reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

Dziewczyny, kciuki się przydadzą! Ja dziś mam wizytę o 22 i już odchodzę od zmysłów, co z tą moją szyjką po 3 tygodniach umiarkowanego chodzenia :szok:
Ja też trzymam kciuki za wizytujące i @Kelyana za rozwinięte, duże zdrowe płucka ;)
O matko, czemu tak późno? O 22 to ja już się do snu układam [emoji14]

reklama
Taka godzina, bo musiałam przełożyć wizytę i pani w rejestracji mnie wcisnęła na ostatniego, inaczej czekałabym jeszcze 2 tygodnie ;) ja o tej porze też już w łóżeczku, za to maleństwo zaczyna wyprawiać dzikie harce, więc idealnie do oglądania na usg ;)
@Balonsbalons ja też właśnie dostałam od siostry 3 worki ubranek i to wszystkie na rozm 56-68 + worek kocyków, kołderek, poduszek i innych takich i tak samo podłoga zawalona. Okazuje się, że moja mała jeszcze nienarodzona modnisia już ma więcej ubranek niż mama :p

Czesc dziewczyny
Ja dzis bylam na fizjoterapii rozmasowal mi plecy i biodro i posladek w czwartek znowu a w piatek wizyta
Dziewczyny czas tak szybko leci juz wrzesien do 37 tygodnia zostalo 7 tygodni boli mnie krocze i plecy nieprzestaje czy leze czy chodze czasem biore paracetamol jak juz niewytrzymuje
Powiedzcie mi kiedy dziecko wstawia golwke do kanalu 4 tygodnie przed ? Bo jak bylam w tamtym tygodniu u ginekolog to powiedzial ze dlatego mnie tak boli bo ona juz sie ustawila glowka w kanal rodny i cisnie na dol

@Kelyana trzymam kciuki, żebyś mogła się położyć i pospać.

@Balonsbalons i bardzo dobrze.
Witaj na wolnym .

@mayfly trzymam kciuki.
Strasznie późno masz tą wizytę

@Weronikakrz mam nadzieję, że te masaże pomogą.
Każde dziecko chyba indywidualnie wstawia główkę w kanał.
Dwoje starszych około 30ego tygodnia jakoś. A córka w 37tc przekręciła się z ułożenia poprzecznego.
Młody w brzuchu poprzecznie i uciska na biodra ale niw narzekam. Cieszę się, że rośnie sobie i się przeciąga.

@Ewelina1406
Patrz co kupiłam na smyk za 190 zł z wysyłką:) oczywiście wszystko na 68 ale nowiutkie i jest 11 elementów ale smyk i wszystko kolorowe:)

Super! I nawet piękne kocisko się załapało na fotce :p

No niestety dwa zastrzyki idą i ciagle trzeba dzieciory monitorować; mam nadzieje ze wyjdę w czwartek. Mam książki, krzyżówki i mam nadzieje jakoś wysiedzieć. Właśnie mija druga godzina na izbie przyjęć... a tu drzemeczka by mi weszła ale jak na krześle spać.

Dasz radę, wytrzymasz :) Oby te 4 dni szybciutko zleciały! Ale za to jak często będziesz teraz podglądać swoje księżniczki :rolleyes:
Od razu mi się przypomina jak ja czekałam na izbie przyjęć do szpitala gdy rodziłam, wtedy to było właśnie koło dwóch godzin...może ciut dłużej :D

Dziewczyny, kciuki się przydadzą! Ja dziś mam wizytę o 22 i już odchodzę od zmysłów, co z tą moją szyjką po 3 tygodniach umiarkowanego chodzenia :szok:
Ja też trzymam kciuki za wizytujące i @Kelyana za rozwinięte, duże zdrowe płucka ;)

Na pewno wszystko będzie w porządku ! Kciukam! A godzina na wizytę zabójcza :o No ale jak trzeba, to trzeba :cool2:

