reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

reklama
Normalnie widać, że jestm na L-4 pierwszy dzień ;p tyle pytań ;)

Jeszcze mi powiedzcie...

Nie chodzę na szkołę rodzenia, mój lekarz nie pracuje w szpitalu, w którym będę rodzić...

Teraz czy jest coś co muszę zrobić przed udaniem się do szpitala? Nie wiem wybrać położną czy cokolwiek?
Wiem, że muszę wybrać przychodnię dla dziecka i wtedy przydzielą mi położną, która przyjdzie po porodzie. Wiem, że muszę podać swój wybor w szpitalu.

Czy jeśli, nie będziemy uczestniczyli w szkole rodzenia to czy mój Mąż będzie mógł być przy porodzie?

Teraz niby miałabym czas chodzić na szkołę rodzenia skoro jestem na L-4, ale mój Mąż nadal tego czasu nie ma... a że próbuje jak najwięcej zrobić teraz, żeby listopad mieć luźniejszy to lepiej wolę nie mówić ile godzin na dobę pracuje ...

Jeszcze mam dwa dylematy zakupowe... potrzebuję wanienkę i laktator... może mi coś doradzicie?
Mamy niewielką łazienkę i wizję przeprowadzki pewnie po Nowym Roku dlatego odpada dl manię najzwyklejsza, duża wanienka... mam 3 typy, może któraś z Was używała i poleca/niepoleca, albo macie coś jeszcze fajnego...
1. Poręczna, myślę że dałabym radę używać jej sama - pewnie często będę musiała Młodą kąpać sama...
2. Większa, więc pewnie starczy na dłużej
3. Starczy najdłużej, składana, ma fajną wkładkę dla noworodka
Co wybrać?

No i laktator - zdecydowałam się niemal na tufi spectra 9 plus, ale rozmiar M jest ciągle niedostępny... Brałam jeszcze pod uwagę lovi ekspert 3 d, ale podobno średni... co kupić? Może coś innego?Zobacz załącznik 894307Zobacz załącznik 894308 Zobacz załącznik 894309
Ja tez mam małą łazienkę ale wanienke kupiłam zwykła dużą ze stojakiem i będę kąpać w sypialni. Mam daleko z łazienki do sypialni żeby lecieć z dzieckiem po kąpieli na przewijak a w łazience miejsca na przewijak brak. U mnie tatuś będzie raczej obecny przy każdej kąpieli wiec nie będzie problemu z przenoszeniem wanienki.
Myślę, że każdą z nich dasz rade używać sama, szybko dojdziesz do wprawy. Wszystkie są fajne ale najbardziej bym rozważała 2 pierwsze. Ta składana jakoś mnie nie przekonuje ale to tylko moja opinia [emoji4] myślę, że obojętnie która wybierzesz każda będzie ok [emoji4]
Ja kupiłam laktator elektryczny medela swing, ma dobre opinie. Niestety sama doświadczenia z laktatoram nie mam więc w tej kwestii nie doradze.

Ja jak zwykle sobę mam za krótką, ale teraz może to się zmieni, bo od soboty mam l-4 (w sumie od dzisiaj). Byliśmy w piątek wieczorem na wizycie - panna 1415g, dalej idzie po środkowej lini i wszystko z nią ok. ;) Gorzej z moją szyjką, bo się znowu skróciła, ale na szczęście nadal nie ma rozwarcia tylko dostałam L-4 (od miesiąca myślałam czy teraz już pójść od września, czy dopiero w październiku a tu taki psikus, że zostałam wysłana przymusowo), mam prowadzić spacerowy tryb życia i zero seksu, czym mój Mąż był zawiedziony bardzo... i lekarz Mu powiedział, że po 20tym października zniesie zakaz ;p
Z wizytowych rzeczy to jeszcze lekarz kazał nam się przygotować raczej na drugą połowę października i dodał, że idealnie będzie jak Mała posiedzi jeszcze 7 tygodni, a 6 to takie minimum, choć dodał że czasem może nas zaskoczyć i posiedzieć do terminu, ale w jego ocenie trzeba być przygotowanym. Powiedział jeszcze, że gdybyśmy kupowali rzeczy dla córki to on sugeruje wybrać fotelik dla małych dzieci i wcześniaków, bo Panna raczej duża nie będzie, a myśli że może pojawić się wcześniej i takie maleństwa są strasznie „poskładane” w większości fotelików, co nie jest dla nich dobre... a teraz są takie opcje, że można dobrać coś odpowiedniego - my co prawda fotelik mamy już zamówiony, ale akurat odpowiedni ;)

