reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

reklama
Dziewczyny a na jakiej podstawie macie ustalona datę terminu. Taka wpisana w kartę? Na podstawie pierwszego usg czy miesiączki
Na podstawie USG. Jeśli bardzo się różni od terminu ustalonego podczas USG (bodajże różnica tygodniowa), to lekarz koryguje ustalony termin porodu.

Znowu następna możliwa wizyta po urlopie to dopiero 21+5, a gdyby był taki duży jak wcześniej to mógłby być już za duży...ponoć najlepiej do 22tygodnia zrobić połówkowe 18-22tydzień optymalnie...
Najlepszy okres to podobno pomiędzy 20+0 a 21+6. Ja się zapisałam na USG w połowie 21 tygodnia.
Link do: USG połówkowe ciąży - Opowiadam historie z życia i przemycam wiedzę medyczną dla Kobiet

Hey mamusie[emoji4] pisalyscie cos o pasach w samochodzie - w pierwszej ciąży usłyszałam patent i stosuje go także teraz. Najpierw zapinam pas a później wsiadam do samochodu i wtedy ta górna część przekładam przez głowę - czyli jestem jakby w pół zapieta. Nic mnie nie uciska na dole i szczerze myślę że gdybym nawet miala ten adapter to i tak bym się bała ze nie daj Boże ta dolna część się przesunie, a tak czuję się komfortowo przede wszystkim psychicznie. A swoją drogą my chyba nie musimy się w ogóle zapinac w ciąży? Czy ten przepis się zmienił? Ja sobie nie wyobrażam dlatego stosuje właśnie takie zapięcie i wszystkie moje znajome ciężarne również [emoji6]
Wydaje mi się, że używanie adaptera jest bezpieczniejsze niż sposób z przekładaniem pasów. Adapterów nie trzeba kupować, można też je wypożyczyć. Koszt to ok. 10-20 zł/miesięcznie.

Hej :)
Wyszłam wczoraj ze szpitala, krwiak jeszcze jest, ale zmniejszył się. Nie plamię od kilku dni, ale podobno w każdej chwili plamienie może wrócić - kwestia krwiaka przy samej szyjce. Czeka mnie polegiwanie do 13 czerwca, do kolejnej wizyty. Za to jutro mam prenatalne, jak nie zacznę plamić to chyba zdecyduję się pojechać, moja lekarka nie ma certyfikatu i zmierzyła tydzień temu tylko przezierność, kość nosową i w sumie tyle... A że badanie przez brzuch to raczej krwiaka nie naruszy.
Trzymam kciuki za dzisiiejsze wizyty :)

Dziewczyny a na jakiej podstawie macie ustalona datę terminu. Taka wpisana w kartę? Na podstawie pierwszego usg czy miesiączki?
Na podstawie OM, ale u mnie to tylko 1 dzień różnicy. Powodzenia na wizycie :)
Niestety czeka mnie już w najbliższym czasie badanie obciążenia glukoza, uwielbiam słodycze, ale tej glukozy w pierwszej ciąży nie mogłam wypić.
Miłego dnia Dziewczyny :happy:
Życzę powodzenia :) Ale nie zwymiotowałaś po tej glukozie? Ponoć tak się zdarza. Mi po słodyczach jest niedobrze (nie tylko w ciąży - przed ciążą tak samo), zdarzyło mi się zwymiotować na sam widok łyżeczki z cukrem i amolem którą dostałam do połknięcia. Tak, że to może być katastrofa :D

Ja też popedze po rogala do biedry A co mi tam hehehe 70 zł zawsze coś:)
Ogólnie to czuje się super, właściwie jak nie w ciąży.
Byłam kota oddać do kastracji :) I czekam aż zadzwonią żeby go odebrać:) biedny
....miał takie smutne oczy jak go oddałam.
Ale nie widział chyba moich wkuriwonych jak zalal mi 2 raz za zasłoną podłogę pufe A potem zostawił ślady z sikow wszędzie, cholera jedna :(
Na dodatek mnje gryzl bo się frustrowal brakiem możliwości wypuszczenia emocji .
Ale cóż trzeba było to zrobić już 2 mc temu..teraz przeżywam to ja i kot :/

Kto dziś wizytuje ?
Ja mam jutro prenatalne:) oczywiście jestem ta na końcu jak i z prenatalnymi ruchami o wszystkim innym hahaha takze czekam ,czekam jutro potwierdzimy czy chłopak :)

Buziaki:)
Nie martw się kotem:) jeśli dochodzą do się jak psy to jutro będzie jak nowy. Mój psiak tez był kastrowany ze względu na rozbuchany charakterek wobec suk i na drugi dzień już chciał biegać, szaleć i się bawić. Ważne żeby nie lizał rany i się raz dwa zagoi, a same plusy zobaczysz.

Pytałam z ciekawości o ten termin bo ja mam właśnie na podstawie pierwszego usg bo wyszło o tydzień mniej niż z OM a właśnie przez nieregularne cykle. I ja tego się trzymam

Ale nie widział chyba moich wkuriwonych jak zalal mi 2 raz za zasłoną podłogę pufe A potem zostawił ślady z sikow wszędzie, cholera jedna :(
Na dodatek mnje gryzl bo się frustrowal brakiem możliwości wypuszczenia emocji .