Czesc dziewczyny
Ja dzis bylam na fizjoterapii rozmasowal mi plecy i biodro i posladek w czwartek znowu a w piatek wizyta
Dziewczyny czas tak szybko leci juz wrzesien do 37 tygodnia zostalo 7 tygodni boli mnie krocze i plecy nieprzestaje czy leze czy chodze czasem biore paracetamol jak juz niewytrzymuje
Powiedzcie mi kiedy dziecko wstawia golwke do kanalu 4 tygodnie przed ? Bo jak bylam w tamtym tygodniu u ginekolog to powiedzial ze dlatego mnie tak boli bo ona juz sie ustawila glowka w kanal rodny i cisnie na dol

Leci, leci czas, a nawet zapi...ala...:laugh2:
Co do wstawiania główką w dól, to nawet któraś dziewczynka kiedyś wstawiała link, że niektóre dzieci grzecznie są wstawione główką do porodu już od 22 tygodnia np., a niektóre potrafią się obrócić po 30 tygodniu... Mój na każdej wizycie do tej pory był w innej pozycji..Ale się chyba wstawił już główką w dól w zeszłym tygodniu, co mnie tak brzuch bolał i myślałam,że to jakiś organ czy coś się dzieje. Widzę, że znowu kształt brzucha mi się zmienił...Jakby główka na dole, plecy i pupa po lewej stronie i kopie nóżkami czy rączki boksuje z prawej, a wypina się z lewej. Także brzuch z lewej strony mam większy cały czas ostatnio ;) Niemniej nie mam gwarancji, że znowu mi się nie obróci... :szok: niby nie powinien....
Znalazłam, że niby w okolicy 30tygodnia już się ustawia główką w dół, u mnie by pasowało... :) Widzę, że gdzieniegdzie na internecie jest też napisane, ze do 32tygodnia :) Ale chyba zdarzają się historie, że dziecko zaszalało także później :laugh2::D:p

Ja jak zwykle sobę mam za krótką, ale teraz może to się zmieni, bo od soboty mam l-4 (w sumie od dzisiaj). Byliśmy w piątek wieczorem na wizycie - panna 1415g, dalej idzie po środkowej lini i wszystko z nią ok. ;) Gorzej z moją szyjką, bo się znowu skróciła, ale na szczęście nadal nie ma rozwarcia tylko dostałam L-4 (od miesiąca myślałam czy teraz już pójść od września, czy dopiero w październiku a tu taki psikus, że zostałam wysłana przymusowo), mam prowadzić spacerowy tryb życia i zero seksu, czym mój Mąż był zawiedziony bardzo... i lekarz Mu powiedział, że po 20tym października zniesie zakaz ;p
Z wizytowych rzeczy to jeszcze lekarz kazał nam się przygotować raczej na drugą połowę października i dodał, że idealnie będzie jak Mała posiedzi jeszcze 7 tygodni, a 6 to takie minimum, choć dodał że czasem może nas zaskoczyć i posiedzieć do terminu, ale w jego ocenie trzeba być przygotowanym. Powiedział jeszcze, że gdybyśmy kupowali rzeczy dla córki to on sugeruje wybrać fotelik dla małych dzieci i wcześniaków, bo Panna raczej duża nie będzie, a myśli że może pojawić się wcześniej i takie maleństwa są strasznie „poskładane” w większości fotelików, co nie jest dla nich dobre... a teraz są takie opcje, że można dobrać coś odpowiedniego - my co prawda fotelik mamy już zamówiony, ale akurat odpowiedni ;)

