reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

To gdzie mieszkasz????[emoji33] bo ja to od dzwonu jestem wpuszczana [emoji23] nie mówię w rossmannie bo tam to nawet ochrona wola bez kolejki [emoji16] a komunikacji miejskiej zazwyczaj kobiety ustępują mi miejsca, mężczyźni odwracają wzrok lub tylko bezczelnie się gapią. W biedronce tylko raz mnie kasjerka zawołała, czasami w kolejce ktoś przepuści, ale zazwyczaj są to kobiety. Chociaż z paskudnymi komentarzami tez się spotkałam, np. W rossmannie kasjerka poprosiła mnie bez kolejki a jakaś stara baba się wykłóca ze oba jest z dzieckiem w wózku tez ma pierwszeństwo, na co Pani w kasie powiedziała ze kobiety w ciąży u nich mają pierwszeństwo w kolejce. A innym razem Pani w stokrotce w mięsnym pyta się co mi podać a kobietka która stała przede mna z tekstem że jedna czy dwie osoby przede mna nie zrobią mi różnicy jak poczekam, ja tego nie słyszałam, ale miała pecha ze moja siostra to słyszała i ją ostro pojechała bo ona się nie patyczkuje z ludźmi [emoji23][emoji23][emoji23]
Mieszkam w Warszawie, w części dzielnicy gdzie są same deweloperskie osiedla zamieszkane przez rodziny z dziećmi/młode pary/singli mniej bo dzielnica na obrzeżach - Ursus.

reklama
Ja was podziwiam za te checi juz posiadania dzieciatek
Ja nawet o tym nie mysle
Dzis zaczynam 35 tc i szczerze nie ma dzidzius wyjścia musi poczekać do konca remontu haha

Nie wiem jak kobiety rodza w samochodach i w miejscach gdzie nie ma warunkow ale serio dla mnie to nie do uwierzenia haha

Ja odpoczywam, mloda sie rozpycha - jedyne co jest dla mnie denerwujące to częste wizyty w toalecie to cos co zabiera mi sen i swobodę bo jak gdzies ide to mysle ze kibelek będzie hahaha

Dzis mam urodziny [emoji173] 25 te:)
Ale szczerze jakos tego nie czuje ,bylo minelo -maz powiedział zebym sobie garnki wybrała (bo nowe mieszkanie) hmm garnki... no niby chciałabym miec nowy komplet ladny itp ale garnki:(
Na następne urodziny moze patelnie...
Ja to z róży bym sie ucieszyla- glupia kiedys mowilam ze kwiatki sa glupie bo usychaja szkoda kasy i wzial chlop do serca..
A teraz mysle jakie to mile ,choc trwa chwilę

Takie rozterki nocne
Macie rozstępy ? Cos wyszło ,gdzie i jak wygląda, kremujecie dalej ?
Mi wyszly na boku lewym 3 sztuki drobne ale sa
Wszystkiego najlepszego [emoji8]

Mi niestety rozstępy się zrobiły straszne pomimo, że odkąd dowiedziałam się o ciąży smarowałam ciało bio-oilem. Początkowo zrobiły się na pośladkach i udach, teraz w tych miejscach zmieniły już barwę i częściowo stały się mniej widoczne, niedawno pojawiły się też w okolicy kolan w części wewnętrznej i w ogóle po wewnętrznej stronie ud, to niestety wygląda tragicznie bo jest całe czerwone i raczej już na krótkie spodenki i strój kąpielowy nie będę mogła sobie pozwolić. Zauważyłam też kilka rozstępów na brzuchu lecz są mniej widoczne. Niestety moje nogi wyglądają tragicznie i kiedyś mój tata się zapytał co mi się na nogach stało bo myślał, że to jakieś uczulenie... Kiepsko się z tym czuje, bo wyglądam bardzo nieatrakcyjne. Cieszę się z dzieciątka ale rozstępów i to jeszcze tak rozlanych to się nie spodziewałam, moja mama ich nie miała.

