reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

A tak w ogole pochwałę się wam [emoji4] Byłam w biedzie i pani w kasie przy kasie zauważyła, że wzięłam mały proszek do prania, a w promocji na kartę jest dwa razy większy i tylko 3zl droższy, jakoś tak. Że może wymienię? A ja do niej, że może i tak, ale jest za ciężki dla mnie- gdzie będę biegła szybko przez pol biedy z 5kg proszkiem do prania [emoji33]- i wiecie co???? Ona powiedziała, że mi przyniesie [emoji33][emoji85][emoji33][emoji85] I przyniosła!! Ludu! A mało tego, brakowało mi 8 naklejek do słodziaka, to podzieliła mi zakupy, zapłaciłam i wzięłam naklejki, policzyła słodziaka i dokończyłam zakupy- bez biegania dwa razy [emoji16][emoji33][emoji5] w szoku byłam,.. Są jeszcze dobrzy ludzie na świecie [emoji106][emoji847]

reklama
A ja nie bardzo rozumiem w czym problem. Przyjelysmy Cie jak wszystkie, chetnie piszemy z Toba itd. A to, ze np z badaniami czy z czyms jestesmy do przodu wynika z tego, ze nasze ciaze sa starsze. Chyba zadna z nas nie dala Ci odczuc, ze Cię tu nie chcemy czy cos.

Dokladnie tak, ja tez z dziewczynami sie niekiedy “rozjezdzam”, ale to z racji zamieszkania w innym kraju. Inne badania, inaczej ciaza prowadzona, itd. Mozesz nasze marudzenie przyjac jako cos co Cie czeka, wyciagnac dla siebie wnioski z przygotowan. Poza tym jestes juz nie swiezynka, wiec tez na podstawie poprzednich ciaz i porodow mozesz sie wypowiedziec.
Spoko, przecież są dziewczyny które mają 29 czy 30 tydzień tez tutaj.. a poza tym, że sobie popisać czy pomarudzic na ciąże nie trzeba być w tym samym tygodniu[emoji5] jak się z nami nie zgrywasz?[emoji848]

E tam[emoji3][emoji3][emoji3] mi brakuje 3kg to minimalnej wagi, a szczypiorem nie jestem, raczej szczupła niż chuda. Po prostu jakoś tak w brzuch mi poszło i tyle. U synka wszystko w porządku do tej pory i liczę, że tak będzie do samego porodu [emoji3]i nie bolą mnie ani kolana, ani kręgosłup [emoji5]

Piękny ośrodek [emoji5] ale wiadomo,zdrowie bobasa najważniejsze, jak trzeba będzie pojedziesz dalej... ale moze nie będzie takiej potrzeby [emoji16] a te wagi z internetu to o kant dupy rozbić wg mnie.. W 1.ciąży do porodu wg nich szlam z niedowagą, teraz podobnie na tę chwilę mam, a lekarz twierdzi, że jest wszystko ok. To wierzę lekarzowi [emoji106]

Ja was podziwiam, że tyle wytrzymujecie bez usg[emoji85] ja co 3 tygodnie mam.. i nie macie żadnego usg III trymestru? Myślałam, że to nawet sie nazywa 3 prenatalne, jak sie dokładniej bobasa bada, organy i przepływy i takie tam[emoji53]

Nie ma czegos takiego jak usg 3go trymestru. Z reszta w PL 8 lat temu tez nie bylo jak rodzilam mlodego. Tyle, ze wtedy chodzilam prywatnie, to USG bylo na kazdej wizycie, a teraz prywatnie nie chodze. Gdybym miala jakies watpliwosci to na pewno bym to sprawdzila np w pl przychodni tutaj, ale nie mam sie do czego przyczepic. Takze tak... czekamy cierpliwie ;)

Mój ginekolog powiedział, że podręcznikowo powinna kobieta przytyć 10-15% wyjściowej masy ciała. I tyle teoria, bo podobno to się bardzo rzadko zdarza. Nadmienil też, że jeżeli ciąża rozwija się prawidłowo, dzidziuś nie jest ani za mały, ani za duży do wieku to wszystko jest w porządku i żeby się nie przejmować. Mówił właśnie, że jedne panie się przejmują, bo dużo tyja, inne, bo za mało. A jeżeli z dzieckiem wszystko ok to poprostu taka uroda. Każda kobieta jest inna i tyle:) uszy do góry.

ja miałam taką suchość w ustach jakoś w okolicy 27-28 tygodnia, szczególnie wieczorem, pomimo, że bardzo dużo piłam w ciągu dnia i cukry też były dobre. Trwało jakieś 4-5 dni i samo przeszło, więc się tym specjalnie nie przejęłam. Masz to cały dzień? może zmieniłaś pastę do zębów i ona Ci tak wysusza? Skonsultuj z lekarzem, jak Cię coś niepokoi ;)
Mam to zazwyczaj w nocy, kiedy się budzę to tylko piję i sikam, i od rana jakoś do południa. Fakt, ostatnio pastę zmieniałam, ale nie wiem, czy to od tego. Męczy mnie to już dłuższy czas.
@anet88 może faktycznie muszę pić jeszcze więcej, ale ile można xD
Co prawda ja nie robiłam kotletów, tylko moja siostra i mówiła, że dobre, jej bardziej smakowały na ciepło, mamie na zimno.(w załączniku)
@Koziunia też używam tego kalkulatora, raczej zawsze mieszczę się w normie :)
@majacyr mam 33+3 :)

Też często nie umiem się odnieść do wszystkich wpisów, może to wynika z tego, że to moja pierwsza ciąża albo z tego, że ogólnie jestem nieśmiała i introwertyczka, ale coś tam skrobnę czasem :)

Załączniki

• kk.jpg
    kk.jpg
    102,8 KB · Wyświetleń: 89
  • kkk.jpg
    kkk.jpg
    116,6 KB · Wyświetleń: 70
Ostatnia edycja:
A tak w ogole pochwałę się wam [emoji4] Byłam w biedzie i pani w kasie przy kasie zauważyła, że wzięłam mały proszek do prania, a w promocji na kartę jest dwa razy większy i tylko 3zl droższy, jakoś tak. Że może wymienię? A ja do niej, że może i tak, ale jest za ciężki dla mnie- gdzie będę biegła szybko przez pol biedy z 5kg proszkiem do prania [emoji33]- i wiecie co???? Ona powiedziała, że mi przyniesie [emoji33][emoji85][emoji33][emoji85] I przyniosła!! Ludu! A mało tego, brakowało mi 8 naklejek do słodziaka, to podzieliła mi zakupy, zapłaciłam i wzięłam naklejki, policzyła słodziaka i dokończyłam zakupy- bez biegania dwa razy [emoji16][emoji33][emoji5] w szoku byłam,.. Są jeszcze dobrzy ludzie na świecie [emoji106][emoji847]
Sa sa wiem cos o tym

reklama
Zawsze robi się miło w takich sytuacjach a dobrych ludzi co raz mniej ! Ja też ostat io w autobusie byłam i pełno ludzi było, nigdzie miejsca żeby usiąść i strasznie duszno aż słabo mi było, i jedyne osoby które mi ustepywaly to starsze kobiety po 50tce, a malolatki siedziały i w dupie miały.. Oczywiście nie skorzystałam, no ale takie sytuacje są straszne.. [emoji17]

Do góry