zawsze jest jakaś obsuwa.

@Weronikakrz u nas mają dopiero od dzisiaj być znowu upały. Ostatnie dwa dni były przyjemne, chłodny wiatr i między 25-28 stopni a w nocy po 15, dzisiaj to chyba z 10 było [emoji23] a od dzisiaj znowu 30kilka stopni.

Co do spania, śpicie tylko na lewym boku? Miejskie ciężko rak wytrzymać i śpię też na prawym [emoji17] nie mogę jakoś się przestawić, a staram się bardzooooo....

Nie tak łatwo... Na wtorki umawiam się na godzinę konkretną, najlepiej dwa tygodnie przed, a z reguły z wizyty na wizytę. Ale teraz jak odwołam to pójdę w czwartek, jak przyjmuje bez umówionych godzin, tylko kolejności przyjścia...I mogę czekać bardzo długo, albo mieć szczęście i będzie mało kobietek :)
Śpię na lewym, prawym boku, nawet na brzuchu jeszcze z podwiniętą nogą, żeby go nie ugniatać...Nie za bardzo mam na to wpływ :D Chyba, że młody ze złości tak mnie kopie, że się budzę i zmieniam pozycję :tak:

Dziewczyny co sie dzieje z Roksi98 nieodzywa sie dlugo

Pisała na forum nerwica i jakichś poradach w środę i w niedzielę, wiec żyje :) Tylko u nas się nie odzywa... :sorry:

Hej[emoji6]
Witam nowa koleżankę [emoji4]
Ja dzisiaj miałam iść na krzywą i morfologie plus mocz, ale oczywiście zaczęło mi się już to śnić i od 3 nie śpię [emoji24] diagnostyka czynna od 7 a ja skapitulowałam o 6 i zjadłam śniadanie, bo już głodna się zrobiłam i w ogóle mam nerwy na siebie[emoji37] jutro mam wizytę i chciałam iść na spokojnie z wynikami a tu trzeba będzie rano lecieć na badania. A jeżeli chodzi o próbkę moczu to powinna być to pierwsza po przebudzeniu? Bo dziś było siusiu o 3 i nie łapałam bo myslałam że jeszcze usne i złapie coś przed wyjściem do albo. Rozwalił mi to cały dzień, bo już chciałam mieć z głowy to chyba kara za to że tak to przekładałam[emoji20]

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty[emoji4]

Hahaha Ale agentka z ciebie! Zgłodniałaś już o 6?????:laugh2: Ja wstaję w okolicy 6, a jem śniadanie w pracy około 9 :) Jak bardzo jestem głodna to między 8 a 9, ale z reguły kolacja trzyma mnie tak do 9 właśnie :) bez ciąży potrafiłam zjeść o 10 dopiero :rolleyes2: Nie ma czym się chwalić, głupi nawyk i teraz już jak wrócę po macierzyńskim do pracy, będę jeść wcześniej, właśnie 9 i wcześniej :happy:

Dita_333 napisałam, że wynik po 2h powinien być niższy od wyniku po 1 h od podania glukozy, więc tak, jak pokazują normy pod tym fajnym wykresem, który wrzuciłaś ;) a lekarz opisał hipoglikemię poposiłkową, która co prawda cukrzycą nie jest, ale przy pierwszym wyniku 94 to u nas w poradni diabetologicznej dla kobiet w ciąży już zalecają dietę (trochę nudną ale za to całkiem smaczną i można przy niej, bez zmartwień o rozwój dziecka, schudnąć parę kilo, więc same plusy ;) )

Dziękuję za wpisanie do tabeli ;*

Szyjka skróciła się od początku ciąży z 4 cm do 3 cm. Wiem, że 3cm to nie tragedia, ale może tak szybki postęp go zaniepokoił :szok:. Mam zapisaną luteinę i no-spę, jeśli zacznę czuć mocniejsze twardnienie brzucha.

U mnie 6-7 kg do przodu, z czego 4 kg przybrałam w pierwszym trymestrze, bo jadłam co chciałam. Teraz leżę, więc większą uwagę przykładam do tego co jem, słodycze i słone przekąski poszły w odstawkę, resztę jem normalnie i od ponad tygodnia nie przybyło nawet pół kilo na wadze, a to chyba też nie za dobrze :(

Widzisz to jakaś ślepa jestem :) Bo nie widzę, że po 2h powinien być niższy od tego wyniki po 1h od podania glukozy..Widzę tylko normy, że po godz.do 180, a po dwóch do 153 :p Nie wiem gdzie to czytasz dalej :cool2:
Moja szyjka ma 3,40cm jakoś tak... I na razie nic lekarz nie mówił, że źle... Ale jest na jednym poziomie, to pewnie ma znaczenie. I tez mi twardnieje brzuch, ale nic nie łykam. No-spy ani razu, myślałam bardziej o magnezie w razie Wu.. Dziewczyny tu na forum miały niezbyt pochlebne opinie o tej no-spie.... No ale jak lekarz kazał :tak:

@samsungmonika
Też sobie rodzina wybrała czas na odwiedziny... :o Do ciężarnej, żeby koło nich skakała... Może na obiad niech chodzą do baru mlecznego albo restauracji? I sprzątają po sobie, żeby ci nie dokładać...W końcu to rodzina :tak:

@Płomyk*
A może po prostu byłaś bardzo szczuplutka i z wiekiem nabrałaś wagi? Ale w dalszym ciągu jesteś szczupła? Z tego co kojarzę to ty wagę masz w normie.... ;)

Cześć dziewczyny. Siedzę sobie na krzywej i umieram z głodu. Dodatkowo oczy mi się zamykają. Musiałam czekać pół godziny na pierwsze pobranie, bo kobita tyle tam siedziała.
Co do samego napoju to w pierwszym trymestrze było gorzej to wypić że względu na mdłości. Teraz zero stresu. Boję sie tylko że tu zasnę no i strasznie mnie ssie.

