reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

Mój organizm przyzwyczajony że wstaje ogarniam się i od razu coś zjeść bo mnie glod zezre . Przed ciążą nie jadałam duzO na kolacje. Także Edytka j podziwiam osoby które parę h po wstaniu dopiero coś jedza szok!!!!

Jakiej długości mam też nawet prowadząc w Polsce ciążę nie wiedziałam. Tutaj z córa nawet da nie było potrzeby zaglądania a teraz oglądali środek prZez to plamienie ale długości nie mowia jaka konkretnie. Dla lekarki moja vyla długa ale ile to jest dla niej to ciort wie..ważne że zamknięta

Mi ją sprawdzał przez te twardnienia brzucha, czasem po 10 albo i więcej razy dziennie. A czasami w ogóle mi nie twardnieje przez cały dzień...A szyjka się trzyma, tylko lekarz teraz trzyma rękę na pulsie, żeby ewentualnie zlecić leki i leżenie :o Oby nie :) Ale jak będzie trzeba to będę leżeć i wstawać tylko na siku, dla bobasa wszystko :D
Co do jedzenia to kwestia wieloletniego przyzwyczajenia... Mam tak nawet jak jestem na urlopie :)

reklama
@Dita_333 Na obrazku jest zawsze lepiej widać, niż na cyfrach. Wykres prawidłowej odpowiedzi na posiłek/glukozę i wykres odpowiedzi diabetyka (wartości to już cecha osobnicza, kluczowy jest ten spadek po ok 2h po posiłku) :
Por%C3%B3wnanie+poziom%C3%B3w+glukozy+we+krwi+osoby+zdrowej+i+choruj%C4%85cej+na+cukrzyc%C4%99+i+ich+zmiany+po+posi%C5%82ku+%E2%80%93+czas+%E2%80%980%E2%80%99..jpg

Wiem, że no-spa nie jest zupełnie bezpieczna, ale biorę tylko wtedy, kiedy naprawdę muszę, a mam wrażenie, że przez to leżenie częściej mi się spina brzuch :( albo wcześniej tego nie zauważałam, jak ciągle coś robiłam... magnez też biorę 2 razy dziennie.
Nawet nie mogę wyprawki kompletować jak leżę, bo prawie wszystko mam po siostrze :biggrin2: umrę z nudy:p

Hihihi no tak tyle że trudno będzie mi funkcjonować bo tu mi nie chodzi o wielkość a o sam fakt że brzuch idzie do przodu .także będę tyczka podpierać za niedługo hahahahha
No i co do kręgosłupa...ciężar inaczej się rozkłada jak u kobiety która się robi cała okrągła i brzuch ginie w biodrach
No nic kochana przetrwam!!!

Udanego wypoczynku kochana:):):):) i napewno jest wszystko wporzadku także teges.

Ja mam 72kg (172cm) a miałam 65 także plus 7

We wszystkich ciążach śpię lewy prawy na zmiane. Nie daje rady spać na plecach . chyba że na siedząco tak mnie to wszystko uciska że oddychać się nie da
Napewno jest lepiej na lewym boku jeśli chodzi o żołądek ..to mam sprawdzone i inne czynniki pewnie też ale nie zaszkodziło moim dzieciom spanie na prawym boku rowniez

Mój mózg zakodował swędzenie szczypanie = rozstęp ale każdy ma po 'swojemu' także swędzenie nie musi skończyć się rozstępami ... Muszę się jeszcze więcej smarowac wrrrrrrr

W ogole wczOraj mi młoda płakała że ja nie lecę z nimi i mnie przytulalA..:( było mi tak smutno..a dziś jak ich odwiozlam na lotnisko i się poryczalam jadąc spowrotem...siedzę i ryczę jak dziecko
3 dni będę sama:(:(:(
Kochanie moje mi zrobił zakupy na te dni abym nie musiała nic kupować. Kupił mi gotowa lasagne hehe. ..zrobił Ala bigosik z młodej kapusty wczoraj bym miała do ziemniaczkow.. ( muszę poporcjowac i zamrozic) no i co ... Pozostaje mi czekać..dobrze że mam psy ...leżą koło mnie i tak raźniej ..
Mam też ciuszki pozNoszone i będę segregować a co do samopoczucia to czuję się bardzo dobrze. Nic nie pobolewan..mały wariuje ..także byłam przepracowana jednak:( plamienia już nie mam . Jest cZysciutko
Ale spacer nadal mnie wykańcza ....

I już 3 noc że w nocy siusiu nie wstaje...pewnie wina tego że jesCW o 23 robię siusiu hehe bo nie spie

Majacyr mam nadzieję że u Ciebie równie dobrze!