Karmisz ją cyckiem?
Siedzisz w nocy?
Ja jak wyszłam to teraz widzę nie do końca by chcieli abym z młodym ciągle siedziała.
Mi odciąganie mleka zajmuje 40-60minut.
Chyba muszę zainwestować w lepszy laktator, bo mam 2 godziny na odpoczynek między karmieniami.
A Ty odciągasz mleko?
Nie karmię, mała dostaje moje mleko odciagniete przez sondę.. Przystawialam ja z 4 razy do cycka ale jeszcze nie do końca jej to idzie.. Więc też odciągam, i też ręcznym w domu ale idzie mi to dużo szybciej niż tobie z tego co patrzę.. Bo u mnie 15 minut i wydojone.. Ile zbierasz z 2 piersi ml ? A w szpitalu mam elektryczny więc o wiele lepszy..
Na nocki jestem w domu a w szpitalu od rana do wieczora przesiaduje.. Mała ma swój pokój więc nikt nic nie mówi, jakbym chciała, to mogłabym i o 2ej nad ranem przyjechać, mm kartę na czip żeby wejść do szpitala, i mogę naprawdę kiedy chce.. Tyle że w domu ogarniam wieczorami, a jak już będzie umiała z cycka, to będę spala w szpitalu i wtedy mam nadzieję że już razem wrócimy do domku..... [emoji24]

Dziewczyny powiedzcie mi taka rzecz
Ktoregos pieknego dnia bede musiala wyjsc czy wogole cos zrobic i zostawie np meza z dzidziusiem. Mleko ktore sciagne laktatorem mam zamrozic czy w lodowce trzymac czy jak to wyglada? Al o jesli bede miec go za duzo i bede chciala spuscic na pozniej.... ??????
Mi w szpitalu tu gdzie mała leży, mówili że po odciagnieciu w temperaturze pokojowej do 3 godzin. Jeśli się wstawia do lodówki to może stać ale już jak zawoze mleko z domu z lodowki do szpitala to muszę w specjalnym opakowaniu i z kostkami lodu żeby temperatura się nie zmieniała, po przeniesieniu oni odrazu wkładają do lodówki, ewentualnie mrożą i jak się nie mylę to od 3 miesięcy może stać do 6 (CHYBA, muszę karteczkę sprawdzić) i jak odmrazaja to zamknięte do lodówki i niech się odmraża

Mieszkam w Warszawie, w części dzielnicy gdzie są same deweloperskie osiedla zamieszkane przez rodziny z dziećmi/młode pary/singli mniej bo dzielnica na obrzeżach - Ursus.
Witam sąsiadke hahahaha

Ja dzisiaj zostałam w biedrze poproszona bez kolejki a mąż jak głupek przepraszal wszystkich pokolei że idziemy bo nas kasjerka poprosiła hahaha oczywiście kobitki że przecież mam taki przywilej i one się nie gniewaja.
Wczoraj na poczcie mieliśmy paczkę do odebranie i mąż się odbił od drzwi na widok kolejki to mówię mu dawaj to awizo i zostań. Poszłam do okoła, stanęła na początku i mówię do kobitki przed którą wylazlam że ja to podejdę pierwsza :p
Oczywiście ta do mnie ze za nią jest pani z dzieckiem i może też by chciała a ja na to że trzeba bylo jej to zaproponować jak sama nie miała odwagi poprosić. Odebrałam paczkę, wyszłam i mówi do swojego że w doopie z kolejka trzeba korzystać póki mogę heh

Dziewczyny nie bójcie się prosić o swoje. Szczególnie teraz na sam koniec

A co do rozstępów ja mam sieczkę na cyckach po pierwszej ciąży za to brzuch gladziutki. I też nie smaruje tylko myje się płynem bambino i masuje brzuch gąbką ale wcale nie uważam że to pomaga tylko tyle że po tym płynie skura mnie nie ciągnie jak po mydle a masażyk poprostu lubię hehe

Witam sąsiadke hahahaha

Ja dzisiaj zostałam w biedrze poproszona bez kolejki a mąż jak głupek przepraszal wszystkich pokolei że idziemy bo nas kasjerka poprosiła hahaha oczywiście kobitki że przecież mam taki przywilej i one się nie gniewaja.
Wczoraj na poczcie mieliśmy paczkę do odebranie i mąż się odbił od drzwi na widok kolejki to mówię mu dawaj to awizo i zostań. Poszłam do okoła, stanęła na początku i mówię do kobitki przed którą wylazlam że ja to podejdę pierwsza :p
Oczywiście ta do mnie ze za nią jest pani z dzieckiem i może też by chciała a ja na to że trzeba bylo jej to zaproponować jak sama nie miała odwagi poprosić. Odebrałam paczkę, wyszłam i mówi do swojego że w doopie z kolejka trzeba korzystać póki mogę heh