Trochę przeraziła mnie ta wizja drugiej połowy października... i pozamawiałam jednak część brakujących rzeczy, czyli łóżeczko i przewijak (z dostawą po 10 września - marudziłam Panu w sklepie, że jak się pojawi to pewnie znowu nie zdążę zamówić - ostatnio tak było i uruchomił dla mnie możliwość rezerwacji produktów na których dostawę czekają ... przy okazji skorzystają też pewnie inni).
Materac w końcu zamówiłam hevea baby plus - lateksowy ... nie wiem czy to dobry wybór, ale już mnie głowa bolała od tych wszystkich opcji... przypomniało mi się, że mój kolega jest rehabilitantem m. in. niemowląt i wysłałam mu 3 materace i zapytałam, który mam wybrać ;p i padło na ten lateksowy, zobaczymy ;) powiedział, że materac nie powinien być ani za miękki ani za twardy, więc ten będzie ok. Kokosu już nie zalecają - a byłam zdecydowana właśnie na lateksowy-kokosowy najbardziej... ale pewnie ile osób tyle opini. No nic - zamówiony, więc będzie taki jak jest.
To chyba dzięki tobie my też mogliśmy zamówić przewijak:rolleyes: też nie zdążyłam ostatnio zamówić, bo wiadomość mi do spamu wpadła. Dzieki:)

Czesc dziewczyny
Ja dzis bylam na fizjoterapii rozmasowal mi plecy i biodro i posladek w czwartek znowu a w piatek wizyta
Dziewczyny czas tak szybko leci juz wrzesien do 37 tygodnia zostalo 7 tygodni boli mnie krocze i plecy nieprzestaje czy leze czy chodze czasem biore paracetamol jak juz niewytrzymuje
Powiedzcie mi kiedy dziecko wstawia golwke do kanalu 4 tygodnie przed ? Bo jak bylam w tamtym tygodniu u ginekolog to powiedzial ze dlatego mnie tak boli bo ona juz sie ustawila glowka w kanal rodny i cisnie na dol
Mam to samo. Maly glowa do dołu i napiera. Jak leze jest ok, jak chodzi boli a jak przesadze z chodzeniem to bol sie nasila.

Ja jak zwykle sobę mam za krótką, ale teraz może to się zmieni, bo od soboty mam l-4 (w sumie od dzisiaj). Byliśmy w piątek wieczorem na wizycie - panna 1415g, dalej idzie po środkowej lini i wszystko z nią ok. ;) Gorzej z moją szyjką, bo się znowu skróciła, ale na szczęście nadal nie ma rozwarcia tylko dostałam L-4 (od miesiąca myślałam czy teraz już pójść od września, czy dopiero w październiku a tu taki psikus, że zostałam wysłana przymusowo), mam prowadzić spacerowy tryb życia i zero seksu, czym mój Mąż był zawiedziony bardzo... i lekarz Mu powiedział, że po 20tym października zniesie zakaz ;p
Z wizytowych rzeczy to jeszcze lekarz kazał nam się przygotować raczej na drugą połowę października i dodał, że idealnie będzie jak Mała posiedzi jeszcze 7 tygodni, a 6 to takie minimum, choć dodał że czasem może nas zaskoczyć i posiedzieć do terminu, ale w jego ocenie trzeba być przygotowanym. Powiedział jeszcze, że gdybyśmy kupowali rzeczy dla córki to on sugeruje wybrać fotelik dla małych dzieci i wcześniaków, bo Panna raczej duża nie będzie, a myśli że może pojawić się wcześniej i takie maleństwa są strasznie „poskładane” w większości fotelików, co nie jest dla nich dobre... a teraz są takie opcje, że można dobrać coś odpowiedniego - my co prawda fotelik mamy już zamówiony, ale akurat odpowiedni ;)

Trochę przeraziła mnie ta wizja drugiej połowy października... i pozamawiałam jednak część brakujących rzeczy, czyli łóżeczko i przewijak (z dostawą po 10 września - marudziłam Panu w sklepie, że jak się pojawi to pewnie znowu nie zdążę zamówić - ostatnio tak było i uruchomił dla mnie możliwość rezerwacji produktów na których dostawę czekają ... przy okazji skorzystają też pewnie inni).
Materac w końcu zamówiłam hevea baby plus - lateksowy ... nie wiem czy to dobry wybór, ale już mnie głowa bolała od tych wszystkich opcji... przypomniało mi się, że mój kolega jest rehabilitantem m. in. niemowląt i wysłałam mu 3 materace i zapytałam, który mam wybrać ;p i padło na ten lateksowy, zobaczymy ;) powiedział, że materac nie powinien być ani za miękki ani za twardy, więc ten będzie ok. Kokosu już nie zalecają - a byłam zdecydowana właśnie na lateksowy-kokosowy najbardziej... ale pewnie ile osób tyle opini. No nic - zamówiony, więc będzie taki jak jest.