Witam nowa koleżanke:)

Skoro nic ci się już nie dzieje i dobrze się czujesz - EWIDENTNIE byłaś przepracowana i przemęczona! także musisz prowadzić bardziej oszczędny tryb życia i od razu jest wszystko ok!:tak:
Rozumiem,że tęsknisz...Ale czas szybko leci, niedługo dzieci będą z tobą..I nie martw się, tam na pewno znajdą sobie rozrywki i będą się dobrze bawić :) A ty sobie na spokojnie posegreguj te ciuszki i naciesz czasem spokoju, bo niedługo będziesz mieć małego brzdąca, który zajmie duuuuuuużo twojego czasu i uwagi..i snu :laugh2:

@FiLi88
W sumie tak....w 1.ciąży chyba właśnie miałam tylko kłucie po 2.godzinach i na czczo...I nikt nie sprawdzał po godzinie. A to było 6 lat temu :rolleyes2: I wtedy też wynik miałam dobry :)
A co do GBS to chyba między 35 a 37 tygodniem ciąży :):tak:

@Naan34 , @karmal
Miłego siedzenia na krzywej :) Jeszcze trochę i będzie po...;)[/QUOTE]

Wiem kochana wiem.. przezywam te ich wyjazdy dla nich bo zyja tez dla siebiei dla dziadkow ;) l wiem że przetrwam ..szkoda tylko że mój Mąż daleko na 3 dni:(:(:(:(:(:)( ..zawsze razem ich odwozilismy tam .....
Ostatnim razem ogarnęłam się przed ich poweotem dopiero ..codziennie ryk w poduszkę przez 2 tyg masakra ze mna

Hej ja po wizycie. Łącznie przytyłam 5kg, dostałam leki dopochwowe, więc kilka dni i mam nadzieję, że poczuje ulgę. Teraz idę do teściowej, córka juz tam jest, mąż na spotkaniach.

To pięć kilo to nic :) A leki na pewno pomogą :) A miałaś usg córeczki robione?

@Dita_333 Na obrazku jest zawsze lepiej widać, niż na cyfrach. Wykres prawidłowej odpowiedzi na posiłek/glukozę i wykres odpowiedzi diabetyka (wartości to już cecha osobnicza, kluczowy jest ten spadek po ok 2h po posiłku) :
Por%C3%B3wnanie+poziom%C3%B3w+glukozy+we+krwi+osoby+zdrowej+i+choruj%C4%85cej+na+cukrzyc%C4%99+i+ich+zmiany+po+posi%C5%82ku+%E2%80%93+czas+%E2%80%980%E2%80%99..jpg

Wiem, że no-spa nie jest zupełnie bezpieczna, ale biorę tylko wtedy, kiedy naprawdę muszę, a mam wrażenie, że przez to leżenie częściej mi się spina brzuch :( albo wcześniej tego nie zauważałam, jak ciągle coś robiłam... magnez też biorę 2 razy dziennie.
Nawet nie mogę wyprawki kompletować jak leżę, bo prawie wszystko mam po siostrze :biggrin2: umrę z nudy:p

Ok, ok :) Ważne, że mam w normie, tak się tylko zaciekawiłam :) Niektórzy lekarze chyba nawet nie zlecają po godzinie kłucia, tylko od razu po dwóch.... :)
Ja mam wyprawkę po starszym synku...ale jak przejrzałam rzeczy to muszę dokupić trochę nowych..Nie będzie chodził przecież cały czas w ciuchach po bracie :) No i też żeby miał wyjściowe jakieś ciuszki, a dwa to urodzeni są inną porą...Starszy z lipca,a ten z pażdziernika-listopada, więc na zimę nic nie będzie pasować :) No i wózek oddaliśmy, łóżeczka już nie mamy, plus rzeczy które chcę kupić przy tym, a przy starszym nie miałam :) I jeszcze apteka, higieniczne rzeczy i do pielęgnacji, takie tam :)

Skoro nic ci się już nie dzieje i dobrze się czujesz - EWIDENTNIE byłaś przepracowana i przemęczona! także musisz prowadzić bardziej oszczędny tryb życia i od razu jest wszystko ok!:tak:
Rozumiem,że tęsknisz...Ale czas szybko leci, niedługo dzieci będą z tobą..I nie martw się, tam na pewno znajdą sobie rozrywki i będą się dobrze bawić :) A ty sobie na spokojnie posegreguj te ciuszki i naciesz czasem spokoju, bo niedługo będziesz mieć małego brzdąca, który zajmie duuuuuuużo twojego czasu i uwagi..i snu :laugh2:

@FiLi88
W sumie tak....w 1.ciąży chyba właśnie miałam tylko kłucie po 2.godzinach i na czczo...I nikt nie sprawdzał po godzinie. A to było 6 lat temu :rolleyes2: I wtedy też wynik miałam dobry :)
A co do GBS to chyba między 35 a 37 tygodniem ciąży :):tak:

@Naan34 , @karmal
Miłego siedzenia na krzywej :) Jeszcze trochę i będzie po...;)