Dziewczyny nie bójcie się prosić o swoje. Szczególnie teraz na sam koniec

A co do rozstępów ja mam sieczkę na cyckach po pierwszej ciąży za to brzuch gladziutki. I też nie smaruje tylko myje się płynem bambino i masuje brzuch gąbką ale wcale nie uważam że to pomaga tylko tyle że po tym płynie skura mnie nie ciągnie jak po mydle a masażyk poprostu lubię hehe
Pewnie to ta sama Biedronka :laugh2: Na Ursusie mega dzietność, super !

Wykąpałam się i leżę. Córcia na noc wysmaruje mnie maścią, nos psiknę na lepszy sen.
Jak Antosia rodziłam też byłam lekko przeziębiona.
@ONAONAONA już prawie tydzień od porodu, jak Twoje krocze?szwy już się rozpuściły?
@Ewela2805 Ty chyba też byłaś nacięta? Jak u Ciebie z Grażyną?
@FiLi88 chyba Cię dziś z nami nie było, rodzisz???[emoji4]

Wykąpałam się i leżę. Córcia na noc wysmaruje mnie maścią, nos psiknę na lepszy sen.
Jak Antosia rodziłam też byłam lekko przeziębiona.
@ONAONAONA już prawie tydzień od porodu, jak Twoje krocze?szwy już się rozpuściły?
@Ewela2805 Ty chyba też byłaś nacięta? Jak u Ciebie z Grażyną?
@FiLi88 chyba Cię dziś z nami nie było, rodzisz???[emoji4]
Tak nacinali mnie, niby nie dużo mąż mówi ale ja tam nie zaglądałam, czekam aż się szwy rozpuszczą
Jeszcze ciężko mi siadać ale już jest lepiej niż przez pierwsze 4 dni, byłam na przeciwbólowych ale był szał..... z chodzeniem, siadaniem (najbardziej), i przeplakalam trochę tak mnie napierdzielalo za przeproszeniem. Dziś jest już lepiej ,(7dni po porodzie) tylko tak jak mówię z siadaniem jeszcze nie do końca ale już spodnie zakładam normalnie bo przedtem nie mogłam bo zciskalo strasznie i miałam wrażenie że rwe się na dole. Po 10 dniach niby szwy mają zniknąć więc czekam..

Wypełniałam dzisiaj plan porodu i nie do końca wiem co zaznaczyć przy karmieniu. Wygląda to tak:
20181020_140137.jpg

Jaki wpływ na karmienie może mieć smoczek albo butelka z wodą? Nie chcę, żeby zapychali mi dziecko mm bez potrzeby, ale woda? Po co miałaby być ta woda?

Załączniki

• 20181020_140137.jpg
    20181020_140137.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 475
reklama
@Dita_333 - śniłaś mi się! Byłam u Ciebie w domu i miałaś bardzo dużo rzeczy ;) Byłam bardzo niekulturalna i nie polubiłaś mnie ;)

@springflower i. @Ewela2805 jak sobie radzicie z tęsknotą?
Mi pomogło wejście w tryb zadaniowy - od jednego odciągania, do kolejnego plus wizyty w szpitalu. Zajmowało to cały dzień i nie miałam czasu na tęsknotę.

A teraz jesteśmy już w domu razem <3 Jasio ze szpitala wyniósł w miarę regularne pory jedzenia co ok. 3 h i to, że nic mu nie przeszkadza. Można wiercić, śpiewać, tłuc talerze - nic nie robi na nim wrażenia :)
Jest super! Cudowny mamy czas:)
Ale czeka nas teraz maraton po przychodniach... Kontrola u pediatry, okulisty, audiologa, kardiologa, neurologa, poradni wczesnej interwencji i poradni patologii noworodka. Ufff, lekko nie będzie.

W ogóle na karcie wypisowej jest informacja, że mój poród trwał 3,4 h, a sama druga faza... 4 minuty! Wiedziałam, że bylo krótko, ale nie sądziłam, że aż tak :D

Do góry