reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

Zabrałam się dziś za pedicure.... to chyba ostatni raz jak dam radę go zrobić sama, a i tak robię na raty ;) dziś ściągnęłam hybrydę i usunęłam skórki a jutro będę malować. Bandzioch już mocno w drogę wchodzi. Powiem wam ze przez ostatni miesiąc mnie dość wysadziło, w obwodach i kilogramach również. Na razie około 7 kg do przodu, to 20 kg bliźniacze coraz bardziej wydaje się realne
Ja ostatnio też rozłożyłam na 2dni ,wcześniej było ciężko ale teraz to wogole wyczyn. Chociaż jak u rąk robię to już odczuwam zmęczenie , brzuch napięty. Ostatnio oznajmiłam dla siostry ze będzie mi musiała robić bo u mnie już ostatnie podrygi

reklama
Mam wyniki glukozy i chyba jest wszystko ok (tzn mieszczą się we wszystkich normach)[emoji6] trochę gorzej z morfologia bo kilka parametrów mam powyżej a kilka poniżej normy ale są to wahania do 0,5 wiec się tym zbytnio nie przejmuję - w sumie i tak myślę że na taki upał i po ostatniej infekcji jest całkiem ok[emoji4] teraz tylko czekać na wizytę 8.08[emoji4]
Co do kopniakow to ostatnio czuje je już dość wysoko nad pepkiem ale i tak zdecydowana większość jeszcze na dole. No i zaczęła się czkawka wiec śmiesznie [emoji4]

Dziewczyny kupiłam dziś kefir i będę testować czy działa bo zaparcia ostatnio nie odpuszczają. Dziś wypiłam jeden ale puki co efektu nie ma ,może po kilku dniach picia cos się ruszy . Mam to pić na czczo rano czy obojętnie kiedy ? Macie jeszcze jakieś sprawdzone sposoby na zaparcia ? Ja kupiłam też suszone morele (zjadłam dziś może 3 ) no i płatki owsiane (Na owsianke za gorąco więc jem na sucho, łyżka płatków do buzi ,popijam wodą i tak 3 razy dziennie ). Jak po takiej mieszance mnie nie ruszy to ja już nie wiem [emoji23][emoji23][emoji23]
No i pije czystek zapomniałam o nim [emoji85]
Na mnie nie działały żadne śliwki, nawet ogórek kiszony popity maślanką. Wczoraj i dzisiaj wypiłam na czczo szklankę kefiru i efekt był, że tak powiem piorunujący :p Więc polecam, może na Ciebie też zadziała ;) na każdego działa co innego :)

u mnie tak samo:)

mialam i sie naprawde przydala, fajny bajer choc swoje kosztuje

proponuje nie kupny a wlasnej roboty..dla mnie jest roznica choc wiem ze kazdy organizm jest inny ale daj sobie czas

Metoda przygotowania jest bardzo prosta. Potrzebujesz mleka i grzybków kefirowych. Nie powinno się używać metalowych misek i łyżek, ponieważ może on stracić swoje medyczne właściwości.

Do przygotowania pół litra kefiru potrzeba 2 łyżek grzybków kefirowych i mleko (krowie, owcze lub kozie). Mleko można zagotować. Zaleca się, aby miało ono nie mniej niż 2.8% tłuszczu – im więcej tłuszczu w mleku, tym lepszy kefir.

Mleko powinno się umieścić w szklance lub plastikowym pojemniku razem z ziarnami kefirowymi pod przykryciem i pozostawić na 24 godziny w pokojowej temperaturze (nie powinna ona przekraczać 30 stopni). Przez ten czas płyn zgęstnieje. Od czasu do czasu trzeba go przemieszać(, aby sprawdzić jego gęstość. Po tym czasie płyn powinien zostać odcedzony (najlepiej przez plastikowe sitko), przelany do butelki i przechowywany w lodówce.

Grzybki kefirowe powinny zostać umyte w zimnej bądź letniej wodzie i przechowywane w lodówce w zimnej wodzie lub mleku przez dzień bądź dwa albo zalane znow na nast. kefir . Ziarna bardzo szybko się rozmnożą,(mozna je oddac komus hehe) co pozwoli na osiągnięcie dużych ilości napoju. Ilość mleka potrzebnego do przygotowania kefiru wzrasta proporcjonalnie do ilości ziaren.

