reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

Gosiak317 zajęło mi to prawie 4 tygodnie :D ale dałam radę :)

Majacyr chodziło mi o takie co się mierzy kość nosowa i sprawdza przeziernosc karkowa itd. nie pamiętam jak to usg się nazywa.
Test Pappa robię dlatego że w tym roku kończę 30 i maz ma siostrę rodzona starsza o 3 lata z zespołem Downa więc wskazania są. Niby to nie jest dziedziczne i synek jest zdrowy, na razie dzidzia w brzuszku też zdrowa i wszystko z nią w porządku jak na ten czas ale chce to sprawdzić i będę spokojniejsza do końca ciąży :)
Czyli prenatalne.
Mój gin mnie uświadomił, że teraz robi się takie dokładne badania usg 3 razy w ciągu ciąży, żeby właśnie sprawdzić przepływy narządy i wszystko.
We wcześniejszych ciążach nie miałam takich wytycznych, ale to było naście lat temu.
Mi tłumaczył, że test pappa robi się większości kobiet podczas pierwszego badania prenatalnego albo kilka dni wcześniej lub później.
Trzymam za Ciebie kciuki, będzie dobrze :)

reklama
Dziewczyny mam głupie pytanie, czy wy macie też problem z... gazami, tzn mnie często boli brzuch z tego powodu :( Wypróżniam się różnie czasem codziennie czasem raz na dwa dni, ale brzuch w zasadzie boli mnie prawie przez cały czas. Jem różnie czasem więcej czasem mniej i nie widzę by to co jem miało na to wpływ, bo to jest cały czas :( Aż mi się robi niedobrze.

Hejo dziewczyny od 3 dni męczy mnie lekkie przeziebienie tzn mam katar gardło mnie bolała ale na szczescie już nie boli dziś jak korzystałam z łazienki zaobserwowałam u siebie zółtawy śluz myślicie ze to przez to przeziebienie nic mnie nie piecze ani nie swędzi nie dam rady powąchac śluzu bo mam zatkany nos. a wizyte u ginekologa mam 25

Dziewczyny mam głupie pytanie, czy wy macie też problem z... gazami, tzn mnie często boli brzuch z tego powodu :( Wypróżniam się różnie czasem codziennie czasem raz na dwa dni, ale brzuch w zasadzie boli mnie prawie przez cały czas. Jem różnie czasem więcej czasem mniej i nie widzę by to co jem miało na to wpływ, bo to jest cały czas :( Aż mi się robi niedobrze.
Oj tak wzdęcia są częścią codziennego życia:) u mnie niektóre potrawy pogarszają ale ogólnie brzuszek bardziej nabity. Ja pije herbatki z mięty, troszkę pomagają mam wrażenie

Też mam ten problem, w dodatku mam nadwrażliwość jelita i na początku zwijałam się z bólu.
Koper zaczęłam namiętnie jeść i trochę lepiej.
Wiem, że espumisan jest bezpieczny w ciąży ale wolę zapytać gina, bo to 1 trymestr.
Przez skrzywienie zawodowe nawet do ziół ostrożnie podchodzę.

Hej dziewczyny.
W końcu przeczytałam wszystko od 1 strony
Nazywam się Ewelina, jestem spod Warszawy, mam 29 lat (jeszcze przez 3 miesiace) i termin na 4 listopada.
To moja 3 ciąża. Pierwsza poronilam w 2016 roku w 10 tygodniu, z drugiej mam wspaniałego synka Natanka który w lipcu będzie kończył 2 latka i teraz nie wiem kto chowa się w środku. Ja wolę chłopca a maz dziewczynkę :)
Fajnie się trafiło ponieważ ja jestem urodzona 2 lipca a synek 7 lipca. Maz 13 listopada i teraz dzieciątko też na listopad
24 kwietnia mam test Pappa i polowkowe. Mam nadzieję że dowiem się jaka płeć ponieważ u synka dowiedzieliśmy się już w 11 tygodniu że będzie chłopiec więc bardzo szybko :) Mam nadzieję że teraz to powtorzymy ponieważ czekamy z szykowaniem pokoiku dla dzieci.
5 dni temu byłam na wizycie (chodzę prywatnie) dzidziuś ma ponad 3 cm i serduszko wali jak szalone 167/min także jestem przeszczesliwa
Co do dolegliwości - Masakra!!!!! Mdłości nie dają mi żyć, od rana do wieczora, zwymiotowac nie mogę mimo chęci i prób bo chyba lepiej by mi się zrobilo a tak człowiek się męczy. Maz to zło konieczne które znoszę haha nawet mnie dotknąć nie może bo działa mi na nerwy, z synkiem w ciąży też tak miałam, biedny Ogólnie czuje się tragicznie, za wiele nie mogę jeść, za dużo też nie mogę zrobić bo w głowie się kręci i od samego początku jestem na zwolnieniu
Dziś zaczynam 12 tydzień

Witamy w Naszym gronie :)

Doinformowywalam sie na temat tych testow przesiewowych.. Podobniez bardziej dokladny jest test Nifty od Pappa i dziewczyny z wlasnego doswiadczenia radza robic ten drugi jesli juz ktos chce.
Poczytaj:)
Ale..doczytalam ile to kosztuje..ola..Boga...

Obecnie najdokładniejszą metodą nieinwazyjna (czyli taka która nie niesie ryzyka dla matki płodu) są badania wolnego płodowego DNA w krwi matki- jest to również tylko pobranie krwi – natomiast daje niemalże 100% czułość jeżeli chodzi o wady genetyczne – te sam które bada test pappa- a nawet o wiele więcej wad tzw. zespoły mikrodelecji. Niestety badania te są drogie ok. 2000-3000 zł wiec mało kto może sobie na nie pozwolić, co więcej ponieważ są bardzo nowa metoda nie każdy ginekolog o nich wie i je poleca.”

U mnie w rodzinie nie ma owych przypadkow i mam nadzieje Nigdy nie bedzie.
Takze czekam na badanie genetyczne i wtedy wdroze odpowiednie postepowanie.
Powodzenia:):):):)

Edyta kiedy bedziesz miala wyniki????

Od rana do teraz cały czas męczyły mnie wymioty teraz muszę się jako tako ogarnąć bo dziś mam te imprezę ważną, choć czuje się beznadziejnie

Ja gazów w zasadzie nie mam, ale mąż się śmieje, że teraz w bekaniu przebijam go o głowę :) cały czas mi się odbija, myślę że to jakiś ucisk na żołądek czy coś :)

reklama
Ja juz zaczynam miec zgage w poprzednich ciazach od 4 miesiaca do konca ciazy mialam
I strasznie sucha skore az plamy mam wokol ust juz kolezanki przepowiedzialy ze bedzie corka bo mamie urode zabiera

Do góry