Trochę przeraziła mnie ta wizja drugiej połowy października... i pozamawiałam jednak część brakujących rzeczy, czyli łóżeczko i przewijak (z dostawą po 10 września - marudziłam Panu w sklepie, że jak się pojawi to pewnie znowu nie zdążę zamówić - ostatnio tak było i uruchomił dla mnie możliwość rezerwacji produktów na których dostawę czekają ... przy okazji skorzystają też pewnie inni).
Materac w końcu zamówiłam hevea baby plus - lateksowy ... nie wiem czy to dobry wybór, ale już mnie głowa bolała od tych wszystkich opcji... przypomniało mi się, że mój kolega jest rehabilitantem m. in. niemowląt i wysłałam mu 3 materace i zapytałam, który mam wybrać ;p i padło na ten lateksowy, zobaczymy ;) powiedział, że materac nie powinien być ani za miękki ani za twardy, więc ten będzie ok. Kokosu już nie zalecają - a byłam zdecydowana właśnie na lateksowy-kokosowy najbardziej... ale pewnie ile osób tyle opini. No nic - zamówiony, więc będzie taki jak jest.

Hej [emoji4]
Dziewczyny powiedzcie mi prosze jakie macie sposoby na bol w pachwinach ja poprostu chidzic nie moge ... a lekarz na ostatniej wizycie powiedzial ze szyjka zamknieta wszystko jest ok poprostu macica idzie do gory i wiazadla sie rozciagaja... ale chodzic nie moge to kazal wiecej odpoczywac odpoczywam ale jak wstaje to bil nie z tej ziemi [emoji17][emoji17][emoji17][emoji17][emoji852][emoji852][emoji852] co robic [emoji848][emoji848]

Jeszcze mam dwa dylematy zakupowe... potrzebuję wanienkę i laktator... może mi coś doradzicie?
Mamy niewielką łazienkę i wizję przeprowadzki pewnie po Nowym Roku dlatego odpada dl manię najzwyklejsza, duża wanienka... mam 3 typy, może któraś z Was używała i poleca/niepoleca, albo macie coś jeszcze fajnego...
1. Poręczna, myślę że dałabym radę używać jej sama - pewnie często będę musiała Młodą kąpać sama...
2. Większa, więc pewnie starczy na dłużej
3. Starczy najdłużej, składana, ma fajną wkładkę dla noworodka
Co wybrać?

No i laktator - zdecydowałam się niemal na tufi spectra 9 plus, ale rozmiar M jest ciągle niedostępny... Brałam jeszcze pod uwagę lovi ekspert 3 d, ale podobno średni... co kupić? Może coś innego?
4194BF94-E8AB-4679-BF9C-5E834865D22B.jpeg
5CD3F407-9AF2-45E7-88BB-1E004AA75B8D.jpeg
61EE844F-F097-4A0B-8858-3C9610AA2F52.jpeg

Załączniki

• 4194BF94-E8AB-4679-BF9C-5E834865D22B.jpeg
    4194BF94-E8AB-4679-BF9C-5E834865D22B.jpeg
    12,7 KB · Wyświetleń: 367
  • 5CD3F407-9AF2-45E7-88BB-1E004AA75B8D.jpeg
    5CD3F407-9AF2-45E7-88BB-1E004AA75B8D.jpeg
    43,5 KB · Wyświetleń: 366
  • 61EE844F-F097-4A0B-8858-3C9610AA2F52.jpeg
    61EE844F-F097-4A0B-8858-3C9610AA2F52.jpeg
    10,6 KB · Wyświetleń: 368
reklama
Taka godzina, bo musiałam przełożyć wizytę i pani w rejestracji mnie wcisnęła na ostatniego, inaczej czekałabym jeszcze 2 tygodnie ;) ja o tej porze też już w łóżeczku, za to maleństwo zaczyna wyprawiać dzikie harce, więc idealnie do oglądania na usg ;)
@Balonsbalons ja też właśnie dostałam od siostry 3 worki ubranek i to wszystkie na rozm 56-68 + worek kocyków, kołderek, poduszek i innych takich i tak samo podłoga zawalona. Okazuje się, że moja mała jeszcze nienarodzona modnisia już ma więcej ubranek niż mama :p
Mój maluch o 22 śpi żeby o 23 zacząć naparzać [emoji23] więc staram się zawsze o 23 już spać [emoji14]

Do góry