reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

Dziewczyny, kciuki się przydadzą! Ja dziś mam wizytę o 22 i już odchodzę od zmysłów, co z tą moją szyjką po 3 tygodniach umiarkowanego chodzenia :szok:
Ja też trzymam kciuki za wizytujące i @Kelyana za rozwinięte, duże zdrowe płucka ;)
O matko, czemu tak późno? O 22 to ja już się do snu układam [emoji14]

reklama
Taka godzina, bo musiałam przełożyć wizytę i pani w rejestracji mnie wcisnęła na ostatniego, inaczej czekałabym jeszcze 2 tygodnie ;) ja o tej porze też już w łóżeczku, za to maleństwo zaczyna wyprawiać dzikie harce, więc idealnie do oglądania na usg ;)
@Balonsbalons ja też właśnie dostałam od siostry 3 worki ubranek i to wszystkie na rozm 56-68 + worek kocyków, kołderek, poduszek i innych takich i tak samo podłoga zawalona. Okazuje się, że moja mała jeszcze nienarodzona modnisia już ma więcej ubranek niż mama :p

Czesc dziewczyny
Ja dzis bylam na fizjoterapii rozmasowal mi plecy i biodro i posladek w czwartek znowu a w piatek wizyta
Dziewczyny czas tak szybko leci juz wrzesien do 37 tygodnia zostalo 7 tygodni boli mnie krocze i plecy nieprzestaje czy leze czy chodze czasem biore paracetamol jak juz niewytrzymuje
Powiedzcie mi kiedy dziecko wstawia golwke do kanalu 4 tygodnie przed ? Bo jak bylam w tamtym tygodniu u ginekolog to powiedzial ze dlatego mnie tak boli bo ona juz sie ustawila glowka w kanal rodny i cisnie na dol

@Kelyana trzymam kciuki, żebyś mogła się położyć i pospać.

@Balonsbalons i bardzo dobrze.
Witaj na wolnym .

@mayfly trzymam kciuki.
Strasznie późno masz tą wizytę

@Weronikakrz mam nadzieję, że te masaże pomogą.
Każde dziecko chyba indywidualnie wstawia główkę w kanał.
Dwoje starszych około 30ego tygodnia jakoś. A córka w 37tc przekręciła się z ułożenia poprzecznego.
Młody w brzuchu poprzecznie i uciska na biodra ale niw narzekam. Cieszę się, że rośnie sobie i się przeciąga.

@Ewelina1406
Patrz co kupiłam na smyk za 190 zł z wysyłką:) oczywiście wszystko na 68 ale nowiutkie i jest 11 elementów ale smyk i wszystko kolorowe:)

Super! I nawet piękne kocisko się załapało na fotce :p

No niestety dwa zastrzyki idą i ciagle trzeba dzieciory monitorować; mam nadzieje ze wyjdę w czwartek. Mam książki, krzyżówki i mam nadzieje jakoś wysiedzieć. Właśnie mija druga godzina na izbie przyjęć... a tu drzemeczka by mi weszła ale jak na krześle spać.

Dasz radę, wytrzymasz :) Oby te 4 dni szybciutko zleciały! Ale za to jak często będziesz teraz podglądać swoje księżniczki :rolleyes:
Od razu mi się przypomina jak ja czekałam na izbie przyjęć do szpitala gdy rodziłam, wtedy to było właśnie koło dwóch godzin...może ciut dłużej :D

Dziewczyny, kciuki się przydadzą! Ja dziś mam wizytę o 22 i już odchodzę od zmysłów, co z tą moją szyjką po 3 tygodniach umiarkowanego chodzenia :szok:
Ja też trzymam kciuki za wizytujące i @Kelyana za rozwinięte, duże zdrowe płucka ;)

Na pewno wszystko będzie w porządku ! Kciukam! A godzina na wizytę zabójcza :o No ale jak trzeba, to trzeba :cool2:

Czesc dziewczyny
Ja dzis bylam na fizjoterapii rozmasowal mi plecy i biodro i posladek w czwartek znowu a w piatek wizyta
Dziewczyny czas tak szybko leci juz wrzesien do 37 tygodnia zostalo 7 tygodni boli mnie krocze i plecy nieprzestaje czy leze czy chodze czasem biore paracetamol jak juz niewytrzymuje
Powiedzcie mi kiedy dziecko wstawia golwke do kanalu 4 tygodnie przed ? Bo jak bylam w tamtym tygodniu u ginekolog to powiedzial ze dlatego mnie tak boli bo ona juz sie ustawila glowka w kanal rodny i cisnie na dol

Leci, leci czas, a nawet zapi...ala...:laugh2:
Co do wstawiania główką w dól, to nawet któraś dziewczynka kiedyś wstawiała link, że niektóre dzieci grzecznie są wstawione główką do porodu już od 22 tygodnia np., a niektóre potrafią się obrócić po 30 tygodniu... Mój na każdej wizycie do tej pory był w innej pozycji..Ale się chyba wstawił już główką w dól w zeszłym tygodniu, co mnie tak brzuch bolał i myślałam,że to jakiś organ czy coś się dzieje. Widzę, że znowu kształt brzucha mi się zmienił...Jakby główka na dole, plecy i pupa po lewej stronie i kopie nóżkami czy rączki boksuje z prawej, a wypina się z lewej. Także brzuch z lewej strony mam większy cały czas ostatnio ;) Niemniej nie mam gwarancji, że znowu mi się nie obróci... :szok: niby nie powinien....
Znalazłam, że niby w okolicy 30tygodnia już się ustawia główką w dół, u mnie by pasowało... :) Widzę, że gdzieniegdzie na internecie jest też napisane, ze do 32tygodnia :) Ale chyba zdarzają się historie, że dziecko zaszalało także później :laugh2::D:p

Ja jak zwykle sobę mam za krótką, ale teraz może to się zmieni, bo od soboty mam l-4 (w sumie od dzisiaj). Byliśmy w piątek wieczorem na wizycie - panna 1415g, dalej idzie po środkowej lini i wszystko z nią ok. ;) Gorzej z moją szyjką, bo się znowu skróciła, ale na szczęście nadal nie ma rozwarcia tylko dostałam L-4 (od miesiąca myślałam czy teraz już pójść od września, czy dopiero w październiku a tu taki psikus, że zostałam wysłana przymusowo), mam prowadzić spacerowy tryb życia i zero seksu, czym mój Mąż był zawiedziony bardzo... i lekarz Mu powiedział, że po 20tym października zniesie zakaz ;p
Z wizytowych rzeczy to jeszcze lekarz kazał nam się przygotować raczej na drugą połowę października i dodał, że idealnie będzie jak Mała posiedzi jeszcze 7 tygodni, a 6 to takie minimum, choć dodał że czasem może nas zaskoczyć i posiedzieć do terminu, ale w jego ocenie trzeba być przygotowanym. Powiedział jeszcze, że gdybyśmy kupowali rzeczy dla córki to on sugeruje wybrać fotelik dla małych dzieci i wcześniaków, bo Panna raczej duża nie będzie, a myśli że może pojawić się wcześniej i takie maleństwa są strasznie „poskładane” w większości fotelików, co nie jest dla nich dobre... a teraz są takie opcje, że można dobrać coś odpowiedniego - my co prawda fotelik mamy już zamówiony, ale akurat odpowiedni ;)

