reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

To jutro sie zobaczysz ze swoją córeczka [emoji8] po 15 tygodniach!! Wow!!
A czemu powiedziała, że myśli, ze nie dotrzymasz terminu?
Zawsze ciekawią mnie te teorie lekarzy [emoji848][emoji5]
Główkę czuła bardzo nisko, pewnie dlatego. Poza tym 25 października to 13 dni przed terminem wiec nie obraże się jak mała będzie się chciała wtedy urodzić [emoji3]

reklama
@Weronika00 Wszystkiego najlepszego! W takim razie dzisiaj jesteśmy dwie co świętują urodziny :)
Mama z rana wpadła z tortem, pojadłam a teraz Mały skacze po słodkim jak szalony :D
Uuu ja też dziś mam urodzinki, kończę 20 lat!
Najlepszego @Weronika00
emoji16.png
emoji4.png
Wszystkiego Najlepszego Laski! :D Zdrówka przede wszystkim! Dla nas i dla dzidziuśków :D

na zgagę też mam renie. Kefir też mi troszkę pomaga.
@Dita_333 ja na szczęście nie mam dywanów, tylko panele. Odkurzanie nie jest ciężkie, ale jak schody odkurzam to już jednak trochę inaczej. Prasować nie lubię, ale dziś troszkę musiałam. Bratowa dała mi kilka kompletów pościeli, bo jej córeczka już ich nie używa. Więc było prasowanko. Brzuch ciężki jak kamień.

Dziś przyszła podusia do karmienia :) Ale czad hhehehe mam nadzieję, że nam długo posłuży-bardzo bym chciała :)

A jaka poduszka? Z jakiej firmy?
Ja nie mam dywanów [emoji5] tylko u młodego mały dywanik w autka [emoji106]
Ale moze mam za duże ssanie albo nie wiem, ale jak odkurzam to mnie przy tych ruchach właśnie brzuch mocno ciągnie i twardnieje, muszę non stop przerwy robić.. wtedy zawsze żałuje ze nie mam mieszkania tylko dom[emoji23][emoji85]

Główkę czuła bardzo nisko, pewnie dlatego. Poza tym 25 października to 13 dni przed terminem wiec nie obraże się jak mała będzie się chciała wtedy urodzić [emoji3]

Mój tez ma główkę nisko... z trudem ja łapał na usg.. tak mi prawie wiesz gdzie grzebał [emoji85][emoji23]tez bym sie nie obraziła... Ale.... ktoras dziewczyn gdzieś kiedyś mówiła, że główka jej prawie wylatywała tak miała nisko i małe rozwarcie... i chodziła tak prawie 2 tygodnie [emoji23][emoji85]
Ech, zobaczymy... ja czekam do tego 37 tygodnia, a pózniej już pewnie będę gotowa na przenoszenie [emoji23]

Kciuki za wizytę!!! Daj znac szybko, bo umieram z ciekawości ile waży twój twój synio!!![emoji848][emoji85]
Mój tak miał z pedałowaniem jak był malutki,,, No nie umiał zrozumieć, że trzeba obracać nóżkami na pedałach [emoji23] ile ja sie napokazywalam[emoji28] nawet sama jeździłam na takim małym rowerku [emoji23]i nóżki mi obracałam na pedałach... i nic! A kiedyś sam sobie wyciągnął rowerek z garażu,, ja nawet nie podchodziłam, bo już bez sił byłam[emoji53]a on wsiadl i pojechał [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
Dlatego z odpinaniem bocznych kołek nie chciałam sie spieszyć... mowilam mu, ze to wymaga czasu i nie ma co sie denerwować... aż dzień przed 5urodzinami powiedział ze już nie chce kołek. To maz odmontowal, ja w tym czasie tłumaczyłam, żeby sie nie spinał, ze kiedyś załapie, ze lepiej na trawie jakby upadł... A moje dziecko weszło na rower- ojciec ledwo co zdążył złapać kijek z tylu - i pojechał [emoji847][emoji23] i krzyczał do taty - puść, puść [emoji23][emoji85] tyle było jego nauki i mojego gadania [emoji28]
Za to do klocków lego długo sie przekonywał, czy takich manualnych rzeczy z rączkami... Wiec p ruch sie nie martwię, ale o naukę już tak [emoji28]ale co ma być to będzie [emoji5][emoji106]

Ja nienawidzę odkurzania w ciąży... najgorzej to znoszę [emoji53] jutro mnie to czeka [emoji53] już wole prasować jak dzisiaj i wczoraj, nawet po dwie - trzy godziny, naprawdę [emoji5]
Myśle, ze jak już sie jest wysoko w ciazy i się kobiety zle czuja- to po prostu chcą mieć to za sobą...
Dlatego póki sie dobrze czuje, to o porodzie myśle ze strachem i stresem, jeszcze nie jest mi „wszystko jedno”[emoji23]

To na razie daj jej spokój.. zablokuje się i będzie problem. Moze odpuść ?[emoji848]
Choć na jakiś czas...