Wiem kochana wiem.. przezywam te ich wyjazdy dla nich bo zyja tez dla siebiei dla dziadkow ;) l wiem że przetrwam ..szkoda tylko że mój Mąż daleko na 3 dni:(:(:(:(:(:)( ..zawsze razem ich odwozilismy tam .....
Ostatnim razem ogarnęłam się przed ich poweotem dopiero ..codziennie ryk w poduszkę przez 2 tyg masakra ze mna[/QUOTE]

Ojej, nie płacz tak :sorry2: Im tam będzie dobrze, a ty tylko nerwów się najesz... Pomyśl, że nie jesteś sama! Masz synka w brzuszku :) Mów do niego ;) Może odpowie ci kopniakiem hehe :tak::p

@ONAONAONA mnie jeszcze lekarz tutaj nie badal, na razie tylko polozna i technik USG pojawili sie na mojej drodze i jak dalej bedzie wszystko szlo dobrze to lekarza nie zobacze na oczy. Bo szpital w ktorym bede rodzila to tylko oddzial porodowy z poloznymi. W razie komplikacji karetka wioza do drugiego, bardzo sprawnie to dziala. A ja wybralam ten szpital na porod, bo mam go najblizej. Doradzila nam tak polozna, poniewaz pierwszy porod mialam ekspresowy. Moglam tez wybrac porod domowy, ale tego chyba by moj maz nie udzwignal. On z tych co szerokim lukiem omijaja krew i wszystko co „brzydko moze wygladac”. Delikutaśny taki ;)

@Dita_333 dziekuje za odp w sprawie GBS, w czwartek na wizycie porozmawiam z polozna. Musze tylko odswiezyc sobie pamiec i poczytac u mamy ginekolog jak to jest z tym badaniem w uk, bo pamietam ze cos kiedys mi smignelo w tym temacie na jej blogu.
A z ta krzywa cukrowa, to faktycznie sie zmienia. Ja 8 lat temu chyba nie pilam 75g tylko 50g i badanie nialam chyba tylko po godzinie. Cos gdzies mi tak swita. Szkoda, ze dokumentacja zostala w PL bo bym sobie do tego wrocila.

@ONAONAONA ja ze sniadaniem mam tak jak Ty, nie wyobrazam sobie rano czegos do dzioba nie wlozyc, chocby tost z dzemem, ale musze, bo inaczej umieram z glodu. Dzis o 6 rano obudzila mnie ochota na czekolade z orzechami, dobrze ze byla w domu ;)
Aleeee juz np moj syn rano nie je. Tak jak @Dita_333 dopiero po kilku godzinach od wstania jest gotowy na przekaszenie czegos. Wczesniejsze proby zazwyczaj koncza sie tym, ze ma odruch wymiotny. Takze jestem w stanie zrozumiec Was obie ;)

@Mama Zuzi i Antosia, super ze synio lepiej sie czuje. Powidzenia na wizycie.

@Paulianna89 a dlaczego śpisz tylko na lewym boku?
Ktoś Ci kazał czy jak?
Wiem, że tak są lepsze przepływy itd.
Ale śpij jak Ci wygodnie.
Niektóre dziewczyny śpią na brzuchu, choć ja sobie nie wyobrażam, bo wiem że to ugniata dziecko mimo wód i łożyska.
Bardzo lubię spać na brzuchu, ale jak tylko zobaczyłam 2 kreski na teście to mój organizm się przestawił i nie śpię na brzuchu.
Na obu bokach i plecach też śpię i leżę.
Zresztą wielu ginekologów mówi, że nie ma potrzeby leżenia tylko na lewym boku.
Choć z powiększającym się brzuchem leżąc na plecach można mieć problemy z oddychaniem.
Jak na razie w nocy mnie tak z raz obudziło i musiałam zmienić pozycję.

@karmal trzymam kciuki za glukozę

@Góraleczka ja w nocy piję jak smok i latam sikać, choć niby powinien być mocz z nocy nie dam rady całą noc nie sikać. Ja oddaję taki z 2 godzin [emoji14]

Hej mamuski
Za tydzien mam uzg i zastanawiam sie czy nie poprosic o zbadanie szyjki macicy bo nie co dziennie ale co jakis czas boli mnie szyjka jak bym sex godzinami uprawiala... mialam w zeszlym tygodniu we wtorek robione polowkowe i wszystko bylo ok prucz tego ze male rozni sie o 2 tygodnie miedzy om a uzg. Moze i sie do porodu szykuje sama juz niewiem...

reklama
@azamamew a jakies badania?? Wymaz czy cos ?? Czy tylko lek przepisany ?? Oby szybko przyniosl ulge i paskudztwo poszlo w cholere.
5 kg to nie duzo, jeszcze drugie tyle spokojnie mozesz przybrac ;)

@ONAONAONA mysle, ze ciezko jest tez ze wzgledu na odleglosc. Bo gdyby to bylo inne miasto to w razie „w”, wsiadasz w auto i w kilka godzin jestes z dzieckami. Dasz rade na pewno, maz wroci i bedzie lepiej ;)

Do góry