Trochę przeraziła mnie ta wizja drugiej połowy października... i pozamawiałam jednak część brakujących rzeczy, czyli łóżeczko i przewijak (z dostawą po 10 września - marudziłam Panu w sklepie, że jak się pojawi to pewnie znowu nie zdążę zamówić - ostatnio tak było i uruchomił dla mnie możliwość rezerwacji produktów na których dostawę czekają ... przy okazji skorzystają też pewnie inni).
Materac w końcu zamówiłam hevea baby plus - lateksowy ... nie wiem czy to dobry wybór, ale już mnie głowa bolała od tych wszystkich opcji... przypomniało mi się, że mój kolega jest rehabilitantem m. in. niemowląt i wysłałam mu 3 materace i zapytałam, który mam wybrać ;p i padło na ten lateksowy, zobaczymy ;) powiedział, że materac nie powinien być ani za miękki ani za twardy, więc ten będzie ok. Kokosu już nie zalecają - a byłam zdecydowana właśnie na lateksowy-kokosowy najbardziej... ale pewnie ile osób tyle opini. No nic - zamówiony, więc będzie taki jak jest.

Hej [emoji4]
Dziewczyny powiedzcie mi prosze jakie macie sposoby na bol w pachwinach ja poprostu chidzic nie moge ... a lekarz na ostatniej wizycie powiedzial ze szyjka zamknieta wszystko jest ok poprostu macica idzie do gory i wiazadla sie rozciagaja... ale chodzic nie moge to kazal wiecej odpoczywac odpoczywam ale jak wstaje to bil nie z tej ziemi [emoji17][emoji17][emoji17][emoji17][emoji852][emoji852][emoji852] co robic [emoji848][emoji848]

Jeszcze mam dwa dylematy zakupowe... potrzebuję wanienkę i laktator... może mi coś doradzicie?
Mamy niewielką łazienkę i wizję przeprowadzki pewnie po Nowym Roku dlatego odpada dl manię najzwyklejsza, duża wanienka... mam 3 typy, może któraś z Was używała i poleca/niepoleca, albo macie coś jeszcze fajnego...
1. Poręczna, myślę że dałabym radę używać jej sama - pewnie często będę musiała Młodą kąpać sama...
2. Większa, więc pewnie starczy na dłużej
3. Starczy najdłużej, składana, ma fajną wkładkę dla noworodka
Co wybrać?

No i laktator - zdecydowałam się niemal na tufi spectra 9 plus, ale rozmiar M jest ciągle niedostępny... Brałam jeszcze pod uwagę lovi ekspert 3 d, ale podobno średni... co kupić? Może coś innego?
4194BF94-E8AB-4679-BF9C-5E834865D22B.jpeg
5CD3F407-9AF2-45E7-88BB-1E004AA75B8D.jpeg
61EE844F-F097-4A0B-8858-3C9610AA2F52.jpeg

Załączniki

• 4194BF94-E8AB-4679-BF9C-5E834865D22B.jpeg
    4194BF94-E8AB-4679-BF9C-5E834865D22B.jpeg
    12,7 KB · Wyświetleń: 361
  • 5CD3F407-9AF2-45E7-88BB-1E004AA75B8D.jpeg
    5CD3F407-9AF2-45E7-88BB-1E004AA75B8D.jpeg
    43,5 KB · Wyświetleń: 360
  • 61EE844F-F097-4A0B-8858-3C9610AA2F52.jpeg
    61EE844F-F097-4A0B-8858-3C9610AA2F52.jpeg
    10,6 KB · Wyświetleń: 363
reklama
Taka godzina, bo musiałam przełożyć wizytę i pani w rejestracji mnie wcisnęła na ostatniego, inaczej czekałabym jeszcze 2 tygodnie ;) ja o tej porze też już w łóżeczku, za to maleństwo zaczyna wyprawiać dzikie harce, więc idealnie do oglądania na usg ;)
@Balonsbalons ja też właśnie dostałam od siostry 3 worki ubranek i to wszystkie na rozm 56-68 + worek kocyków, kołderek, poduszek i innych takich i tak samo podłoga zawalona. Okazuje się, że moja mała jeszcze nienarodzona modnisia już ma więcej ubranek niż mama :p
Mój maluch o 22 śpi żeby o 23 zacząć naparzać [emoji23] więc staram się zawsze o 23 już spać [emoji14]

Do góry