Dobrze, że jesteś na l4, ja też zamierzam jutro o nie poprosić :) Mam nadzieję, że nie okaże się jak u ciebie, że jednak muszę, a nie, że chcę :o
A tym, że szyjka jest krótsza i możesz wcześniej urodzić to jeszcze się bardzo nie przejmuj...Pewnie, dbaj o siebie, ale to nie przesądzone wg mnie... Ile jest historii, gdzie kobiety miały się oszczędzać, leżeć, szyjka skrócona, nawet pessary pozakładane, a później rodziły tydzień po terminie...Przykład moja siostra, która prawie 5tygodni przed porodem miała powiedziane, że w każdej chwili może zacząć rodzić...Urodziła 8dni po terminie :-D
Jednak mimo wszystko uważaj na siebie, niech maleńka jak najdłużej siedzi w brzuchu :tak:
Co do materacy jak mówisz, ile opinii, itp. Ja właśnie słyszałam, ze ten lateksowy jest ciut za miękki dla takich maleństw, a ten kokosowy był odradzany przy pianka-gryka-kokos, ze względu na robaki :D Ale sam kokos, z porządnej firmy, bez gryki a z lateksem, jest cool, niby najlepszy :) no i ma właściwości antybakteryjne. Dopasowuje się do kształtu sylwetki, nie odkształca się, przepuszcza powietrze, a po 8 miesiącu lateksowy. Drogi, to prawda, ale na 3 lata ok :)

Wyglada na to Żeby na ujastek się dostać to trzeba mieć główkę między nogami prawie:)

Blok zapchany nie ma miejsc na porfilaktyke wiec zostałam wysłana do domu. Może za tydzień zaczniemy. Ja tam płakać nie będę :)

Ale cię zrobili :o masakra! Ale za to tydzień dłużej w domku będziesz :-p

Jeszcze mam dwa dylematy zakupowe... potrzebuję wanienkę i laktator... może mi coś doradzicie?
Mamy niewielką łazienkę i wizję przeprowadzki pewnie po Nowym Roku dlatego odpada dl manię najzwyklejsza, duża wanienka... mam 3 typy, może któraś z Was używała i poleca/niepoleca, albo macie coś jeszcze fajnego...
1. Poręczna, myślę że dałabym radę używać jej sama - pewnie często będę musiała Młodą kąpać sama...
Co wybrać?

No i laktator - zdecydowałam się niemal na tufi spectra 9 plus, ale rozmiar M jest ciągle niedostępny... Brałam jeszcze pod uwagę lovi ekspert 3 d, ale podobno średni... co kupić? Może coś innego?Zobacz załącznik 894307Zobacz załącznik 894308 Zobacz załącznik 894309

Ta pierwsza to chyba malutka?? Taka nie wiem...do 3mc-a albo i nie? Mi się podoba ta druga...do którego jest m-ca? ;)

A co do położnej to po porodzie zapisujesz dziecko do jakiejś przychodni i z niej przypisują ci położną, która cię odwiedzi. Mąż może być przy porodzie, nie ma znaczenia czy chodzisz na szkołę rodzenia,czy nie :-D ja tez nie chodziłam, ale mąż przy porodzie był :tak:

Co wybrać?

Ja kupilam zwykla ikeowska, jest mniejsza nize te wielkie klasyczne, bo tez mam mam mala lazienke. Upchnelam ja do szafy na razie, wiec rozmiar jest ok;) ta skladana tez fajna, zawsze mozesz ja zabrac w podroz jesli by byla potrzeba.

A ja sobie siedze w przychodni u rodzinnego, bo zapomnialam od gina recepty i kirna z 10 osob jest przede mna i nawet krzeselka nikt nie ustapil nie mowiac o wejściu przed nich. Za gapiostwo sie placi :/ nastepnym razem recepty nie zapomne.

@piorunem fajnie córeczka rośnie :)
Oj to raptem kilka tygodni bez seksu. Dacie radę.
My od marca dajemy radę bez.
A na kiedy masz termin?
Pewnie ginowi chodzi, żebyś do 37 tc dotrwała.

@Dzidzibobo też tak mam jak wstaję.
A no cóż poradzisz? Nic nie poradzisz.
Dopisuje to do uroków ciąży.
Cieszę się każdym dniem i leżę głównie.

Jeśli chodzi o kąpiel to bym wybrała 2 opcję.

A co do laktatora to medela są najlepsze, lovi.
Koleżanka używała canpol i też sobie chwali.
Ja na początek kupię ręczny, a jak trzeba będzie to zamówię najtańszy na allegro Sisi za 100 parę złotych.

Musisz wyczytać na stronie szpitala czy mąż może być przy porodzie.
Jak chcesz możesz też iść sama na szkołę rodzenia.
Ja chodziłam sama

reklama
Do góry