Gratuluje zdrowego bobaska [emoji5] już prawie 3kg[emoji106]a te 3700 to chyba więcej niż średniak [emoji23] tak do 3500 w terminie to średniaki dla mnie [emoji16]
Myślisz, że w 3 tygodnie twój nabierze jeszcze 700gr do 39tygodnia? [emoji848]
Myślałam, ze pod koniec dzieci zwalniają.... [emoji5][emoji85]

Moze i nie sredniak, ale ponizej 4 kg i szybko wylazl, to dla mnie taka w sam raz waga ;) Mlodszy przybieral na koncu po 150 g tygodniowo, czyli wyszlo by tak 600g jeszcze do 39 tc ;) zobaczymy jak bedzie. Ale na pewno nie zwolnil z przybieraniem na wadze. Dzis technik na usg mowila, ze jak lozysko wydolne i przeplywy ok, to bedzie ladnie nabieral cialka teraz. Pokazala nam, ze ma juz wloski na glowie ;) maz sie zasmiewal ;)
Wgl to mnie zaskoczyl, bo jak mu napisalam ze jade id poloznej do szpitala, to sie urwal z pracy i do mnie przyjechal. Zdziwko lekkie zaliczylam, bo on moja ciaze to tak srednio czuje, mimo ze marudze i humory miewam ;)

@Paulaaa25 moj brzunio na dzis wyszedl 34 cm, tak jak dwa tygodnie temu. Super, ze wizyta ok. Teraz czekamy na wiesci od @ONAONAONA ;)

Dopadla mnie dzisiaj franca zgaga. No tak palic to juz nie pamoetam koedy mnoe palilo. W domu z domowych sposobow mam tylko mleko, co srednio pomaga. Z aptecznych rzeczy mam tylko Manti, ale wiem, ze czesc lekow na zgage sa nie wskazane w ciazy. Orientujecie sie czy manti mozna czy jest na liście zakazanych?
Koka powiem tak Rennie jest bezpieczne, a manti musiałabyś skonsultować z lekarzem.
Ma inny skład, a w ulotce masz pewnie, że jeżeli korzyści przewyższają nad ryzykiem itd...
Ja bym wybrała rennie
Migdały też dobrze działają

Moze i nie sredniak, ale ponizej 4 kg i szybko wylazl, to dla mnie taka w sam raz waga [emoji6] Mlodszy przybieral na koncu po 150 g tygodniowo, czyli wyszlo by tak 600g jeszcze do 39 tc [emoji6] zobaczymy jak bedzie. Ale na pewno nie zwolnil z przybieraniem na wadze. Dzis technik na usg mowila, ze jak lozysko wydolne i przeplywy ok, to bedzie ladnie nabieral cialka teraz. Pokazala nam, ze ma juz wloski na glowie [emoji6] maz sie zasmiewal [emoji6]
Wgl to mnie zaskoczyl, bo jak mu napisalam ze jade id poloznej do szpitala, to sie urwal z pracy i do mnie przyjechal. Zdziwko lekkie zaliczylam, bo on moja ciaze to tak srednio czuje, mimo ze marudze i humory miewam [emoji6]

@Paulaaa25 moj brzunio na dzis wyszedl 34 cm, tak jak dwa tygodnie temu. Super, ze wizyta ok. Teraz czekamy na wiesci od @ONAONAONA ;)

Ach, No tak... bo ja liczyłam ze od 35+5 do 39 skończonego czyli 39+0 zostało 3 tygodnie i 2 dni... czyli tak po 100gram to tylko 300, a już po 150 to 450gr, czyli niecałe 3500[emoji5] ale moze ty masz na myśli końcówkę 39 tygodnia czy 40tydzien? Wtedy tak.. 4tygodnie po 150 to już 600gr[emoji85]
Wiesz, ja w ogole nie mam rozeznania jak maluszki przybierają w ostatnich tygodniach, bo urodziłam w tym 37...
Moje siostry twierdzą - obie, ze im dzieci już prawie nie przybierały w tych ostatnich tygodniach,one urodziły w 41 tygodniu, jedna 3680, druga 3520 czy jakoś tak... pisze z głowy... i porównują do mojego małego babla, który miał tylko 3100... No ale urodził sie 4tygodnie przed ich dziećmi... ale twierdzą właśnie, że niby nic prawie nie przybierały... a ja myśle ze nawet licząc 100gram tygodniowo to by miał 3500... nie wiem [emoji28]
I tez jestem ciekawa jak to będzie z tym moim bobasem.. tez powinien zastopować jak dzieci sióstr... ciekawe ile ich miały w 37 tygodniu[emoji848]

Ja właśnie też uważam, że to nie jej czas. Zresztą jej takie rzeczy zawsze później przychodziły. Bardzo długi czas nie siedziała, czołgała się po ziemi (jeszcze nie raczkowała) kiedy inne dzieci zaczynały już wstawać na nogi. Jakieś bidony z rurką czy inne rzeczy zawsze dużo później. A dodatkowo po prostu to widzę. Ona mówi nie. Czy to babcia zachęca czy mama nie ważne. Mówi nie. Ona wie o co chodzi, nocnik stoi w toalecie, za każdym razem od dawna chodzi ze mną, siada czasem bierze ze sobą pluszaka i pokazuje, że on robi tam si. Wie, że mamy majtki, wie że do pampersa robią tylko dzidzi, ale ona chce pampersa. Dwa dni i już się zacięła z kupą, bo to widać. Dlatego teraz jest w pampersie by zrobiła dwójkę.