ja nie zagotowuje mleka

pije na drugie sniadanie zmiksowany z bananem... owocami ..czasem i twarogiem by bylo syte:p ( jak cwiczylam to ciagle z twarogiem)
banan nadaje duzo slodyczy a sam kefir jak wiesz jest kwaskowy ( ja to uwielbiam:p) ale mozna dodac daktyli ..rodzynek i zaslodzic w ten sposob
woda z cytryna przed sniadaniem tez dobra
czy tez sliwki i kiwi , wcinam
czy tez duzo warzyw w diecie!! rownowaga kwasowo-zasadowa jest wazna

piszecie o kopniakach...

mnie kpie tak ze boli!!! potrafi kopac w szyjke i pecherz ..szczegolnie jak chodze a teraz czuje go jak wali w szyjke nisko i kolo pepka zarazem!!!
jest naprawde silny! kopie tak ze reka sie podnosi hehe i lubie trzymac dlon by czuc jego wariactwa:D:D:D

bylm dzis w pracy ..3h i wrocilam do domu...ledwo sue ruszalam...zmartwilam sie bo malam z 20 skurczy tych bezbolesnych ale chodzic nie moglam i w domu w dzien to samo ..skurcze lezac ehh..i to ciazenie brzucha do dolu ehhhh najgorsze pierwsze minuty po wstaniu
jutro ide do lekarza, mam jescze urlop do wykorzystania ...bede kombinowac tak by macierzynski mimo wszystko zaczac od pazdziernika ale juz nie pracujac

po poludnu wybralam sie na zakupy z mezem i byl to glupi pomysl ;/

rozmawialam ze znajoma i mnie uspokajala ze sama to samo przechodzila..identyczne objawy ehh no nic
Nie brzmi to zbyt dobrze :( tzn. nie, że coś złego się dzieje tylko, że widać wyraźnie, że potrzebujesz odpoczynku. Mam nadzieję, że lekarz da Ci jakieś chorobowe, nie wiem jak tam macie za granicą...

Dziękuję za odpowiedzi co do tej bazy. Ja chciałam kupić cybex aton m. Będę musiała dopytać w sklepie jaki później fotelik będę mogła wpiąć w tą samą bazę. Z maxi cosi mam taką fajną ulotkę i stąd wiem, że mają 3 różne bazy, do których pasuje nie każdy fotelik. Z tą bazą chodzi mi bardziej o bezpieczeństwo, nie o wygodę.

My kupiliśmy fotelik polskiej firmy Avionaut bez tej bazy. Na pewno jest z nią wygodnie, ale aż tak często nie jeździmy z dziećmi więc stwierdziliśmy że obejdziemy się bez. Fotelik kosztował 400zl z darmową przesyłką.Śliwki suszone też dobrze działają, jabłka, sporo warzyw. Jak lubisz to siemie lniane.
W końcu ruszy [emoji16]
Siemię lniane piłam kiedyś nie działało na mnie jakoś specjalnie a jest bardzo kaloryczne chyba.

reklama
Na mnie nie działały żadne śliwki, nawet ogórek kiszony popity maślanką. Wczoraj i dzisiaj wypiłam na czczo szklankę kefiru i efekt był, że tak powiem piorunujący :p Więc polecam, może na Ciebie też zadziała ;) na każdego działa co innego :)

Nie brzmi to zbyt dobrze :( tzn. nie, że coś złego się dzieje tylko, że widać wyraźnie, że potrzebujesz odpoczynku. Mam nadzieję, że lekarz da Ci jakieś chorobowe, nie wiem jak tam macie za granicą...

Dziękuję za odpowiedzi co do tej bazy. Ja chciałam kupić cybex aton m. Będę musiała dopytać w sklepie jaki później fotelik będę mogła wpiąć w tą samą bazę. Z maxi cosi mam taką fajną ulotkę i stąd wiem, że mają 3 różne bazy, do których pasuje nie każdy fotelik. Z tą bazą chodzi mi bardziej o bezpieczeństwo, nie o wygodę.

Ja dostałam fotelik łupinę cybexa i pisałam nawet na wyprawce, że sprawdzałam jak z bezpieczeństwem. I wyszło, że z baza i na pasach jest tyle samo gwiazdek... wiec jeśli chodzi o bezpieczeństwo to nie trzeba, jeśli o wygodę to już inna sprawa. Ja na pewno codziennie nie będę jeździć, tyle co na szczepienia i do sióstr albo ojca, ale wtedy to kwestia zapinania dłużej pasów - te pił minuty czy minuta a nie kilka sekund. No ale ilę czasu będę tą łupiną wozić? A drugi fotelik już normalnie na isofix przypnę i nie będę go wyciągać przecież [emoji5] ewentualnie jeszcze pomyślę, ale nie wiem czy jest sens...

Do góry