Co do spania na lewym boku to ostatnio mama ginekolog wypowiadała się na ten temat i już nie jest powiedziane że tylko lewy bok i koniec. Spokojnie można na prawym A i na plecach czasami można.

@karmal urooooki urlopu, zawsze za krotko i powrot do rzeczywistości tak bardzo nieeeeee ;)

@mayfly w takim razie to chyba bardziej dmuchanie na zimne, ale lepiej polezec niz pozniej wygladowac w szpitalu z rozwarciem.
Ja nie wiem jak z moja szyjka, nie badaja jej tutaj ;)

Mój organizm przyzwyczajony że wstaje ogarniam się i od razu coś zjeść bo mnie glod zezre . Przed ciążą nie jadałam duzO na kolacje. Także Edytka j podziwiam osoby które parę h po wstaniu dopiero coś jedza szok!!!!

@karmal urooooki urlopu, zawsze za krotko i powrot do rzeczywistości tak bardzo nieeeeee ;)

@mayfly w takim razie to chyba bardziej dmuchanie na zimne, ale lepiej polezec niz pozniej wygladowac w szpitalu z rozwarciem.
Ja nie wiem jak z moja szyjka nie badaja jej tutaj ;)

Jakiej długości mam też nawet prowadząc w Polsce ciążę nie wiedziałam. Tutaj z córa nie było potrzeby zaglądania a teraz z synkiem oglądali środek prZez to plamienie ale długości nie mowia jaka konkretnie. Dla lekarki moja byla długa i gruba ale ile to jest dla niej to ciort wie..ważne że zamknięta

Czym Ty się martwisz ja w obwodzie największej części brzucha mam 114 cm !!! To jest dopiero sytuacja ... A tam Twoje 103 to nic :)

Hihihi no tak tyle że trudno będzie mi funkcjonować bo tu mi nie chodzi o wielkość a o sam fakt że brzuch idzie do przodu .także będę tyczka podpierać za niedługo hahahahha
No i co do kręgosłupa...ciężar inaczej się rozkłada jak u kobiety która się robi cała okrągła i brzuch ginie w biodrach
No nic kochana przetrwam!!!

Udanego wypoczynku kochana:):):):) i napewno jest wszystko wporzadku także teges.

Ja mam 72kg (172cm) a miałam 65 także plus 7

We wszystkich ciążach śpię lewy prawy na zmiane. Nie daje rady spać na plecach . chyba że na siedząco tak mnie to wszystko uciska że oddychać się nie da
Napewno jest lepiej na lewym boku jeśli chodzi o żołądek ..to mam sprawdzone i inne czynniki pewnie też ale nie zaszkodziło moim dzieciom spanie na prawym boku rowniez

Mój mózg zakodował swędzenie szczypanie = rozstęp ale każdy ma po 'swojemu' także swędzenie nie musi skończyć się rozstępami ... Muszę się jeszcze więcej smarowac wrrrrrrr

W ogole wczOraj mi młoda płakała że ja nie lecę z nimi i mnie przytulalA..:( było mi tak smutno..a dziś jak ich odwiozlam na lotnisko i się poryczalam jadąc spowrotem...siedzę i ryczę jak dziecko
3 dni będę sama:(:(:(
Kochanie moje mi zrobił zakupy na te dni abym nie musiała nic kupować. Kupił mi gotowa lasagne hehe. ..zrobił Ala bigosik z młodej kapusty wczoraj bym miała do ziemniaczkow.. ( muszę poporcjowac i zamrozic) no i co ... Pozostaje mi czekać..dobrze że mam psy ...leżą koło mnie i tak raźniej ..
Mam też ciuszki pozNoszone i będę segregować a co do samopoczucia to czuję się bardzo dobrze. Nic nie pobolewan..mały wariuje ..także byłam przepracowana jednak:( plamienia już nie mam . Jest cZysciutko
Ale spacer nadal mnie wykańcza ....

I już 3 noc że w nocy siusiu nie wstaje...pewnie wina tego że jesCW o 23 robię siusiu hehe bo nie spie

Majacyr mam nadzieję że u Ciebie równie dobrze!

Witam nowa koleżanke:)
[/QUOTE]

Skoro nic ci się już nie dzieje i dobrze się czujesz - EWIDENTNIE byłaś przepracowana i przemęczona! także musisz prowadzić bardziej oszczędny tryb życia i od razu jest wszystko ok!:tak:
Rozumiem,że tęsknisz...Ale czas szybko leci, niedługo dzieci będą z tobą..I nie martw się, tam na pewno znajdą sobie rozrywki i będą się dobrze bawić :) A ty sobie na spokojnie posegreguj te ciuszki i naciesz czasem spokoju, bo niedługo będziesz mieć małego brzdąca, który zajmie duuuuuuużo twojego czasu i uwagi..i snu :laugh2:

@FiLi88
W sumie tak....w 1.ciąży chyba właśnie miałam tylko kłucie po 2.godzinach i na czczo...I nikt nie sprawdzał po godzinie. A to było 6 lat temu :rolleyes2: I wtedy też wynik miałam dobry :)
A co do GBS to chyba między 35 a 37 tygodniem ciąży :):tak:

@Naan34 , @karmal
Miłego siedzenia na krzywej :) Jeszcze trochę i będzie po...;)

reklama
Do góry