jeśli tak ze wszystkim była później to tym bardziej bym jej nie męczyła .ma 2 lata a nie 3 .

i czemu taka się ta teściowa przejmujesz i jej zdaniem. to twoje dziecko jest a na resztę się wypnij i nie pozwól psuć sobie nerwów a tym bardziej męczyć dziecka bo ktos

ja po wizycie dziewczyny
spotkałam koleżankę tłumaczkę..wpada i się śmieje ..nie gadaj.ze do ciebie a obok dziewczyna ..ból do Mnie hehehehe
czas mi zlecial.bo sie nagadalismy

co do usg
nienawidze uciskania brzucha ta sonda:( :( nie szło dobrze wymierzyć brzucha czy główki małego ( nie napiszę gdzie ta sonda wędrowała.nisko że hoho) i by widzieć wymiar musiała strasznie mocno dociskac ..no myślałam że zejdę ... aż musiałam mieć przerwy ...zmiane ułożenia ehhh
super że sprawdzony ale teraz siedzę i nie wiem co boli mnie bardziej .jeszcze to krocze dokucza ... eh

główka jest na 35tydzien ale brzuszek na 38 eh
malec ma dluzsze nozki ale to pewnie przez nasz wzrost

i najgorsze że wód mam za dużo o wiele choć mierzyła kilkakrotnie bo malec był bardzo aktywny to już sama nie wiem czy te dzisiejsze pomiary to nie są na łeb na szyję
AFI.28 ale grunt że to już 35 tydz skończony a nie wcześniej z taką iloscia
malucha sprawdzała .brzuszek itd i zE wszystko ok
serduszko też mu b. długo słuchała

no nic

oby było wszystko dobrze

jutro jadę na badanie cukru znowu. chcą sprawdzić
i za 2tyg wizyta znów i wtedy ustali termin CC..
chyba że zacznę rodzisz wcześniej to dzidzia będzie mieć normalny rozmiar . główka mnie zadowolila

mały niby 3209 czyli że zwolnil iiniby że 200 coś gram przez 2 tyg przybral ale jak mówię ..te dzisiejsze pomiary to na łeb na szyję były robione bo mały nie dość że leżał niezbyt dobrze dobrze co do.badania to wiercipięta straszna...
ale co się dziwić jak miałam takie uciskanie brzucha lol I reagował na to

@FiLi88 gratulacje maluszka. idealna waga:)

@FiLi88 super, że wszystko u Was w porządku, fajnie, że kazali Ci pójść na to usg i możesz być teraz spokojna [emoji4]

@ONAONAONA ważne, że powiedzieli Ci ze wszystko jest ok, wiec nie masz się czym stresować. Odpocznij teraz, może szybko przejdą Ci te bóle. Co do tych pomiarów to rzeczywiście może być coś zakłamane jak mały się tak wiercił. A czym to grozi, że masz za dużo wód?

@Koziunia @Weronika00 @Pauliska757 Dziewczyny sto lat!!!

My dziś od rana zabiegane, nauki nocnika ciąg dalszy. Wczoraj 3 razy była przebierana z góry na dół. Pytam czy chce siku, pokazuje, zachęcam, ale cały czas słyszę nie. No i kończy się zalaniem siebie i podłogi.
Tak mi się przypomniało że nam bardzo pomógla książka o Bolku "Nocnik nad nocnikami" jest też wersja dla dziewczynek. Młody był zachwycony że może robić to samo co Bolek i ja tak samo jestem z niego dumna jak mama z Bolka. Może spróbuj? Nie zaszkodzi[emoji4] z tym że mój synek w ogóle kocha książki i my minimum godzinę półtorej dziennie czytamy - nie wiem czy ty tak było gdyby nie przepadal za czytaniem. Ale super że dzielnie próbujesz! Mocno trzymam kciuki[emoji9]

reklama
Tak mi się przypomniało że nam bardzo pomógla książka o Bolku "Nocnik nad nocnikami" jest też wersja dla dziewczynek. Młody był zachwycony że może robić to samo co Bolek i ja tak samo jestem z niego dumna jak mama z Bolka. Może spróbuj? Nie zaszkodzi[emoji4] z tym że mój synek w ogóle kocha książki i my minimum godzinę półtorej dziennie czytamy - nie wiem czy ty tak było gdyby nie przepadal za czytaniem. Ale super że dzielnie próbujesz! Mocno trzymam kciuki[emoji9]
Ooo a ja z książek mogę polecić kicia kocia i nunus na nocniku. Mój młody przestał bać się potworów dzięki serii tych książek i nauczył się że trzeba mówić dzień dobry :)

Do góry