Kto dziś wizytuje ?
Ja mam jutro prenatalne:) oczywiście jestem ta na końcu jak i z prenatalnymi ruchami o wszystkim innym hahaha takze czekam ,czekam jutro potwierdzimy czy chłopak :)

Minus biedronka Wego Rogala że poszewki nie można wyprać ale latem to i całego bez problemuozna prac :) ja swojego kota w styczniu kastrowalam, więc życzę Ci powodzenia po powrocie kota do domu, byl tak biedny że nad nim płakałam, pamiętaj nie odbieraj kota jak nie będzie z nim kontaktu ;) niech dojdzie do siebie pod okiem specjalisty :)

Tak przeszła, ale nie chce jeść ani za bardz pić. Tak się zaciela, że nawet nie sika. Na dodatek mnie się coś zaczyna. Na dwór na razie nie może iść, dopiero po południu mąż pójdzie z wynikami krwi do lekarza. Generalnie ciężko, bo ona się niczym nie zabawi.

Dobrze, że chociaż gorączka przeszła... Szkoda, ze nie c:sorry2:hce pić... Może ulubiony sok? Najlepsza wprawdzie zwykła woda, no ale jak się nie ma co się lubi...

Kto dziś wizytuje ?

Kot da radę:) Ja też kastrowałam i chłopak dalej szczęśliwy chodził :laugh2:
Trzymam kciuki za jutrzejsze prenatalne i żeby ten chłopak twój dalej był chłopakiem 8-)

Dziewczyny a na jakiej podstawie macie ustalona datę terminu. Taka wpisana w kartę? Na podstawie pierwszego usg czy miesiączki?

Mi mój wpisałam na podstawie daty okresu, że niby miałam regularne. Tyle, że teraz zaskoczyłam szybką owulacją w 11dc i wg usg prenatalnego (którego on nie robił) wyszedł mi dzieć 8-9dni starszy, i wtedy termin porodu przesuwa się na 30-31.10. Ale mój mi nie zmieniał daty porodu na karcie ciąży. Zapisał tylko sobie. Dla mnie to bez różnicy tak szczerze. I tak wyjdzie kiedy będzie chciał :D i nie sądzę żeby czekał do końca października, ja sie nastawiam na okolice 20 X, kilka dni wcześniej albo później :rolleyes2:

Na podstawie USG. Jeśli bardzo się różni od terminu ustalonego podczas USG (bodajże różnica tygodniowa), to lekarz koryguje ustalony termin porodu.

Najlepszy okres to podobno pomiędzy 20+0 a 21+6. Ja się zapisałam na USG w połowie 21 tygodnia.
Link do: USG połówkowe ciąży - Opowiadam historie z życia i przemycam wiedzę medyczną dla Kobiet

Wydaje mi się, że używanie adaptera jest bezpieczniejsze niż sposób z przekładaniem pasów. Adapterów nie trzeba kupować, można też je wypożyczyć. Koszt to ok. 10-20 zł/miesięcznie.

Ale właśnie pisałam, że u mnie jest NIEMOŻLIWE wykonanie usg połówkowego w tym terminie, najwcześniej 21+5. Rzutem na matę. A przypominam, że mój bobas na prenatalnym był 9dni większy, robiłam jak miałam 12+1 - też niby szybko, a on juz miał 7,30cm! A jak byłam u swojego 13+5 - niby w terminie jeszcze do badania prenatalnego to miał już 9,5 i był za duży na takie badanie. Więc zobaczę co mi mój ginekolog powie na wizycie za tydzień 16+5 będzie, jesli uzna, ze moje dziecko dalej jest większe o ten tydzień czy nawet więcej to myślę, że choć będę 18+5, naprawdę rozmiarowo może dziecko ważyć tyle co niektóre na początku 20tygodnia.... Jeśli zwolni i wyrówna do terminu OM, wtedy zrobię 21+5. Blogi blogami, ale przecież każde dziecko w brzuchu rośnie własnym tempem to raz, a dwa nie będę na urlopie szukać lekarza do prenatalnych, bo tak przeczytałam na blogu :laugh2: Ja swój test pozytywny robiłam 22dc, a podejrzewam,że niektóre z was dopiero co miały owulację lub były dzień po :p A mój już się gnieździł 8-)

Hej :)
Wyszłam wczoraj ze szpitala, krwiak jeszcze jest, ale zmniejszył się. Nie plamię od kilku dni, ale podobno w każdej chwili plamienie może wrócić - kwestia krwiaka przy samej szyjce. Czeka mnie polegiwanie do 13 czerwca, do kolejnej wizyty. Za to jutro mam prenatalne, jak nie zacznę plamić to chyba zdecyduję się pojechać, moja lekarka nie ma certyfikatu i zmierzyła tydzień temu tylko przezierność, kość nosową i w sumie tyle... A że badanie przez brzuch to raczej krwiaka nie naruszy.
Trzymam kciuki za dzisiiejsze wizyty :)

Super, że krwiak się zmniejszył :) ;) Daj znać po prenatalnych, moze poznasz płeć :cool2:

reklama
Dita właśnie dlatego pytam o ten termin porodu. Nie o poród mi chodzi ale właśnie o kwestie tych wyliczeń w trakcie ciąży, żeby wiedzieć w jakim momencie się znajdujesz. Właśnie że względu na badania itd itp. I trochę bez sesji trzymać się czegoś kiedy wiadomo że jest/bylo inaczej. Ja wiem kiedy miałam owulacje, wiem kiedy było to przytulanie i dokładnie pokrywa się to z tym pierwszym usg. Wydaje mi się że u Ciebie też powinien to skorygować bo tylko niepotrzebne zamieszanie. Jak choćby z tymi polowkowymi

Do góry